- Λεπτομέρειες
-
Κατηγορία: Θεατρικές Παραστάσεις
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 02:03
Το ζευγάρι φιλιέται όταν το ρολόι σημαίνει μεσάνυχτα. «Το 1914 θα είναι μια καλή χρονιά»! Τελικά, όταν οι άνθρωποι εύχονται, κάποιος εκεί πάνω όχι μόνο ξεκαρδίζεται… Κάνει και την αντίστοιχη ρελάνς. Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος θα ξεσπάσει και τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι μάλλον μακριά από τέτοιου είδους ευχές. Το ζευγάρι συζητά. Η συζήτηση γίνεται κουβέντα επί προσωπικού. Δεν ξέρω αν αυτοί εδώ αγαπιούνται, πάντως τις εντάσεις τους τις έχουν. Ο φίλος τους ήθελε τη βοήθειά τους, όταν ήταν όλοι παρέα στη Νέα Υόρκη. Όχι, δεν την ήθελε! Ο άνδρας επιμένει. Και θυμώνει. Η γυναίκα μάλλον το παρακάνει με την έγνοια της για τον φίλο τους.
Ο όποιος φίλος είναι ο ποιητής Rupert Brooke. Άγγλος ιδεαλιστής, ο οποίος κατατάχθηκε και υπηρέτησε κατά τη διάρκεια του μεγάλου πολέμου και έφυγε πολύ νωρίς, μόλις στα είκοσι επτά του, από σηψαιμία, η οποία προκλήθηκε από το τσίμπημα ενός κουνουπιού. Ο Brooke θεωρείται αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, όλα όμως έχουν μία εξήγηση. Διαβάζοντας για τη ζωή του, πριν τον πόλεμο, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι θέλησε να παγώσει τις σπουδές του και να βοηθήσει στο σπίτι, όταν το κακό χτύπησε την οικογένειά του και χάθηκε ο μεγάλος του αδελφός από πνευμονία. Καλό παιδί, καλή πάστα. Ο Brooke όμως διέθετε και ένα κακό. Μεγάλο κακό, ιδίως για την εποχή. Ήταν εκνευριστικά όμορφος. Προκαλούσε συγκινήσεις και στις δυο μεριές του ποταμού και – όπως υποστηρίζεται σε διάφορες αναφορές σχετικά με τη βιογραφία του – ο ίδιος επίσης ενέδιδε εις αμφότερες πλευρές. Από τη Virginia Wolf μέχρι την Ka Cox και ένα κατεβατό ανθρώπων, που ξετρελάθηκαν με τον νεαρό Rupert.

Βαλίτσες καλυμμένες με stretch film, μία τραμπάλα, μία καρέκλα κολλημένη στον τοίχο… Οι ηθοποιοί και οι χορευτές παρατάσσονται και αλλάζουν ρόλους. Μιλούν για τον Άγγλο ποιητή. Όλοι και όλες τους. Ίσως και να είναι παραπάνω ενθουσιασμένοι από ό,τι θα ‘πρεπε. Για τον Άγγλο ποιητή. Βλέπετε, η ομορφιά του Brooke είναι παντός καιρού και προκαλεί εντονότατο πάθος σε όποιον βρεθεί απέναντί της. Οι κουβέντες δίνουν και παίρνουν και οι μονόλογοι αναπτύσσονται συνοδεία εξαιρετικά ενδιαφέρουσας μουσικής υπόκρουσης. Πέρα από τους ηθοποιούς και χορευτές που βρίσκονται στη σκηνή, δίπλα τους υπάρχει ακόμα ένας καλλιτέχνης. Ένας τσελίστας, ο κύριος Αναστάσιος Μισυρλής, ο οποίος, πέρα από το τσέλο του, έχει κοντά του ένα πετάλι με το οποίο λουπάρει και ξαναλουπάρει ήχους και παίζει στο καπάκι από πάνω τους. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακός και συνέδραμε με άψογο τρόπο στο χτίσιμο της κατάλληλης ατμόσφαιρας.
Οι ηθοποιοί πάτησαν πάνω στο δεδομένο τάλαντο και την πείρα τους και πέρασαν ιδανικά στη σκηνή διαλόγους και μονολογικές αφηγήσεις για τον Brooke, ο οποίος πέθανε στη Σκύρο, μια και το πολεμικό πλοίο στο οποίο βρισκόταν, ήταν δεμένο στο ελληνικό νησί εκείνη την περίοδο. Ο Χριστόδουλος Στυλιανού πέρασε από διάφορους ρόλους, μεταμορφώθηκε πολλές φορές και στο αυτό μοτίβο λειτούργησε και η υπόλοιπη ομάδα. Θα πρέπει πάντως να ομολογήσω πως την παράσταση κλέβει η εκπληκτική αφήγηση – την ακούμε «κονσέρβα» δυστυχώς – της Ιωάννας Μαυρέα. Δεν ξέρω ποιος την ηχογράφησε, αλλά του δίνω από τώρα όλα τα βραβεία ηχοληψίας, αυτής της χρονιάς και της επόμενης! Όσο για τη φωνή… Τι να πω… Η γυναίκα δίνει ρεσιτάλ. Μία πόρνη αφηγείται και φροντίζει να το κάνει όπως θέλει η ίδια. Με πάθος, με αθυροστομία, με γέλιο και τσαγανό. Κορυφαία στιγμή πραγματικά.

Ο Brooke γενικά απολαμβάνει εκτίμησης, με – μόνη ίσως; - εξαίρεση τον Lord Alfred Douglas, ο οποίος κυριολεκτικά θάβει τον Rupert, κάνοντας λόγο για κατάντια. Ίσως να τον πλησίασε και ο τελευταίος να τον απέφυγε. Δεν θα μάθουμε ποτέ.
Κώστας Κούλης
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Σκηνοθεσία: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Μουσική: Αναστάσιος Μισυρλής
Σκηνικά - Κοστούμια: Βαγγέλης Ζιλέλης
Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Νίκος Βούλγαρης
Χορογραφίες - Κίνηση: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Νέλλη Σούρλα
Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά):
Έλενα Αρβανίτη
Χριστίνα Δενδρινού
Καλλιόπη Καραμάνη
Ηλίας Μπαγεώργος
Γιούλη Μπανούση
Χριστόδουλος Στυλιανού
Ιωάννα Μαυρέα (φωνή)
Τσέλο - αυτοσχεδιασμοί: Αναστάσιος Μισυρλής
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Σάββατο ώρα 21:00 Κυριακή ώρα 20:00 Πρεμιέρα: Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 Διάρκεια: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 15 € ταμείο | 14 € προπώληση Προσφορά Οκτωβρίου 12 ευρώ ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο viva.gr https://www.viva.gr/tickets/venues/theatro-olvio/ Θέατρο OLVIO Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 3414118 Πληροφορίες: 17:00 - 21:00 W www.olviotheater.gr | Μ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | FB OLVIO.theater
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ειρήνη Λαγουρού