Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ολόκληρος O Σαίξπηρ Σε Μία Ώρα

“Ολόκληρος O Σαίξπηρ Σε Μία Ώρα”
στο θέατρο Κήπου

   sekpirrereviewsΤο θεατρικό έργο, “Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα” παρακολουθήσαμε σε ένα σχεδόν γεμάτο θέατρο Κήπου. Την παράσταση, που, για πάνω από 20 χρόνια, έχει διχάσει κοινό και κριτικούς. Μία διαφορετική παράσταση, κάτι ανάμεσα σε θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, stand up comedy, αλλά και, κατά κάποιο περίεργο τρόπο, παρουσίαση ολόκληρου του έργου του William Shakespear.

   Το έργο αυτό γράφτηκε από τους Adam Long, Jess Winfield και Daniel Singer το 1987 με αυθεντικό τίτλο “The complete works of William Shakespear”. Οι τρεις  αυτοί συγγραφείς και ηθοποιοί είναι και οι ιδρυτές του Reduced Shakespear Company, μίας “εταιρίας” αφοσιωμένη στην γραφή και παρουσίαση παρωδιών έργων του Shakespear. Στην Ελλάδα παίχτηκε πρώτη φορά το 1994 από το θέατρο Νότου. Ένα έργο του οποίου η επιτυχία έχει διχάσει κοινό και κριτικούς. Το κοινό λατρεύει το εν λόγο έργο, ενώ οι κριτικοί παγκοσμίως το θεωρούν ως έργο χείριστης ποιότητας. Γιατί δεν είναι ένα αμιγώς θεατρικό έργο, αλλά μία σάτυρα στο έργο του Shakespear, με πολλά αυτοσχεδιαστηκά στοιχεία. Είναι γραμένο για τρεις ηθοποιούς, οι οποίοι επί σκηνής είναι οι εαυτοί τους.

   Διαβάζοντας κάποιος την παρουσίαση του εν λόγω έργου, περιμένει μάλλον ία πραγματεία πάνω στον Shakespear και μία παρουσίαση του βίου και των έργων του. Αυτό, μας δηλώνουν και οι ηθοποιοί ότι προτίθενται να κάνουν, και ότι είναι ο βασικός τους στόχος. Κατά πόσον επιτεύχθηκε ο στόχος αυτός, μάλλον είναι αρκετά αμφίβολο. Το έργο που παρακολουθήσαμε, πιο πολύ σχολιασμό του συνολικού έργου του Shakespear με αρκετά σατυρική, μερικές φορές λίγο βέβηλη, διάθεση, χωρίς όμως να φτάνει στα άκρα, θύμιζε, παρά παρουσίαση του. Οι τέσσερις ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, δείχνοντας το ταλέντο τους στον αυτοσχεδιασμό και την επαφή με το κοινό. Μία παρέα η οποία περνούσε πολύ καλά επί σκηνής, μεταδίδοντας το κέφι της και στους υπόλοιπους που τους παρακολουθούσαν. Με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό, και για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους, μας προσέφεραν ένα σχεδόν δίωρο γέλιου και κεφιού. Η συμμετοχή του κοινού πολύ ενθουσιώδης, και από όσους πήραν μέρος στην παράσταση αλλά και οι υπόλοιποι που με το χειροκρότημα και το γέλιο έδειχναν ότι περνούσαν ένα πολύ όμορφο και διασκεδαστικό βράδυ. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη βροχή που άρχισε να πέφτει, δεν αποχώρησε κανείς από το θέατρο για να μην χάσει τα τελευταία 20 λεπτά.

   Από το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, στον Οθέλο με ραπ στιχομυθίες, ένα  πολύ γρήγορο πέρασμα από το Βασιλιά Λήρ και η παρουσίαση του Μάκβεθ από τη ματιά του Ακίρο Κουροσάβα μέχρι τον Άμλετ και την γρηγορότερη παρουσίαση του, και κανονικά αλλά και ανάποδα, παρακολουθήσαμε μία ξέφρενη παράσταση με πολύ γέλιο και πολλά ευτράπελα. Μία πολύ καλή επιλογή παράστασης, αρκεί κάποιος να μην περιμένει ένα σοβαρό έργο, μία πραγματική παρουσίαση του βίου και της πολιτείας του William Shakespear και φυσικά να μην είναι κάποιος σοβαρός θαυμαστής του γιατί δεν θα την αντέξει τόση σάτυρα.

   Με λιτά σκηνικά, μόνο μία βιβλιοθήκη και μία προτομή του Shakespear, στήθηκε η συγκεκριμένη παράσταση γύρω από τους ηθοποιούς και το κοινό τους. Πολλά αξεσουάρ τους βοήθησαν στο σατυρικό τους έργο, μεταμφιέζοντας τους για τον κάθε ρόλο με πολύ ξεκαρδιστικό, αρκετές φορές, τρόπο. Οι μουσικές επιλογές, συνυφασμένες με τα δρώμενα επί σκηνής, μαζί με την έξυπνη χρήση των φώτων έδωσαν έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στην παράσταση, δείχνοντας ότι, με την κατάλληλη προετοιμασία, ο αυτοσχεδιασμός μπορεί να δώσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

   Η επιλογή των ηθοποιών για τη συγκεκριμένη παράσταση μου φάνηκε πολύ επιτυχημένη. Είναι και οι τέσσερις άτομα με πολύ χιούμορ και κέφι, και πολύ κατάλληλοι για τέτοιου είδους έργα. Η ερμηνεία όλων απολαυστική και ξεκαρδιστική, κάτι που οδήγησε σε μία πολύ ωραία παράσταση, με πολύ κέφι και γέλιο. Το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος αλλά και κατά τη διάρκεια, μαζί με τα γέλια του κοινού, ήταν η απόδειξη της επιτυχίας της, μαζί με το γεγονός ότι, όπως προαναφέρθηκε, το τέλος της παράστασης έλαβε χώρα με βροχή, χωρίς όμως να αποχωρεί το κοινό από το θέατρο.

   Μία πολύ καλή πρόταση διασκέδασης, με μία διαφορετική, όσο και ξεκαρδιστική, παράσταση.

Δημήτρης Σταυρόπουλος

Κείμενα: Άνταμ Λογκς, Τζες Ουινφιλντ, Ντάνιελ Σινγκερ
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης
Παίζουν: Γεράσιμος Γεννατάς, Ναταλία Δραγούμη, Αντώνης Λουδάρος, Άκης Σακκελλαρίου
sekpirreview

Θεατρικές Παραστάσεις