Θεατρικές Παραστάσεις

Θεῶμαι: Τα παιδιά του Ήλιου @ Θέατρο Αλκμήνη

 
   Ο κύριος καθηγητής κάνει πειράματα. Βρίσκονται πολύ κοντά σε μία μεγάλη ανακάλυψη. Δεν είναι και πολύ σίγουρος για το τι θα ανακαλύψει, αλλά θα το ανακαλύψει. Δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για το καλό που θα κάνει αυτή η ανακάλυψη στην ανθρωπότητα, αλλά τούτο το τελευταίο δεν βλέπουμε να είναι και βασικό του μέλημα. Η σύζυγός του τον στηρίζει, αλλά νιώθει παρατημένη, παραμελημένη. Πολιορκείται συναισθηματικά από τρίτο πρόσωπο, αλλά είναι πιστή. Ο σύζυγος δεν ενοχλείται από το συγκεκριμένο φλερτ. «Μα αφού είμαστε παντρεμένοι»! Ο σύζυγος πάλι έχει μία φανατική θαυμάστρια, η οποία τον βλέπει και ερωτικά. Δεν της δίνει σημασία. «Μα αφού είμαι παντρεμένος»! Οι υπόλοιποι χαρακτήρες έχουν ο καθένας τα δικά του. Ιδίως η αδελφή του, η οποία είναι μάλλον άχρωμη και άγευστη, αλλά μάλλον δεν έχουμε σκαλίσει κάτω από την επιφάνεια. Συν τοις άλλοις, ο κόσμος γύρω τους δεν πάει και τόσο καλά. Κάποια αρρώστια έχει ξεχυθεί και κάνει κακό στις μάζες…
 
tapaidiatouiliou2217

   Η σκηνή είναι γεμάτη τεράστια τοιχεία, που χρησιμοποιούνται σαν τοίχοι εργαστηρίου. Πίνακες με εξισώσεις και φόρμουλες, απαίσια μυρωδιά – η οποία ευτυχώς παραμένει θεατρική – και άνθρωποι που πηγαινοέρχονται. Η ομάδα Indigo Theatre Project, που έχει αναλάβει να παρουσιάσει την παράσταση, κινείται συνεχώς, δημιουργεί συνεχώς και κάνει όλο το έργο απίστευτα δυναμικό. Ένα έργο φουτουριστικό, το οποίο λογίζεται σαν μία κλασσική αναφορά σε ένα δυστοπικό μέλλον και είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Ιδίως για μας και την πολύ πρόσφατη πανδημία, το έργο αυτό αποτελεί μορφή ιδιοφυούς γροθιάς στο πρόσωπο και το στομάχι μίας ανύποπτης κατάστασης, που φλερτάρει με την αφέλεια. Ο Μαξίμ Γκόρκυ έγραψε το κείμενο το 1905 και αν με ρωτήσετε ξανά και ξανά, θα σας πως με όλη μου την ειλικρίνεια πως πιστεύω ότι το δημιούργησε το 2905 και επέστρεψε με κάποιο τρόπο στο τότε, για να το κυκλοφορήσει. Η απεραντοσύνη του ανθρώπινου νου, η έμπνευση στα καλύτερά της.

   Μπροστά μας μία ομάδα δέκα ηθοποιών. Η ομάδα Indigo Theatre Project, η οποία πατάει πάνω σε μια θαυμάσια απόδοση, της κυρίας Γιάννα Δ. Γκιώνη, η οποία έχει σκηνοθετήσει την παράσταση και έχει επιμεληθεί τα σκηνικά. Θαυμαστός ο τρόπος παρουσίασης, συνδυάζει ένα μοτίβο, στο οποίο κυριαρχούν η κίνηση, το χιούμορ – ακόμα και το μαύρο χιούμορ, μιλάμε για θαυμάσια ιντερμέδια μαύρης κωμωδίας – τα gags, η συγκίνηση και η ανθρώπινη ματαιοδοξία. Είναι σίγουρο ότι θα γελάσετε, ότι θα εκπλαγείτε, ότι θα ψάξετε μέσα σας, ότι θα απογοητευθείτε για τη φάρα μας. Ο άνθρωπος παραμένει κακό ζώο και τούτη η παράσταση το πιστοποιεί. Δεν υπάρχει μέλλον. Κι αν υπάρχει, σίγουρα δεν θα το βρούμε με τους τρόπους που υφίστανται οι βιορυθμοί μας.
 
tapaidiatouiliou2214

   Συγκρατώ σαν το πιο χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς το κρεσέντο της κυρίας Μυρτώ Πανάγου, η οποία θα ανεβάσει όλα τα θερμόμετρα καλλιτεχνίας, συγκίνησης και ενθουσιασμού στο κόκκινο. Ένα κρεσέντο που άνετα λειτουργεί σαν δείκτης ενδιαφέροντος για την εν λόγω παράσταση. Δέκα άνθρωποι πάνω στη σκηνή φάνηκαν σαν εκατό. Στο μπιζάρισμα είδαμε στα πρόσωπά τους την αποτύπωση της όλης προσπάθειας και όλη την ευτυχία μίας παράστασης που πήγε ακριβώς όπως έπρεπε να πάει.

   Ο Γκόρκυ κατάφερε, σχεδόν εκατόν είκοσι χρόνια πριν, να μας δώσει τον κόσμο όπως είναι σήμερα. Είναι ανατριχιαστικό το πώς κατάφερε να παρουσιάσει αυτό το μεγαλούργημα. Και είναι εξαιρετική η προσπάθεια της ομάδας, που κατάφερε να κάνει τη δυστοπία μία καλλιτεχνική δημιουργία, της οποίας όλοι είμαστε αποδέκτες.

Κώστας Κούλης 

tapaidiatouiliou2215

Τα παιδιά του Ήλιου

Συγγραφέας: Μάξιμ Γκόρκυ
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Γιάννα Δ. Γκιώνη
Σκηνογραφία: Γιάννα Α. Γκιώνη
Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες: Ηλίας Τσαντός, Μίμης Δημόπουλος
Video game designer: Κατερίνα Ζαρταλούδη
Επιμέλεια Ρωσικών (τραγούδι): Δημήτρης Μ. Μόσχος
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη

Ερμηνεία (αλφαβητικά): Άννα Αναστασοπούλου, Μάρκος Γέττος, Ιορδάνης Καλέσης, Μαριλένη Κουζού, Κίμωνας Κουρσόπουλος, Σοφία Λαμπιδώνη, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Μυρτώ Πανάγου, Γιάννης Πετρίδης, Γεωργία Σοφού.

tapaidiatouiliou2216
Πληροφορίες Παράστασης
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κυριακή στις 21:15

Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων
Προπώληση: 14€
Ταμείο Θεάτρου: 15€
Μειωμένο: 12€
Ατέλειες: 8€

Προπώληση εισιτηρίων :Viva.gr
https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/ta-pedia-tou-iliou-tou-maxim-gkorky/

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8-12, Γκάζι
Σταθμός ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός
Τηλέφωνο: 210 3428650

Joomla Social by OrdaSoft!