Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στη Θεατρική σκηνή του Κόμη - Ξανθίππη η γυναίκα του Σωκράτη


   Κυριακή. Κατηφορίζω για το νεοκλασικό του Κόμη στα Άνω Πατήσια, όπου πλέον λειτουργεί σαν θεατρική σκηνή. Το έργο που θα παρακολουθήσω είναι σε σκηνοθεσία της Εύας Μπανέτα. Το κείμενο είναι του Γεωργίου Α. Χριστοδούλου, γράφτηκε το 2006 και έκτοτε έχει ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές με επιτυχία και όχι άδικα. Αυτή τη φορά η κατάμεστη θεατρική σκηνή του Κόμη υποδέχεται την Όλγα Πρωτονοταρίου, που ενσαρκώνει την Ξανθίππη, τη γυναίκα του Σωκράτη. Οι αναφορές της ιστορίας που γνωρίζουμε και έχουμε διδαχθεί είναι ελάχιστες για την Ξανθίππη. Ποια ήταν τελικά αυτή η γυναίκα και τι έκανε τον μέγα φιλόσοφο να την επιλέξει για γυναίκα του;

   Με μια μικρή ματιά που έριξα κατά την επιστροφή μου στο διαδίκτυο, εικάζεται ότι η Ξανθίππη ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, μια και το όνομά της σημαίνει «ξανθός ίππος» . Και εδώ τίθεται το ερώτημα, ποιος αριστοκράτης θα έδινε την κόρη του σε έναν λιθοξόο; Οι λίγες αναφορές μας εμφανίζουν μια γυναίκα δύστροπη. Εδώ έρχεται να δώσει τις απαντήσεις της η ίδια η Ξανθίππη στην κυρία ιστορία, όπως αναφέρει το κείμενο.
 
xanthippi2214

   Παρακολούθησα έναν αφηγηματικό μονόλογο. Η ηθοποιός Όλγα Πρωτονοταρίου, με την αρχαιοελληνική της αμφίεση, μας μετέφερε εκεί, στην αρχαιά Αθήνα, που ο πολεμιστής Σωκράτης γυρίζει από τον πόλεμο και την γνωρίζει. Μιλά με θαυμασμό για αυτόν τον αξιοθαύμαστο άντρα.

   Το κύριο σκηνικό ήταν ο Παρθενώνας. Ηθοποιός και σκηνικό έδεναν απόλυτα. Οι προτομές του Αριστοφάνη, του Περικλή και της Ασπασίας φυσικά, συμπλήρωναν τον όμορφο αυτό καμβά. Σε μια άκρη ο Σωκράτης, καθισμένος, γυρισμένος προς τη σκηνή. Θαύμασα την ηθοποιό για το ύφος της και τις αφηγήσεις της. Το πρόσωπό της άλλοτε είχε χιουμοριστικό ύφος και άλλοτε σοβαρό. Ανάλογα με τα λεγόμενά της. Το μακιγιάζ της, «ανάλογο της εποχής», μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Πόσο πολύ κοντά είχε έρθει στην ηρωίδα που ενσάρκωνε.

   Μας περιέγραψε έναν άνθρωπο Σωκράτη, έναν οικογενειάρχη. Μας μίλησε για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία Αθήνα. Ο λόγος της δεν είχε καμιά αξία. Αλλά εκείνη στέκονταν «σπαθί» δίπλα στον καλό της. Τα παράπονά της πολλά, αλλά ταυτόχρονα ο θαυμασμός της μεγάλος για τον άντρα Σωκράτη. Ο αθηναϊκός νόμος δεν την υποχρέωνε να είναι μαζί του, αν και εφόσον εκείνη ήθελε να τον χωρίσει, αλλά εκείνη, παρά τα μύρια όσα περνούσε κοντά του, δεν έφυγε ποτέ από δίπλα του μέχρι και την στερνή του ώρα.
 
xanthippi2215

   Το υποκριτικό ταλέντο της ηθοποιού ανεξάντλητο κάθολη την ώρα της παράστασης. Πόσο λάτρεψα τη φράση της «Ωωωω! Μα τη θεά Ήρα»! Η δύστροπη Ξανθίππη δεν ήταν άδικα δύστροπη. Ένας άντρας σαν τον Σωκράτη δύσκολα έμενε δίπλα σε γυναίκα. Ήταν πολλές φορές που ένιωσα να βρίσκομαι στη μέση της αρχαίας αγοράς της Αθήνας. Η ηθοποιός κατάφερνε να μας οδηγήσει μέσω της υποκριτικής της δεινότητας σε ένα φανταστικό κόσμο, που ενώ δεν υπήρχε, εμείς τον βλέπαμε.

   Πρόκειται για μια παράσταση που άνετα θα μπορούσε να δώσει πολλά σε ένα αρχαίο θέατρο. Ναι, φαντάζομαι την Όλγα Πρωτονοταρίου να ερμηνεύει το ίδιο έργο κάπου ανοιχτά με το ίδιο σκηνικό, αλλά φυσικό αυτή τη φορά. Με την στεντόρεια φωνή της να μας ανατριχιάζει. Με εξέπληξε το πώς ενσάρκωσε την άγνωστη κατ’ εμέ Ξανθίππη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για αυτό το αξιόλογο έργο.

Αναστασία Καλαϊτζόγλου
 
xanthippi2216
Κείμενο: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία: Εύα Μπενέτα
Ερμηνεία: Όλγα Πρωτονοταρίου

Σκηνικά: Θέμης Φίλης
Moυσική: Νίκη Γκουντούμη
Ενδυματολόγος: Βάνια Αλεξάνδροβνα
Φωτισμοί - ήχος: Σωκράτης Λαζαράκης
Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός & Αλέξανδρος Τζιανακάκης
Παραγωγή: Γκαλερί δημιουργιών - Ηχοδιάστασις (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης)

Διάρκεια: 70 λεπτά

Θεατρική σκηνή του Κόμη (Νεοκλασικό)
Λασκαράτου 20, Άνω Πατήσια
Τηλ. κρατήσεων: 210 2112135

Ημέρες παραστάσεων
Κυριακή στις 21.00
Δευτέρα στις 21.00

Τιμή εισιτηρίου
Γενική είσοδος: 10 ευρώ (με ένα ποτήρι κρασί)
 
Joomla Social by OrdaSoft!