Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

RoadTrip 2

RoadTrip 2
Στους Δρόμους Της Θεσσαλονίκης
 
   roadtrip2Τέσσερα αυτοκίνητα, ένα κινητό σκηνικό και τέσσερις διαφορετικές «άστεγες» ιστορίες συνθέτουν μια ιδιόμορφη και πρωτότυπη παράσταση δρόμου. Ο ιθύνων νους, η Βιολέττα Γύρα, έχοντας περάσει ατελείωτες ώρες μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο προβληματισμένη για τη στάση που τηρούμε απέναντι σε όσα μας περιστοιχίζουν στην τρεχάλα μας, στη μοναξιά και στην τρέλα μας, ρισκάρει να σκηνοθετήσει για πρώτη φορά μια ιδέα της, η οποία προέκυψε καθώς κοιμόταν. Με οδηγούς το κέφι και το πάθος και με συνοδοιπόρους της ανθρώπους που εμπιστεύεται, νιώθει τυχερή για την περιπέτεια που τόσο παρορμητικά αποφάσισε να ζήσει. Αφού όπως λέει, «το RoadTrip είναι περισσότερο εμπειρία παρά θεατρικό έργο».
 
   Με το αυτοκίνητο να αποτελεί μικρόκοσμο στη σκέψη της, επιδιώκει να αποδείξει με το εγχείρημα αυτό, ότι όλοι βρισκόμαστε στον ίδιο δρόμο ανεξάρτητα από το προσωπικό μας ταξίδι. Σημασιολογικά άλλωστε, για την ίδια τη σκηνοθέτιδα, το αυτοκίνητο μεταφράζεται και ως στάση ζωής, καθώς «εμείς επιλέγουμε πότε θα πατήσουμε γκάζι ή φρένο, πότε θα κάνουμε επί τόπου στροφή ή θα σταματήσουμε για να επαναπροσδιορίσουμε την πορεία που έχει πάρει η ζωή μας».
 
   Ένας ζωντανός οργανισμός επομένως, με καθαρό σκελετό τα κείμενα του Γιάννη Ζευγώλη και συγκεκριμένη κατεύθυνση από τους ηθοποιούς, που επιτρέπει όμως τον αυτοσχεδιασμό και τη διάδραση, ενώ καλωσορίζει με ευελιξία και όλα τα απρόοπτα. Στην Αθήνα για παράδειγμα, όπου παρουσιάστηκε αρχικά, πολλές ήταν οι φορές που άνθρωποι στο δρόμο άλλαξαν τη ροή της παράστασης ζητώντας οδηγίες, με φωνές και γέλια, με μηχανές να τους ακολουθούν και σκουπιδιάρικα να τους καθυστερούν.

   Ως προς τους χαρακτήρες, «άστεγοι» κυριολεκτικά ή μεταφορικά αντιμετωπίζουν διαφορετικά μεταξύ τους διλήμματα και ζητούν με τον τρόπο τους τη βοήθεια των θεατών-επιβατών. Ανεξάρτητα από το νούμερο του αυτοκινήτου στο οποίο θα επιβιβαστείτε, θα γνωρίσετε με διαφορετική σειρά όλους τους χαρακτήρες οι οποίοι με κάποιο τρόπο συνδέονται μεταξύ τους. Μη διστάσετε να συμμετέχετε δίνοντας τους τις συμβουλές σας γιατί μάλλον τις έχουν ανάγκη…

   roadtrip3Συγκεκριμένα, η Βέρα, καθαρίστρια στο επάγγελμα, έπειτα από κάποιο λάθος στην προσωπική της ζωή, νιώθει μπερδεμένη και μόνη γι’ αυτό και φωνάζει το πρόβλημα της.

   Η Ιουλία, ψυχολόγος για το χατίρι του μπαμπά, καταπίεζε από μικρή τις επιθυμίες της αλλά πλέον θεωρεί ότι ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξει τη ζωή της.

   Ο Κρίς, νεόπτωχος και νέο-άστεγος, καθώς ο πατέρας του πρώην επιτυχημένος επιχειρηματίας συνελήφθη πρόσφατα για τοκογλυφία, έχει το αυτοκίνητο του ως κατοικία και ζει το δικό του δράμα.

   Τέλος ο Κουρσάρος, οδηγός ταξί, έχει απογοητευτεί από τους πολιτικούς και την κατάσταση στην Ελλάδα και σκέφτεται να μεταναστεύσει αλλά δεν ξέρει που να αφήσει το «Τζενάκι» του.
 
   Με άλλα λόγια, μια εναλλακτική, ιδιαίτερη και ευχάριστη πρόταση για όσους θέλουν να γίνουν μέρος σε μια διαφορετικής μορφής παράσταση. Οπότε, όσοι ενδιαφέρονται φορούν τις ζώνες τους -καθώς όλα συμβαίνουν εν κινήσει- και ξεκινούν για μια βραδινή βόλτα στη Θεσσαλονίκη.

Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βιολέττα Γύρα
Κείμενα: Γιάννης Ζευγώλης
Συνεργασία στα κείμενα: Γιάννης Ράγκος
Ηθοποιοί: Έλενα Τυρέα, Δημήτρης Αγοράς, Φλώρα Καλομοίρη, Βλάσης Πασιούδης
Μουσική προσαρμογή: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Τόνια Αβδελοπούλου, Βιολέττα Γύρα
Επιμέλεια κοστουμιών: Τόνια Αβδελοπούλου
Φωτογραφίες: Ελένη Τάξερη
Video-Trailer : Γιώργος Κουβαράς, Στεφανία Μιζάρα
Ραδιοφωνική Εκφώνηση: Τάνια Παλαιολόγου
Πρόγραμμα περιοδείας
Θεσσαλονίκη: 5-9 Ιουλίου
Βόλος: 12-15 Ιουλίου
Σκάλα: 20-23 Ιουλίου
Σπάρτη: 25-28 Ιουλίου
Τιμή εισιτηρίου
 12 Ευρώ
Ώρες επιβίβασης
21.00 & 22.30
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6981053303
roadtrip1111

Θεατρικές Παραστάσεις