= Βρεθήκαμε στο Θέατρο 104 - Η γιορτή του θερισμού
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Θέατρο 104 - Η γιορτή του θερισμού

 
   Στην εξαιρετικά μακρινή Ισλανδία, το απομακρυσμένο μεγάλο νησί και ίσως τον πιο ακριβό ταξιδιωτικό προορισμό στην Ευρώπη, το τελευταίο άτομο που εκτελέστηκε ήταν η Agnes Magnúsdóttir. Μαζί με τον Friðrik Sigurðsson, καταδικάστηκαν για τον θάνατο των Nathan Ketilsson και Pétur Jónsson. Η συγκεκριμένη παράσταση μας πάει ένα χωροχρονικό ταξίδι μέχρι το 1830, σε μία εποχή που οι άνθρωποι χωρίζονταν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί και σε εκείνους που έδιναν το ψωμί.

   Η Ομάδα Αντιστροφή παίρνει την ιστορία της Άγκνες και λειτουργεί σαν κολεκτίβα. Γράφει το κείμενο, το επεξεργάζεται δραματουργικά, το σκηνοθετεί. Και τέσσερις ηθοποιοί αναλαμβάνουν να το κάνουν όλο αυτό ορατό, μπροστά μας. Γέμισε η αίθουσα του θεάτρου, η οποία έτυχε να φιλοξενεί θεατή με το πιο ενοχλητικό βήξιμο που έχω ακούσει ποτέ μου. Πολύ λίγο επηρέασε τους τέσσερις, πολύ λίγο ασχοληθήκαμε κι εμείς. Στα μάτια μας λάμβανε σάρκα και οστά το δράμα μίας γυναίκας, η οποία θεωρούταν το κακό το ίδιο και η οποία απείχε πολύ από κείνη τη θεώρηση.
 
giorti2214

   Η πανέξυπνη και απίστευτα ευρηματική σκηνοθεσία της Αντιστροφής κατάφερε να κάνει τέσσερις ανθρώπους να μεταμορφωθούν σε υπέρ-παραγωγή. Ένα σεντόνι κατάφερε να κάνει μία σκηνή σχεδόν κινηματογραφική και να ξετρελάνει εμάς τους θεατές. Πόσες μα πόσες καλές ιδέες πια; Η χρήση κασονιών σε διάφορους ρόλους, ένα λουλούδι που άνθισε και έγινε παιδί, η πολλαπλή διανομή, εκτός από την περίπτωση της τραγικής ηρωίδας. Της Άγκνες, που μέχρι να εκτελεστεί η ποινή της, έπρεπε να «φιλοξενηθεί» σε ένα σπίτι, εκεί, στην περιοχή που έγινε το κακό. Στο σπίτι μίας καλής και τίμιας γυναίκας, που μεγαλώνει μια κόρη και που ο σύζυγος λείπει αρκετό καιρό για δουλειές. Της Άγκνες, που αποτελεί κόκκινο πανί για τον νομαρχιακό επίτροπο, που εξάντλησε κάθε αυστηρότητα και που δείχνει άνθρωπος κακός, μίζερος, δήθεν αδέκαστος και εντελώς πολιτικάντης.

   Η Άγκνες βέβαια κάθε άλλο παρά τέρας είναι. Και κάποια στιγμή, όλοι οι γύρω της θα αντιληφθούν πως πληρώνει αμαρτίες άλλων. Πως ακολουθεί το «Όπου φτωχός κι η μοίρα του» χωρίς να μπορεί να στρέψει αλλού το βλέμμα και το βήμα. Η κυρία Αλεξία Στολιδάκη υποδύεται την Άγκνες και πείθει. Με τη ματιά της, τον πόνο της, που πραγματικά αναβλύζει, την κίνηση, την ομιλία της, την αγάπη με την οποία κοιτάζει ένα πορτοκάλι. Υπάρχουν σημεία που η πορεία της μοιάζει με την ανηφοριά για τον Γολγοθά. Είναι φυσικό άλλωστε. Θαυμάσια ερμηνεία από τη νεαρή ηθοποιό, η οποία χαρακτηρίζει όλη την ομάδα.
 
giorti2215

   Η κυρία Κύρα Καρυτινού στέκεται υπέροχα ως εκείνη η ηρωίδα μάνα που φιλοξενεί την Άγκνες. Τρομερή κίνηση και υποδειγματική εκφορά λόγου, άνεση στις διάφορες διανομές και ένας χαρακτήρας που θα μας μείνει για καιρό. Πραγματικά εξαιρετική! Δίπλα της η κυρία Φιλίππα Σκούρτη, σε διπλό ρόλο, στον οποίο αποδίδει διπλά καλά. Μου άρεσε πολύ η έντεχνη αμηχανία του χαρακτήρα της, ιδίως του εφημέριου, που δεν ξέρει αρχικά πώς να προσεγγίσει την «κατάδικη». Είναι μία εύθραυστη ισορροπία, που βρήκε σύμμαχό της το κοινό.

   Ο κύριος Δημήτρης Κακαβούλας είναι ένας φοβερός και τρομερός επίτροπος, ο οποίος κατάφερε άνετα να μας κάνει να τον αντιπαθήσουμε και να θέλουμε το κακό του καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ήταν εξίσου εντυπωσιακός και στους άλλους ρόλους που υποδύθηκε. Στον έναν από αυτούς δεν θα αναφερθούμε, γιατί πραγματικά δεν θέλουμε να χαλάσουμε την έκπληξη που θα πάρετε.

Τι είναι;
Κορίτσι!
Πάλι;

   Ο τρίτος ρόλος… Είναι εκείνος της περίφημης σκηνής του σεντονιού. Εκεί που η σκηνοθετική οξύνοια χτύπησε το ταβάνι του ουράνιου θόλου. Πραγματικά δεν ήθελα να τελειώσει αυτό το θαυμαστό θέαμα. Θέλω να πιάσω τον καθένα σας ξεχωριστά και να αρχίσω να του λέω το πόσο μου άρεσε η συγκεκριμένη σκηνή. Ο επίλογος βρήκε ένα σμάρι ηθοποιών γεμάτο ένταση και συγκίνηση, να υποκλίνεται και εμάς να χειροκροτούμε ασταμάτητα. Έπαθα μεγάλη ζημιά με αυτή εδώ την παράσταση. Θα μπορούσα να γράψω τόσα κι άλλα τόσα, για να προσπαθήσω να περάσω σε εσάς το ένα εκατοστό από τη μαγεία της. Και πάλι δεν θα τα καταφέρω. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Ελάτε και δείτε. Και συγκινηθείτε όσο μπορείτε και όσο θέλετε. Δεν είναι ντροπή…

Κώστας Κούλης
 
giorti2217

Κείμενο – Δραματουργική Επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Ομάδα Αντιστροφή
Επιμέλεια Σκηνοθεσίας - Κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος
Μουσική: Νίκος Καραδοσίδης
Φωτισμοί: Στέβη Κουτσοθανάση
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου
Trailer: Ελένη Κατρακαλίδη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Ομάδα Αντιστροφή
Εκτέλεση παραγωγής: A Priori

Ερμηνεία: Δημήτρης Κακαβούλας, Κύρα Καρυτινού, Φιλίππα Σκούρτη, Αλεξία Στολιδάκη
 
giorti2220

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις
Από Τετάρτη 9 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Πέμπτη στις 9.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12€
Μειωμένο: 8€
Ατέλειες: 5€

Διάρκεια παράστασης
100 λεπτά

Προπώληση εισιτηρίων
Τηλεφωνικά: 210 6453330
Viva.gr:
https://www.viva.gr/tickets/theater/i-giorti-tou-therismou/?fbclid=IwAR1hAZvMqcJHB0mIquujMDqHeFo2AmmcrUUd0U5Dh-FXyOlTMoapc5Jqc

Για την είσοδό τους στην παράσταση οι θεατές πρέπει να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης. Το Θέατρο τηρεί όλους τους ισχύοντες κανόνες προστασίας από την εξάπλωση του COVID - 19. Η τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας των θεατών είναι υποχρεωτική κατά την προσέλευση τους και κατά την παραμονή τους στον χώρο του θεάτρου.

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι
(σταθμός Μετρό: Κεραμεικός)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6947409435, 210 3455020

Παραγωγή: Αντιστροφή
 
giorti2216
 
Joomla Social by OrdaSoft!