= Βρεθήκαμε στο Θέατρο 104 - Η Πανούκλα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο 104 - Η Πανούκλα

 
   Τα ποντίκια κομίζουν τον θάνατο. Το έχετε διαβάσει ξανά, ναι; Το θυμάστε κι από αλλού, σωστά; Το Λονδίνο το έχει περάσει και έφτασε στην απόλυτη καταστροφή, η οποία λειτούργησε και σαν σωτηρία… Διάφορες πόλεις ανά την υφήλιο το ίδιο. Οι αρουραίοι ξεμυτίζουν από τις φωλιές τους. Επισκέπτονται την πόλη στα υπέργειά της. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν. Μέχρι που βλέπουν τα τρωκτικά να πεθαίνουν βγάζοντας αίμα από το στόμα. Η πανούκλα χτυπά την πόρτα και δεν καταλαβαίνει από όχι. Είναι ο χειρότερος μουσαφίρης που θα μπορούσαμε να περιμένουμε. Και το ξέρει…
 
panoukla2114

   Αθάνατο το κείμενο του Αλμπέρ Καμύ. Ιδίως τα τελευταία δύο χρόνια, με την πανδημία και τα χίλια μύρια άσχημα συνεπακόλουθά της. Τρεις ηθοποιοί και ένας μουσικός ενώνουν τις δυνάμεις τους επί σκηνής. Ο γιατρός Ριέ έχει συνειδητοποιήσει με τι έχει να κάνει, με τι έχει να τα βάλει. Ο αγώνας είναι άνισος, αλλά κάθε μάχη έχει τη σημασία της. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης, τον οποίο με μεγάλη χαρά ξαναβλέπω στο θέατρο, κουμπώνει και κλειδώνει σαν Ριέ. Κρατά ημερολόγιο, μιλάει με ασθενείς, προσπαθεί να σώσει κόσμο και έχει ένα μεγάλο ποσοστό της έγνοιας του κάποια χιλιόμετρα μακριά, στο νοσηλευτικό ίδρυμα που βρίσκεται η σύζυγός του, η οποία «είναι άρρωστη εδώ κι ένα χρόνο». Προσπαθεί να μείνει ψύχραιμος όταν όλα δίπλα του καταρρέουν. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Το αντίθετο σίγουρα.

   Δίπλα του δύο ακόμα σπουδαίοι ηθοποιοί. Ο Κωνσταντίνος Πασσάς και ο Δημήτρης Μαμιός. Ο Πασσάς, σε πολλαπλή διανομή, αλλάζει συνεχώς ύφος και χαρακτήρες, μετατρεπόμενος στην ουσία στον περίγυρο του γιατρού, στο ίδιο του το περιβάλλον. Περνά από την άγνοια στην απελπισία και από κει στα ψήγματα ελπίδας που πάντα θα υπάρχουν. Είναι γλυκύς και συμπαθής και βασικότατο μέλος αυτής της ομάδας. Από την άλλη… ο Μαμιός! Απίστευτο πάθος και δύναμη στη σκηνή, με ό,τι σουρεάλ μπορείτε να φανταστείτε σαν συμπεριφορά, η οποία όμως πηγάζει εκατό τοις εκατό από την πραγματικότητα που οριοθετεί η τρέλα της πανούκλας. Η επιδημία έχει το πρόσταγμα και μέσα από το έργο το ζουν αυτό οι θεατές. Πόσο μάλλον όταν οι ίδιοι οι θεατές ζουν στην πραγματικότητα σε καθεστώς πανδημίας.
 
panoukla2116

   O Μαμιός τραγουδά, κατά τη διάρκεια της παράστασης, το “You Are My Sunshine”, ένα τραγούδι του 1940, το οποίο έχει τη δική του ιστορία, έχοντας ηχογραφηθεί και αποδοθεί από πάνω από τριακόσιους πενήντα καλλιτέχνες, σε τριάντα γλώσσες. Ένα γλυκόπικρο μουσικό μοτίβο, το οποίο εμπεριέχει την απελπισία, αφήνει όμως να ξεχυθούν εκείνα τα ψήγματα ελπίδας, για τα οποία μιλήσαμε πιο πάνω. Είναι η αρχή το τέλος ή το τέλος της αρχής; Και αυτό σημαίνει εμβάθυνση στο κείμενο, το οποίο μετέφρασαν η Σοφία Καραγιάννη και ο Μιχάλης Βραζιτούλης, με την κυρία Καραγιάννη να υπογράφει, με μεγάλη επιτυχία για μία ακόμα φορά, τη σκηνοθεσία.

   Πλάι στους πανάξιους ηθοποιούς, ο πολύ-μουσικός Στάθης Δρογώσης, ο οποίος έσπασε στα τρία, παίζοντας πιάνο, bandoneon και χτυπώντας έναν κόπανο μπότας ή γκραν-κάσας αν προτιμάτε, συνοδεύοντας ηχητικά τα δρώμενα. Προσθέστε τώρα και ένα φορτηγό από ζευγάρια παπούτσια, χωρίς τους ιδιοκτήτες τους και ξεκινήστε να φαντάζεστε την απεικόνιση της παράστασης. Αυτό που επιτυγχάνει το έργο είναι ο άμεσος προβληματισμός, ο οποίος υποβόσκει ενόσω παρακολουθούμε και εξωτερικεύεται υπερήφανα όταν σταματήσει το μπιζάρισμα. Φεύγοντας από την αίθουσα, δεν γίνεται να μην εστιάσουμε στα δεκάδες ζευγάρια παπούτσια που βρίσκονται στο πάτωμα. Απλά δεν γίνεται! Παρατηρείτε πόσο θόρυβο κάνουν μόνα τους; Καθόλου θόρυβο, σωστά; Μήπως θα ήταν προτιμότερο να είναι παρέα με τα ζευγάρια πόδια που τους αναλογούν; Μήπως;

Κώστας Κούλης
 
panoukla2117

Σκηνοθεσία:Σοφία Καραγιάννη
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική: Στάθης Δρογώσης
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλική Διαλυνά
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή:GAFF

Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς, Δημήτρης Μαμιός
Μουσικοί επί σκηνής: Ευσταθία Λαγιόκαπα & Στάθης Δρογώσης (εναλλάξ)
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις: Παράταση παραστάσεων από Δευτέρα 4 Οκτωβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα & Τρίτη στις 9.15 μμ
 
panoukla2115
Extra παραστάσεις: Σάββατο 18 & Κυριακή 19, 26 Δεκεμβρίου στις 9.15 μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο: 10€
Ατέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης 80 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων
Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-104/i-panoukla/

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. Το Θέατρο τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID - 19. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του θεάτρου.

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:6947409435, 210 3455020 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις