Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Mea Culpa''

 
meaculpa
   Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ευαισθησία παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης το ''Mea Culpa'' του Κωνσταντίνου Ρόδη σε σκηνοθεσία του ιδίου και του Ιωάννη Κυφωνίδη.
 
   Επρόκειτο για ένα κινηματογραφικό σενάριο που γράφτηκε το 2010 με τον αρχικό τίτλο ''Σπασμένη Κουτάλα'', όπου αρχικά ηχογραφήθηκε ως δραματοποιημένο audio book  στο Studio Amid και στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις.
 
   Μία πραγματική ιστορία που καταγράφει την σκληρή πραγματικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό που βιώνει μία οικογένεια, στην προσπάθεια της να στηρίξει ένα μέλος της με νοητική καθυστέρηση.
 
meaculpa2   Η Ζωή στις αρχές της δεκαετίας του ΄70 αποκτά και μεγαλώνει επί 45 χρόνια το γιο της Σταύρο. Ένα παιδί γεννημένο με νοητική στέρηση σε μια εποχή χωρίς κοινωνική υποστήριξη, δυνατότητες ένταξης, εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
 
   Το θέμα ιδιαίτερο, δύσκολο, ευαίσθητο αλλά ευτυχώς δε μένει στο πρόβλημα αλλά το ξεπερνάει. Τα προβλήματα πολλά, οι κόντρες και οι διαμάχες καθημερινές, σχέσεις που κλονίζονται- εναλλάσσονται, με μία μάνα που προσπαθεί να στηρίξει την απόφασή της με κάθε κόστος.
 
Ποιο όμως είναι το σωστό; Ποιο το λάθος;
Τι μπορεί να κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες ενός σπιτιού;
Ποιες είναι οι πραγματικές σχέσεις των μελών μιας οικογένειας;
O Σταύρος δε θα φύγει ποτέ από το σπίτι.
 
   Συνδυάζοντας αρμονικά το θέατρο με τον κινηματογράφο, καθώς προβάλλονται άρτια επιμελημένες κινηματογραφημένες σκηνές και video art από τον Παναγιώτη Κουντουρά, ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Ρόδης σε τριπλό ρόλο, του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του πρωταγωνιστή, μας πρόσφερε μια αξιόλογη παράσταση, ένα κοινωνικό και ψυχολογικό δράμα με έντονη κινηματογραφική ατμόσφαιρα χωρίς να παραλείπει την θεατρική δραματουργία.
 
   Χωρίς να πέσει στην ευκολία μιας εξωτερικής δυσλειτουργικής κατάστασης δημιούργησε έναν Σταύρο οικείο καθημερινό που βιώνει τον εγκλεισμό μέσα στο ίδιο του το σπίτι, μετά την απόφαση της μητέρας του να τον «προστατεύσει» από τον κοινωνικό ρατσισμό.
 
meaculpa3   Τον απαιτητικό ρόλο της μάνας δε θα μπορούσε να πέσει σε καλύτερα χέρια από την έμπειρη Νέλλη Γκίνη η οποία με έντονη δυναμική και ευαισθησία δημιούργησε μία αυθεντική μητέρα που με κάθε κόστος, σωματικό και ψυχικό, προσπαθεί να στηρίξει την απόφαση της.
 
   Εκφραστικός και ο Άρης του Ιωάννη Κυφωνίδη που με ιδιαίτερη μαεστρία υποδύεται τον αδελφό που επιλέγει να απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον και περίγυρο όπως και η Μαίρη της Αθηνάς Νάννου.
 
   Πρωτότυπα και τα μουσικά θέματα που αποδίδονται ζωντανά επί σκηνής με πιάνο από τον μουσικo-συνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη, που δημιούργησε και τη μουσική για το ηχητικό βιβλίο και την αναπροσάρμοσε για τις ανάγκες της παράστασης.  
 
   Ιδιαίτερης μνείας αξίζουν τα χειροποίητα κοστούμια της παράστασης, από το βεστιάριο της Μαίρης Αναστασίου, τα οποία μας μεταφέρουν αρμονικά από την δεκαετία του ΄70 στο σήμερα.
 
   Εν τέλει μία έντονη παράσταση με ένα θέμα δύσκολο, όπου όλοι δίπλα μας το βιώνουμε καθημερινά αλλά το αποφεύγουμε και αδιαφορούμε σαν ένα παράθυρο που δεν το βλέπει ο ήλιος όλο τον χρόνο.
 
Σπύρος Μέλλιος
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Συντελεστές
Κείμενο: Κωνσταντίνος Ρόδης
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρόδης-Ιωάννης Κυφωνίδης
Πρωτότυπη μουσική – Ενορχήστρωση: Μιχάλης Αβραμίδης
Φωτισμοί-Ήχος & Κινηματογράφηση-Τρέηλερ: Παναγιώτης Κουντουράς
Σκηνική - ενδυματολογική επιμέλεια: Ιφιγένεια Κυφωνίδου
Μακιγιάζ: Ειρήνη Μάκιου
Αφίσα-Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Κορίτσογλου
Ηχογραφήσεις: Studio Amid
Οργάνωση Παραγωγής: Χριστίνα Τζώρτζη
Εκτέλεση Παραγωγής: Γιάννης Παπαθανασίου (Dominus Productions)
Διεύθυνση Παραγωγής: Βίλλυ Κουτσουφλιανιώτη
Συμπαραγωγή: ΟΜΜΘ & Dominus Productions
 
Διανομή
Νέλλη Γκίνη: Ζωή
Κωνσταντίνος Ρόδης: Σταύρος
Ιωάννης Κυφωνίδης: Άρης
Αθηνά Νάννου: Μαίρη
Μιχάλης Αβραμίδης: Προκόπης
Γιολάντα Μπαλαούρα: Άλκηστις

Info
Πρεμιέρα: Τετάρτη 06 Νοεμβρίου 2013, στις 21:00 (CR1 M2)
Παραστάσεις: Παρασκευή 8, Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στις 21:00.
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μαθητικά-φοιτητικά-κάτοχοι κάρτας ανεργίας)
Πληροφορίες – εισιτήρια: Τηλεφωνικά, στο 2310-895938-9, στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στα εκδοτήριά του, στην Πλατεία Αριστοτέλους. E-tickets, στο www.tch.gr & http://www.ticketservices.gr/el/events/?eventid=838

Θεατρικές Παραστάσεις