= Βρεθήκαμε στον Πολυχώρο Vault - Γυναικείες Ιστορίες
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στον Πολυχώρο Vault - Γυναικείες Ιστορίες

 
   Μια πολύ συγκινητική παράσταση έχω να σας προτείνω αυτή τη φορά. Οι «Γυναικείες Ιστορίες», το βιβλίο του Γιώργη Μασσαβέτα, παίρνουν σάρκα και οστά με την απόλυτα γήινη σκηνοθετική προσέγγιση του Δημήτρη Καρατζιά, την πρωτότυπη μουσική του Μάνου Αντωνιάδη, τα σκηνικά και τα κουστούμια του Γιώργου Λιντζέρη, αλλά και με τη βοήθεια της Μαρίας Γράμψα στη μουσική διδασκαλία.

   Η κυρά-Αννέτα η Βλάχα (Μαρία Γράμψα), η Ασήμω (Χριστίνα Σαμπανίκου) που… έγινε «αγία», η θεία Μαριγώ (Κική Μαυρίδου), που εκτελεί και χρέη καφετζούς, αλλά και η Κατινάρα (Φανή Παλιούρα), πρώην κορίτσι ελευθέρων ηθών, είναι οι τέσσερις ηρωίδες της παράστασης.
 
istories2215

   Επί τριάντα ολόκληρα χρόνια συζητούν τις λύπες, τις χαρές τους αλλά και αφηγούνται ιστορίες των γυναικών τις γειτονιάς. Μια ανοικτή – κλειστή κοινωνία, όπου πίσω από τις πόρτες πολλά μπορούν να συμβαίνουν. Εκεί μαζί τους και ο Γιωργάκης, που από παιδί ακόμα του άρεσε να κάθεται και να ακούει τις ιστορίες τους. Η μάνα μπορεί να τον έδιωχνε, αλλά εκείνος πάντα έβρισκε τρόπο να κρυφακούει τις ιστορίες που μετέπειτα κατέγραψε στο βιβλίο του. Στο ρόλο του Γιωργάκη – αφηγητή βρίσκουμε τον Δημήτρη Καρατζιά, έναν ρόλο-κλειδί που ενώνει τα κομμάτια, ώστε να ολοκληρωθεί το παζλ των χαρακτήρων.

   Όσοι μεγαλώσαμε με γιαγιάδες εκείνης της εποχής, αντιλαμβανόμαστε αμέσως τι περιγράφει ο συγγραφέας του βιβλίου αλλά και της παράστασης. Εκείνες οι γυναίκες δεν το έβαζαν με τίποτα κάτω. Έβρισκαν την άκρη, κατέβαζαν το κεφάλι και δρούσαν. Οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλούν για τη τριακονταετία 1944 έως 1974. Εκείνες οι γυναίκες ήταν τα θεμέλια της οικογένειας. «Άλλες γενιές» θα μου πεις και θα απαντήσω ναι, αλλά τίποτα από αυτές δεν πήραν οι νεότερες δυστυχώς. Το πείσμα τους να ζήσουν, να προσφέρουν τα πάντα στην οικογένεια, δεν μπορούν ούτε καν να το φτάσουν οι νεότερες γενιές. Αυτή η παράσταση είναι ένα μεγάλο σχολείο για τις νεότερες γενιές ανθρώπων, που όλα τα έχουν στο χέρι και με τη πρώτη δυσκολία κοιτούν τον… ουρανό.
 
istories2214

   Οι ιστορίες έκρυβαν πόνο, έκρυβαν μικροχαρές αλλά και έντονες καταστάσεις. Όμως εκείνες εκεί κάθε φορά, με το γέλιο και τα τραγούδια τους αλλά και την εξιστόρηση των ζωών τους, λες και ξόρκιζαν το κακό έτσι. Με αυτές τις ιστορίες μεγάλωσε και ο Γιωργάκης και εκτίμησε τον μόχθο αλλά και τη φροντίδα της γυναίκας που τον ανάθρεψε όταν η δική του μητέρα τον άφησε. Ας μην κρυβόμαστε, μάνα δεν θεωρείται αυτή που μας γέννησε. Μάνα θεωρείται η γυναίκα που στάθηκε μαζί μας, που μας μεγάλωσε, που μας αγάπησε ανιδιοτελώς και έκανε τα πάντα για μας.

   Η Μαρία Γράμψα ήταν πραγματικά υπέροχη στο ρόλο της Αννέτας. Ήταν η μάνα παράδειγμα προς μίμηση. Ο στύλος της οικογένειας. Ένα σύμβολο! Εξαιρετική ερμηνεία, μας έκανε πάρα πολλές φορές να δακρύσουμε, ενώ τα δάκρυα έγιναν βροχή στα τελευταία λεπτά της παράστασης. Υπέροχος και ο Δημήτρης Καρατζιάς στον διπλό του ρόλο. Μας έκανε να δούμε βαθιά τη ψυχοσύνθεση του ήρωα – συγγραφέα, αλλά και τον λόγο που έγραψε ένα τόσο δυνατό βιβλίο αφιερωμένο σε εκείνες τις γυναίκες, ηρωίδες της εποχής.

   Επιβάλλεται να το παρακολουθήσατε. Είναι μια άκρως συγκινητική ιστορία που έχει πάρα πολλά να σας πει και να σας διδάξει για τη ζωή.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
istories2216
Ταυτότητα παράστασης
Συγγραφέας: Γιώργης Μασσαβέτας

Δραματουργική επεξεργασία - Θεατρική διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Πρωτότυπη μουσική / Τραγούδια έναρξης και τέλους (στίχοι-μουσική): Μάνος Αντωνιάδης

Παραδοσιακά τραγούδια ερμηνεία: Μαρία Γράμψα

Διδασκαλία τραγουδιών: Μάνος Αντωνιάδης – Μαρία Γράμψα

Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Λιντζέρης

Βοηθός σκηνογράφου: Ανθή Βελουδογιάννη Παρασκευά

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθοί Φωτιστή: Χριστίνα Φυλακτοπούλου / Θοδωρής Μαργαρίτης

Επιμέλεια κίνησης : Έλιο Φοίβος Μπέϊκο

Σύμβουλος Δραματουργίας: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Βαγγέλης Λάσκαρης

Β' Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Γαϊδατζή
 
istories2217
Κινηματογραφιστής - μοντέρ / trailer παράστασης: Στέφανος Κοσμίδης (ORKI)

Αφίσα Παράστασης: Γιάννης Κεντρωτάς

Τεχνικος Ήχου & Φώτων - Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Δήμητρα Γεωργοπούλου

Επικοινωνία - Προώθηση παράστασης: Χρύσα Ματσαγκάνη

Παραγωγή: Καλλιτεχνικές Επιχειρήσεις Ε. Αντωνιάδης & ΣΙΑ ΟΕ / VAULT Theatre Plus

Παίζουν (αλφαβητικά): Μαρία Γράμψα, Δημήτρης Καρατζιάς, Κική Μαυρίδου, Φανή Παλιούρα, Χριστίνα Σαμπανίκου.

Για λίγες ακόμα παραστάσεις: https://www.viva.gr/tickets/theater/gynekeies-istories/
 
Joomla Social by OrdaSoft!