= Βρεθήκαμε στο Κατράκειο Θέατρο - Ματωμένος Γάμος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Κατράκειο Θέατρο - Ματωμένος Γάμος

 
   Ο «Ματωμένος Γάμος» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (1932) είναι ένα από τα θεατρικά έργα της τριλογίας της ”Ισπανικής υπαίθρου”. Τα υπόλοιπα δύο έργα είναι η «Γέρνα» και «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα». Στα έργα απεικονίζεται η θέση των γυναικών στην ύπαιθρο της Ισπανίας, η στέρηση της ισότητας και η υποταγή τους στον έρωτα. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 1947 από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν και μετάφραση Νίκου Γκάτσου. Έκτοτε, έχει ανέβει αρκετές φορές και ανεξαρτήτως της καλλιτεχνικής προσέγγισης που παρουσιάζεται, έχει αποκτήσει το δικό του σταθερό κοινό, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του. Στον ”Ματωμένο Γάμο” είναι έντονο το στοιχείο της λυρικότητας, με εμφανή επιρροή από την Αρχαία Ελληνική Τραγωδία, τον Σαίξπηρ και τη λαϊκή παράδοση.
 
matomenos2258

   Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη, αποδίδοντας με αξιοπρέπεια και σεβασμό την πολυπλοκότητα του χαρακτήρα. Είναι μια γυναίκα παραδομένη στη βαθιά θλίψη του θανάτου που έχει σκορπίσει στο σπιτικό της, μια γυναίκα που παρά τον πόνο και το διαρκές πένθος, παραμένει δυνατή και δεν χάνει την πίστη της. Μετά το θάνατο του συζύγου της και του μεγαλύτερου γιου της από την οικογένεια Felix, στρέφει τις ελπίδες της προς τον μικρότερό της γιο, έχοντας την επιθυμία να παντρευτεί και να αποκτήσει εγγόνια.

   Ως γαμπρό συναντάμε τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, ο οποίος προσέγγισε τον χαρακτήρα του με ρομαντισμό. Παρακολουθήσαμε τη μεταστροφή του χαρακτήρα του, καθώς διέσχισε το μονοπάτι της αγάπης προς την εκδίκηση και το μίσος. Η Μαρία Χάνου, ως Νύφη, αποτελεί το μήλο της έριδος στα γεγονότα που ακολουθούν. Λειτουργεί ενστικτωδώς και αφήνεται στον ολοκληρωτικό έρωτα, τον απόλυτο και καταστροφικό, τόσο για την ίδια όσο και για όλους που βρίσκονται γύρω της. Εύθραυστη και παρορμητική, συμπαρασέρνει το κοινό στο πάθος της για τον Λεονάρδο. Ο Νίκος Πουρσανίδης είναι ο Λεονάρδο, ανήκει στην οικογένεια Felix και είναι ο πρώην αρραβωνιαστικός της Νύφης. Συνειδητοποιεί το πάθος του για εκείνη όταν μαθαίνει πως τη χάνει. Προσέγγισε τον χαρακτήρα του με δυναμισμό και ειλικρίνεια. Κατά την προσωπική μου άποψη, η Μαριάννα Πολυχρονίδη, ερμηνεύοντας τη γυναίκα του Λεονάρδο και εξαδέλφη της Νύφης, κατάφερε με την εκπληκτική της παρουσία και τη μελωδική φωνή της να τραβήξει τα βλέμματα. Απόδωσε τον χαρακτήρα της σε βάθος και με πληρότητα, προκαλώντας τον θαυμασμό του κοινού. Εξίσου υπέροχος και ο Γιάννης Καλατζόπουλος, ως πατέρας της Νύφης. Οι δύο ρόλοι που προμηνύουν τον θάνατο που κυκλώνει τους χαρακτήρες είναι του Φεγγαριού και της Ζητιάνας (θάνατος), οι οποίοι αποδόθηκαν από τους Κώστα Βασαρδάνη και Ισιδώρα Δωροπούλου αντίστοιχα, ενώ τους δύο ξυλοκόπους ερμηνεύουν οι Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλου και Κώστας Κοράκης, Το αποτέλεσμα είναι ομαδικό και οι ηθοποιοί μας μετάδωσαν την αγάπη και το μεράκι τους. Στο σύνολο της παράστασης το κοινό ανταποκρίθηκε με ζέση και ενθουσιασμό.
 
matomenos2244

   Η μουσική της παράστασης είναι πρωτότυπη από τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, ο οποίος, μαζί με τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο, είχε και τη μουσική διδασκαλία των τραγουδιών, που ερμηνεύονται επί σκηνής από τους ηθοποιούς. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Τα σκηνικά και τα κοστούμια σχεδιάστηκαν από την Αρετή Μουστάκα. Τις χορογραφίες και την κίνηση των ηθοποιών επιμελήθηκε η Φαίδρα Νταιόγλου. Σκηνοθετικά δίδεται μια πιο «εμπορική» ματιά του έργου, χωρίς όμως να επηρεάζεται η λυρικότητα και η τραγικότητά του.

   Η πρεμιέρα της παράστασης, είχε κάποιες αστοχίες, κυρίως όσον αφορά τον ήχο και τον φωτισμό, χωρίς όμως να επηρεάζεται το τελικό αποτέλεσμα. Εξάλλου, είθισται στις πρεμιέρες να επικρατεί μια αμηχανία και μια αναστάτωση. Το Κατράκειο είναι ένας υπέροχος καλοκαιρινός χώρος, που αγαπάμε και επιλέγουμε από καρδιάς.

   Ο «Ματωμένος γάμος» είναι μια παράσταση φαινόμενο που έχει κερδίσει τη θέση του ανάμεσα σε κλασικά αριστουργήματα, όπως είναι τα έργα του Σαίξπηρ ή οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και φυσικά σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
matomenos2259

Πρόγραμμα Περιοδείας
22/6: Νίκαια – Κατράκειο θέατρο
25/6: Βύρωνας – Θέατρο Βράχων, Μελίνα Μερκούρη
1/7: Βόλος – Θερινό Δημοτικό θέατρο, Νέας Ιωνίας Βόλου
2/7: Καβάλα – Φρούριο Καβάλας
3/7: Δίον – 51ο Φεστιβάλ Ολύμπου – Αρχαίο θέατρο Δίου
4/7: Θεσσαλονίκη – Θέατρο Γης
7/7: Χανιά – Θέατρο Ανατολικής τάφρου
8/7: Χανιά – Θέατρο Ανατολικής τάφρου
9/7: Ιεράπετρα – 3ο γυμνάσιο Ιεράπετρας – Φεστιβάλ Κύρβεια
10/7: Ηράκλειο –Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης
11/7: Ηράκλειο – Θέατρο Τεχνόπολις
12/7: Ηράκλειο – Θέατρο Τεχνόπολις
13/7: Ρέθυμνο – Θέατρο Ερωφίλη Φορτέτζα
16/7: Φάληρο – Faliro summer theater
17/7: Ηλιούπολη – Δημοτικό θέατρο, Δημήτρης Κιντής
24/7: Νέα Μάκρη – πολιτιστικό & αθλητικό πάρκο Νέας Μάκρης
 
matomenos2245

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Πρωτότυπη Μουσική * – Σύνθεση – Ενορχήστρωση: Αλκίνοος Ιωαννίδης
Σκηνικά-Κοστούμια : Αρετή Μουστάκα
Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Νταϊόγλου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Μουσική διδασκαλία: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος – Αλκίνοος Ιωαννίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανθούλα Ευκαρπίδου
Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Εύα Παπαδέλλη
Διεύθυνση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Καβαλλάρη
Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Διανομή:
Μάνα: Μαρία Τζομπανάκη
Νύφη: Μαρία Χάνου
Λεονάρδο: Νίκος Πουρσανίδης
Γαμπρός: Κωνσταντίνος Ασπιώτης
Πατέρας της νύφης: Γιάννης Καλατζόπουλος
Πεθερά: Χριστίνα Τσάφου
Γυναίκα του Λεονάρδο: Μαριάννα Πολυχρονίδη
Φεγγάρι: Κώστας Βασαρδάνης
Ζητιάνα: Ισιδώρα Δωροπούλου
Ξυλοκόπος Α’: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος
Ξυλοκόπος Β’: Κώστας Κοράκης
Δούλα: Ιφιγένεια Μακρή
Κοριτσάκι: Άννα Φιλιππάκη

Παραγωγή : ΜΥΘΩΔΙΑ σε συνεργασία με την People Entertainment Group
Επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

Εισιτήρια
Τιμή: 20 ευρώ, 15 ευρώ Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ)Προπώληση: viva.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!