= Βρεθήκαμε στην Κοινότητα Τέχνης Πράξις - Το μάθημα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στην Κοινότητα Τέχνης Πράξις - Το μάθημα

 
   Η κυρία Μαργαρίτα του Ρομπέρτο Ατάιντε, ζωντανεύει μέσα στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου Κοινότητα Τέχνης Πράξις, με σκοπό να ταράξει συνειδήσεις και να αφυπνίσει τους μαθητές της. Για όσους δεν τη γνωρίζουν, πρόκειται για μια γυναίκα παγιδευμένη μέσα στη διττή της προσωπικότητα, εκείνη της δασκάλας και εκείνη της γυναίκας. Δύο παράλληλοι κόσμοι που συναντιούνται και εκρήγνυνται. Μια γυναίκα που κακοποιήθηκε και κακοποιεί, που πόνεσε και πονά, αλλά ταυτόχρονα αγαπάει και νοιάζεται. Μια γυναίκα χαμένη σε ένα ρόλο που τη γεμίζει ευθύνες και φόβο, δύναμη, θυμό, αλλά συνάμα και στοργή και πόνο. Θυμό για όσα δεν έζησε και πόνο για όσα δεν ήθελε να γίνει μάρτυρας, ενώ έγινε. Στοργή για τη συνειδητοποίηση του αναπόφευκτου.

   Άλλοτε θα μιλήσει στους μαθητές της με ειλικρίνεια, χωρίς φανφάρες και χρυσόσκονη, δείχνοντάς τους το σκληρό πρόσωπο της εξουσίας και των αποτελεσμάτων της, μέσα στη διαχρονική ιστορία της ανθρωπότητας. Άλλοτε πάλι, με όπλο τη χειριστική και δυναμική προσωπικότητά της, θα ντυθεί «τύραννος» και θα εξουσιάσει. Σα μάνα θα προσπαθήσει να απαλύνει τις πληγές, σα φίλη δεν θα χρυσώσει το χάπι, σαν τύραννος θα απαιτήσει το δικό της φόρο αίματος.

«Όλοι σας θα πεθάνετε και όλοι σας θα υπακούσετε»!
 
   Σχολικά μαθήματα, όπως είναι η βιολογία, η γεωγραφία, η γλώσσα ή τα θρησκευτικά, θα ανοίξουν τον δρόμο ώστε να μας μιλήσει για το σεξ, για την επιβολή και την υπακοή. Μέσα από το προσωπείο της δασκάλας, θα παρελάσουν όλες οι κεντρικές μορφές της κοινωνίας και της εξουσίας, η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία και το κράτος. Όλοι είμαστε ελεύθεροι ως προς την επιλογή και όλοι ταυτόχρονα εγκλωβισμένοι ως προς την ψευδαίσθηση αυτής. Έχουμε γεννηθεί για να πεθάνουμε και να υπακούμε, κανένας δεν μπορεί να αποδράσει από τη σκληρή ματαιότητα της φύσης. Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς, αλληγορίες και αντιθέσεις, γροθιά στο στομάχι και στη σκέψη.
 
tomathima21

   Το ταξίδι του έργου ξεκινάει το 1973 στο Ρίο ντε Τζανέριο. Το κείμενο λογοκρίθηκε, η παράσταση απαγορεύτηκε από τις Αρχές και ανέβηκε εκ νέου με περικοπές. Στην Ελλάδα ανέβηκε για πρώτη φορά το 1975, με την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της κυρίας Μαργαρίτας. Έκτοτε έχει ανέβει σε περισσότερες από τριάντα χώρες ανά τον κόσμο.

   Η διασκευή που θα παρακολουθήσουμε αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων του αρχικού έργου, επιλέγοντας τα πιο κοφτερά σημεία του, με την κυρία Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου στον εμβληματικό ρόλο της κυρίας Μαργαρίτας. Ερμηνευτικά η κυρία Μαργαρίτα έχει τεχνική και μέθοδο. Πότε μας θέτει ερωτήματα αναπάντητα και πότε μας προσγειώνει στην τάξη και την ηθική, πότε βρίσκεται μαζί μας στην αίθουσα και πότε χάνεται στον μικρόκοσμό της και στα προσωπικά της βάρη. Η κυρία Βαρβαρέσου-Θεολογίτου προσέγγισε τον ρόλο με αξιοπρέπεια και σεβασμό, τονίζοντας τη διπλή προσωπικότητα του χαρακτήρα, εκείνου της δασκάλας, δυναμική και απόλυτη και της γυναίκας που ολοένα βυθίζεται στην ανυπαρξία, τρεμάμενη και αφηρημένη. Σκηνοθετικά τονίστηκαν οι αντιθέσεις και οι αλληγορίες, ενώ μέσα από βίντεο, τη μουσική και το φωτισμό, δημιουργήθηκε η ατμόσφαιρα που άρμοζε.

   Ένας κωμικοτραγικός μονόλογος διάρκειας σαράντα (40) λεπτών, που θα μας οδηγήσει στα πιο βαθιά μονοπάτια της απόγνωσης, της συνειδητοποίησης και της (αν)υπακοής.

Καλή σας θέαση,
Χάρις Μολυβιάτη

Το μάθημα
Δράμα του Ρομπέρτο Ατάιντε
Κοινότητα Τέχνης Πράξις
Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι
Διάρκεια: 40 '
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου
Ερμηνεύει: Καίτη Βαρβαρέσου-Θεολογίτου
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Τουλιάτος
Μακιγιάζ: Κατερίνα Σταθάκη
Φωτισμός: Μ. Τσουμάρης
 
Ευχαριστούμε για την πολύτιμή βοήθειά τους τον Δημοσθένη Παπαδόπουλο
 
Μέχρι: 29/1
Παραστάσεις: Σάβ. 9.30 μ.μ.
Τιμή: € 8
Κρατήσεις: 6937172313, 6988166218

Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις