= Ταξίδι στην έρημο... Προς Βορ(ρ)ά
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ταξίδι στην έρημο... Προς Βορ(ρ)ά

 
   Ένα όμορφο απόγευμα του Σεπτεμβρίου έλαχε να είναι η έναρξη των φετινών μου περιηγήσεων στα θέατρα της Αττικής. Και λέω στα θέατρα, διότι οι υπόλοιπες δραστηριότητες δεν έπαψαν καθόλου. Ευτυχώς να λέμε, διότι η ψυχοθεραπεία κοστίζει πάρα πολύ και δεν την προτιμώ και ιδιαίτερα. Καλύτερα να καβαλάω την τράτα μου και να αναζητώ – κατ’ αρχάς – χαμογελαστούς και κατά δεύτερον ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν και ξέρουν τον τρόπο. Πράγματα πάρα πολύ σημαντικά δι’ εμέ. Η μοίρα με έφερε λοιπόν στον όμορφο χώρο του θεάτρου ΕΝ-Α στον Κορυδαλλό, για να παρακολουθήσω την παράσταση «Ταξίδι στην έρημο… Προς Βορ(ρ)ά» του Γιάννη Παπάζογλου, από την Ομάδα ΕΝ-Α σε σκηνοθεσία Ελπίδας Αμίτση, που κρατούσε και έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα χαμογελαστά πρόσωπα μου έδωσαν την ώθηση που χρειαζόμουν ώστε να γεμίσω με θετική ενέργεια και η συνέχεια αναμενόταν με ενδιαφέρον.
 
erimos1985
 
   Το έργο πραγματεύεται ένα από τα μεγάλα θέματα – ζητήματα – προβλήματα (μπορώ να βάλλω ατελείωτες παύλες, αλλά θα σταματήσω εδώ χάριν συντομεύσεως), που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό και τις αιτίες του. Διότι άλλο μετανάστης και άλλο πρόσφυγας (ως γόνος τέτοιων το γνωρίζω πολύ καλά). Παρουσιάζει σκληρές σκηνές από «πλοία» (ναι, με εισαγωγικά μόνο αυτά τα χρέπια που στοιβάζουν τους ανθρώπους είναι πλοία), που μεταφέρουν τους πρόσφυγες προς «το Βορρά», αλλά ουσιαστικά τους δίνουν ως Βορά στα ψάρια και στα κύματα, έχοντας λάβει εξαιρετικά υψηλή αμοιβή κατά κεφαλήν! Εξιστορεί τη φρίκη όσων βιώνουν τον πόλεμο και προσπαθούν να βρουν διέξοδο, κρυμμένοι ανάμεσα και σε πτώματα. Μας αφηγείται την ιστορία της Κλαίρης, μιας παρουσιάστριας ειδήσεων σε μεγάλο κανάλι της χώρας, μετά από ένα μήνυμα του Μιχαήλ, ανθρώπου που βρίσκεται στη Μαχάμπ ως διπλωμάτης. Ο Μιχαήλ της μεταφέρει άσχημα μαντάτα για το σύζυγό της τον Άλκη, φωτορεπόρτερ στην εμπόλεμη ζώνη. Μέσα από τους διαλόγους τους και τα ταξίδια στο παρελθόν, ανακαλύπτουμε το πόσο σκληρό μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο οι καταστάσεις, πόσο λίγο μετράει η ανθρώπινη ζωή σε σχέση με την καριέρα και το χρήμα, πόσο αδιάφοροι είμαστε από εικόνες τεμαχισμού ανθρωπίνων σωμάτων και εκτελέσεις μικρών παιδιών, μέχρι η μυρωδιά από την καμένη σάρκα να φτάσει στη μύτη μας. Η σκληρότητα του Δυτικού κόσμου αναμιγνύεται με την εσωτερική μάχη των πρωταγωνιστών και τις αναζητήσεις τους. Ενδιάμεσα από την πλοκή βλέπουμε εικόνες από όλους τους πολέμους που έχουν συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ύστερα (Κύπρος, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Χιλή μεταξύ άλλων) και που φέρουν την βασική ευθύνη για τη δημιουργία προσφυγικών κυμάτων. Δεν έφυγαν όλοι ψάχνοντας για ένα καλύτερο αύριο, αλλά για να έχουν σήμερα! Το ερωτικό στοιχείο δεν μπορεί να μείνει μακριά από την υπόθεση, διότι ίσως είναι και το μόνο αντίδοτο για τέτοιες συμφορές, ίσως και το μόνο που μας θυμίζει την ανθρώπινη υπόστασή μας.
 
erimos1988
   Η απόδοση των ηθοποιών ήταν καταπληκτική, μας έβαλαν άμεσα στο πνεύμα του έργου, νιώσαμε τη δυστυχία, την ειρωνεία, ακόμα και την απέχθεια που δημιουργούσαν κάποιες επιλογές τους. Η πλοκή του έργου είναι ρεαλιστική και στο τέλος μας κρύβει μια μικρή έκπληξη, όπως κάθε καλό έργο που σέβεται τον εαυτό του. Η χρήση βίντεο ήταν καταλυτική για την εξέλιξη της παραστάσεως (οι περισσότερες εικόνες συνταρακτικές), με αρκετές φορές να διευκολύνει και ελάχιστες να επιβραδύνει τη ροή, δίχως όμως υπερβολές. Η μουσική μας συντρόφευσε κατάλληλα καθ` όλη τη διάρκεια της παραστάσεως. Στο τέλος οι συντελεστές δίκαια κέρδισαν το ζεστό χειροκρότημά μας.

   Έφυγα με την εξής απορία να τρυπάει το μυαλό μου. Πάλι έργο με το προσφυγικό είχαμε; Ως πότε πια αυτή η ιστορία; Μα μέχρι να μην υπάρχει λόγος να βγάζουν… Μέχρι τότε, μια βόλτα από το Θέατρο ΕΝ-Α θα ήταν γόνιμη.

Νάσος Κονίτσας
 
erimos1987
 
ΔΙΑΝΟΜΗ:
Ελπίδα Αμίτση
Χρίστος Γεωργίου
Μιχαήλ-Άγγελος Δρόσος
Θωμάς Μαυρογόνατος
 
Ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ελπίδα Αμίτση
Μουσική: Δημήτρης Παριανός
Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου
Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά
Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης
Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός
Επιμέλεια αφίσας: Μιχαήλ-Άγγελος Δρόσος
Video- φωτογραφία: Ελπίδα Αμίτση (από Συρία, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισραήλ, Τουρκία, Κύπρο, Τυνησία, Γερμανία, Πολωνία, Κένυα, Σρι Λάνκα, Ινδία, Νεπάλ, Βολιβία, Χιλή, Περού, Ρωσία, Κίνα)

Κομμώσεις-μακιγιάζ: Χριστόφορος Δουκουμόπουλος, Αναστασία Καντζούρη
Μετάφραση στα αγγλικά: Χρίστος Γεωργίου
Επιμέλεια μετάφρασης: Μαρία Λύκου
Φροντιστής: Ιωάννης Πίππας
 
ΘΕΑΤΡΟ ΕΝ-Α
Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός
Τηλ.κρατήσεων: 6987 154 814
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00
 
Τιμές εισιτηρίων:
Είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές - Άνεργοι: 8 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα
 
Προς ενίσχυση των σκοπών των ΕΝ.Π.ΑΝ.
Υπό την αιγίδα: WORLD PHILOSOPHICAL FORUM και UNESCO.
Ένα πολιτιστικό γεγονός των ΕΝ.Π.ΑΝ. (Ένωση Πολιτισμού Ανάπτυξης)
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις