= Βρεθήκαμε στο Studio Μαυρομιχάλη - Λυσσασμένη μπαλαρίνα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Studio Μαυρομιχάλη - Λυσσασμένη μπαλαρίνα

 
   Διαβάζω την επόμενη αποστολή μου. Λυσσασμένη μπαλαρίνα! Αν σας πω ότι ο νους μου δεν πήγε στο πονηρό, δεν θα είμαι ειλικρινής. Κι επειδή έχουν δει αρκετά τα ματάκια μου, δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Όντας λοιπόν αρκετά επιφυλακτικός, κατηφόρισα (όχι στη μικρή την πλατεΐτσα) στην οδό Μαυρομιχάλη, όπου και βρίσκεται ένας αγαπημένος θεατρικός χώρος, το Studio Μαυρομιχάλη. Να πω δε ότι οι καιρικές συνθήκες προβλέπονταν πολύ «υγρές» (βροχερές εννοώ, πονηροί) και ο τίτλος με τις καιρικές συνθήκες συνέθετε ένα περίεργο πρελούδιο, στο οποίο μου ήταν αδύνατον να αντισταθώ. Έτσι, καβάλησα την τράτα μου, πήρα μαζί τα απαραίτητα αδιάβροχα και έφυγα σούμπιτος (που λένε και στα καλά τα μαγαζιά).

   Απ’ έξω περίμενε αρκετός κόσμος, αλλά μετά κατάλαβα ότι ήταν για την προηγούμενη παράσταση. Και η δική μας όμως, είχε αρκετό κόσμο. Αυτό με χαροποίησε, αφού μετά από τόσους μήνες, δεν ήθελα να αντικρύσω άδεια αίθουσα. Και δεν συνέβη αυτό, ευτυχώς. Ευτυχώς για τους παρόντες, θα έλεγα με περισσή σιγουριά. Και εξηγούμαι.
 
lyssa2114

   Η παράσταση ξεκίνησε με τρεις χορεύτριες καθισμένες σε καρέκλες και τον Κυριάκο Ψυχαλή να εφορμά στη σκηνή, δηλώνοντας ότι δεν έχει καμία σχέση ή ευθύνη με αυτό που πρόκειται να παρακολουθήσουμε. Κρίμα φίλε μου, έχασες πάρα πολλά credits. Τότε ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά με τις Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου. Μου πήρε λίγη ώρα για να καταλάβω τι παρακολουθούσα. Μια μίξη μπαλέτου, πρόζας και σκετς, η οποία ουσιαστικά μας εξιστορούσε τις περιπέτειες μιας Ρωσίδας (πρώην ΕΣΣΔ για την ακρίβεια) χορεύτριας, η οποία είχε ως μοναδικό της στόχο και σκοπό να χορεύει. Μέσα από έρωτες, συνομωσίες, όνειρα και διαπλοκή, είδαμε την πορεία της προς την κορυφή και τούμπαλιν. Και νάσου χορός και νάσου στολές και νάσου κι ο Ψυχαλής, να μας αποκαλύπτει τις χορευτικές του ικανότητες και την αμίμητη πλαστικότητά του (χωρίς παρεξήγηση, αυτά είδε το κοινό), σε συνδυασμό με πολύ καλή υποκριτική ικανότητα. Αλλά θα σας έλεγα ψέματα αν δεν σας μαρτυρούσα πως εξ αρχής (στα Εξάρχεια ήμουν άλλωστε) δεν μαγεύτηκα από τη μορφή της Λιούμπα Κριβοχίζα. Παρουσία; Κίνηση; Ομορφιά; Μπρίο; Πλαστικότητα; Όχι ότι οι άλλες δύο ηθοποιοί – χορεύτριες δεν ήταν εντυπωσιακές ή ήταν υποδεέστερες. Απλά η πρωταγωνίστρια – σκηνοθέτις, ήταν ένα άστρο που έλαμπε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα. Η ιστορία δε, είναι τόσο ρεαλιστική, που αν μου έλεγε κάποιος ότι είναι η προσωπική της ιστορία, η μόνη μου ένσταση θα ήταν «Δεν μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, με τίποτα». Όλα τα υπόλοιπα ήταν τόσο αληθοφανή, που δεν επιδέχονταν αμφισβήτησης. Ο Grigory Konstantinopolsky έγραψε μια ρεαλιστικότατη νουβέλα, με καθημερινούς πρωταγωνιστές, δίχως τρελές υπερβολές. Σε πείθει ότι όλα έχουν συμβεί. Και οι ηθοποιοί ότι θα ήθελες να συμμετέχεις.

   Λίγο κωμωδία, λίγο τραγωδία, λίγο σαπουνόπερα, όλα σε μια λογική ποσότητα, δημιούργησαν μια θεατρική συνταγή νοστιμότατη. Τα χορευτικά σημεία αποζημιώνουν το αντρικό κοινό, υπήρχαν στιγμές που οι μπαλαρίνες ήταν όντως «λυσσασμένες» (εγώ καλύφθηκα βέβαια και από την ανδρική παρουσία) και στο τέλος του έργου έρχεται η λύτρωση, όπως σε κάθε νουβέλα που σέβεται τον εαυτό της. Στο τέλος, το χειροκρότημα ήταν πηγαίο και έντονο. Εγώ πάλι, έχοντας μείνει έκθαμβος που αντίκρυσα την λυσσασμένη μπαλαρίνα, πήρα την (σ)τράτα κι έφυγα. Είδα κάτι πολύ όμορφο, πολύ αληθινό, πολύ άξιο. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο σας.

Νάσος Κονίτσας
 
lyssa2115

Μετάφραση / Διασκευή: Λιούμπα Κριβοχίζα
Σκηνοθεσία: Λιούμπα Κριβοχίζα
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Παπαγιαννέλλης
Σκηνογραφία: Νάντια Σκορδοπούλου
Κοστούμια: Ελισάβετ Σαμινέλη
Επιμέλεια μουσικής – Μουσική διδασκαλία: Σόνια Ζορμπά
Σχεδιασμός Φωτισμού : Αλέξανδρος Πολιτάκης
Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Κρούσκα
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σιδηροκαστρίτης
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Λιούμπα Κριβοχίζα, Ρένα Κουμπαρούλη, Άννα Μίχου και Κυριάκος Ψυχαλής
 
lyssa2116
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Κανονικό : 12 ευρώ
Φοιτητικό, άνεργοι, κάτω των 25 και άνω των 65 ετών : 10 ευρώ
Ατέλειες, ΑΜΕΑ : 8 ευρώ
Προπώληση : viva.gr

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 λεπτά ( χωρίς διάλειμμα )
ΗΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ: Από 10 Οκτωβρίου 2021.
Κάθε Κυριακή, 21:15
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις