= Βρεθήκαμε στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού - Οι Lyons
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού - Οι Lyons

 
   Αυτό το κρεβάτι με τον ορό στο σταντ δίπλα του να δεις που δεν είναι για καλό… Δωμάτιο νοσοκομείου. Μονόκλινο. Έχει λεφτά ο ασθενής. Τον έχει τον τρόπο του. Οικογενειάρχης, σύζυγος και πατέρας δύο παιδιών. Βαρύς, αψύς και στρυφνός. Φταίει και η παρούσα κατάσταση. Τι δουλειά έχει εδώ μέσα αυτός ο άνθρωπος; Θα ‘πρεπε να είναι έξω, να κάνει πράγματα, να ζουλάει την πέτρα. Όπως ο πατέρας του… Πώς είπατε; Αν αγαπά την οικογένειά του; Μμμ… Μήπως να απαντήσω με ένα ερώτημα; Γιατί, η οικογένειά του τον αγαπά εκείνον;

   Ο κύριος Παύλος Ευαγγελόπουλος υποδύεται τον Μπεν Λάιονς. Ο αγαπημένος ηθοποιός ενσαρκώνει έναν δύσκολο χαρακτήρα και το κάνει με περισσή άνεση. Αθυρόστομος, ελευθεριάζων, είρων στα σύνορα του κυνικού και πηγή γέλιου. Μαύρου γέλιου. Γιατί τούτη εδώ η παράσταση αγαπά τη μαύρη κωμωδία. Ο σπουδαίος πρωταγωνιστής ξεδιπλώνει και απλώνεται, καταλαμβάνει όλο τον χώρο της σκηνής και δείχνει ότι αυτό το έργο θα κυλίσει σαν νεράκι. Και όχι μόνο αυτό. Βλέπετε, ο ρόλος του κύριου Ευαγγελόπουλου είναι διττός. Όχι, δεν θα σας πούμε τα επιμέρους. Θα τα ανακαλύψετε μόνοι σας βλέποντας την παράσταση.
 
lyons2215

   Η κυρία Νικολέτα Βλαβιανού υποδύεται τη σύζυγο Λάιονς και είναι μια γιορτή από μόνη της. Κατάφερε να την αντιπαθήσει όλο το θέατρο, εξαιτίας της πειστικότητας και του κουμπώματος στον χαρακτήρα της. Είναι μία σύζυγος στην κοσμάρα της, η οποία κινείται σε μονοπάτια μαύρου χιούμορ. Τελικά, με αυτά που είδαμε και ακούσαμε, θα μπορούσε άνετα να χαρακτηριστεί η παράσταση ως μαύρη κωμωδία. Όχι όμως μόνο αυτό. Είναι τόσα πολλά περισσότερα και η συγκεκριμένη ηθοποιός, με τη συγκεκριμένη ερμηνεία, το πιστοποιεί άνετα αυτό.

   Την κόρη του ζεύγους υποδύεται η κυρία Ισιδώρα Δωροπούλου. Γλυκύτατη η ίδια, κλειδώνει τίμια σε ένα ρόλο μίας γυναίκας σαράντα ετών, ταλαιπωρημένης, με πολλά θέματα και λοιπά «υποκείμενα νοσήματα». Βγάζει γέλιο, συγκινεί, είναι μέρος ζωντανό όλου αυτού που είδαμε και ακούσαμε. Στον ρόλο του Κέρτις, του «εκλεπτυσμένου» γιου της οικογένειας Λάιονς, βρίσκουμε τον κύριο Γιώργο Παπαπαύλου, ο οποίος έχει πραγματικά ένα έξοχο στυλ κίνησης και εκφοράς λόγου και ο οποίος πραγματικά μας εντυπωσίασε στην «κινηματογραφική» σκηνή της παράστασης. Εκεί συμμετέχει και ο κύριος Αλέξανδρος Βάρθης και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να απονείμουμε τα εύσημα στους δύο ηθοποιούς και στον τρόπο που το έστησε όλο τούτο η Ρέινα Εσκενάζυ, η οποία υπογράφει τη σκηνοθεσία.
 
lyons2214

   Στον ρόλο της νοσοκόμας βρίσκεται η κυρία Άρτεμις Νικολάκη. Πάντα δύσκολο για έναν ηθοποιό να κάνει έναν μικρό ρόλο να περάσει σε εμάς, το κοινό. Η κυρία Νικολάκη όμως το κατάφερε και μάλιστα με πάθος. Η έντονη λογομαχία με τον γιο Λάιονς είναι χαρακτηριστική και τόνισε την υποκριτική της, σε σημείο που να ξεχωρίζει ακριβώς έτσι όπως θα έπρεπε.

   To κείμενο του Nicky Silver έχει μεταφράσει στη γλώσσα μας ο πρωτομάστορας του είδους Αντώνης Γαλέος. Ένα κείμενο σύγχρονο, ανθρώπινο, με την υπερβολή να βηματίζει παρέα με το σύνηθες. Μια και το θυμήθηκα τώρα, το τηλέφωνο με το παραδοσιακό καντράν σας ξένισε; Ενδιαφέρουσα ιδέα, που πρέπει να απασχόλησε κι άλλους σχολαστίκες σαν εμένα.

   Ο επίλογος βρίσκει το κοινό να παρατηρεί ένα έργο χωρίς κάθαρση, με τη διαφορά όμως ότι αυτή καθαυτή η κάθαρση έχει ήδη εγκατασταθεί στις ψυχές μας. Έφυγα ελαφρύτερος από το θέατρο, έχοντας γελάσει, έχοντας συγκινηθεί, έχοντας (ξανά)καταλάβει ένα πράγμα. Η οικογένεια είναι ζωντανός οργανισμός. Και χρειάζεται τροφή. Δηλαδή αγάπη. Όλα τα άλλα είναι μιζέριες και δυστυχώς φαίνονται σαν μιζέριες.

Κώστας Κούλης
 
lyons2216

Σκηνοθεσία: Ρέινα Σ. Εσκενάζυ
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνικός χώρος: Omada ART
Κοστούμια: Δάφνη Τσακώτα
Μουσική σύνθεση - επιμέλεια: Ελντίνα Παπαναστασίου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρομάχη Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ
Γραφιστική επιμέλεια - σχεδιασμός αφίσας: Άρης Απαρτιάν

ΔΙΑΝΟΜΗ
ΜΠΕΝ: Παύλος Ευαγγελόπουλος
ΡΙΤΑ: Νικολέτα Βλαβιανού
ΚΕΡΤΙΣ: Γιώργος Παπαπαύλου
ΦΡΑΝΚΙ: Ισιδώρα Δωροπούλου
ΝΟΣΟΚΟΜΑ: Άρτεμις Νικολάκη
ΜΠΡΑΙΑΝ: Αλέξανδρος Βάρθης (κινηματογραφική συμμετοχή)
 
lyons2217
Προβολή και Επικοινωνία: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ναυσικά Παπαδασκαλοπούλου
Παραγωγή: Olympia Culture

Info
Μικρό Θέατρο Κεραμεικού: Ευμολπιδών 13, Γκάζι (3' από μετρό Κεραμεικού)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 90 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 15€, 12€ μειωμένο
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/lyons/
 
  • Η παράσταση θα λειτουργήσει σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες ασφαλούς διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων, ακροαμάτων & λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Joomla Social by OrdaSoft!