Θεατρικές Παραστάσεις

Βρεθήκαμε στο Ηρώδειο - Θεσμοφοριάζουσες

 
   Βρισκόμαστε στην Αθήνα του πέμπτου αιώνα προ Χριστού. Είναι η περίοδος εορτασμού των Θεσμοφορίων. Μια γιορτή που αφορούσε κάθε γυναίκα και απαγόρευε την είσοδο στους άνδρες. Σε αυτή τη γιορτή λοιπόν, ένα από τα θέματα που είχαν να θίξουν ήταν η δυσφήμηση του φύλου τους και τον μισογυνισμό που εκλάμβαναν από τον Ευριπίδη. Όσο και αν μας αρέσουν εμάς στο τώρα τα έργα του, οι γυναίκες εκείνης της εποχής τον αντιπαθούσαν. Όπως ισχυρίζονται, τους έβγαζε τα άπλυτα στη φόρα, τις μείωνε και φυσικά έκανε τους συζύγους τους καχύποπτους προς αυτές.

   Ο Ευριπίδης είχε γνώση του τι επρόκειτο να συμβεί και πείθει τον γέρο συγγενή του Μνησίλοχο, να πάνε να βρουν τον ποιητή Αγάθωνα, για να τους βοηθήσει. Ο ποιητής Αγάθωνας (fashion icon της εποχής), δεν πείθεται να εισχωρήσει ως γυναίκα στα Θεσμοφόρια και να υπερασπιστεί τον φίλο του. Είναι πρόθυμος δε να ντύσει γυναίκα τον γερό Μνησίλοχο και να πάει εκείνος για την υπεράσπιση του ποιητή Ευριπίδη. Το πλάνο έχει στρωθεί, ο Μνησίλοχος έχει μεταμορφωθεί σε μια juicy, elegant για την εποχή γυναίκα, παίρνει τη θέση του στα Θεσμοφόρια και… Λίγο πολύ το τι συμβαίνει είτε το ξέρετε, είτε το φαντάζεστε, αφού μιλάμε για Αριστοφάνη. Γίνεται το ανασούρμπουλο!
 
thesmo2215

   Η παράσταση σφύζει από ζωή, από καθάριο χιούμορ, προκλητικές ερμηνείες και κοστούμια που φέρνουν γάργαρο γέλιο. Ένα οξύ κείμενο σε ελευθεριάζουσα γλώσσα, υπερβολές σε σκηνές και κοστούμια, που από μόνες τους φέρνουν συνεχώς στα χείλη σου το γέλιο. Οι ηθοποιοί κοσμούν την παράσταση με τις αποδόσεις των ρόλων τους. Είναι ενταγμένοι στους ρόλους, υπερβολικοί σε κάποιες στιγμές που χρειάζεται να δοθεί έμφαση στα δρώμενα. Σκορπούν το γέλιο απλόχερα, συμβιβάζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ειρωνεία και στη σοβαρότητα της κατάστασης.

   Θέλω να δώσω πρώτα από όλα τα εύσημα στη Βασιλική Σύρμα για την απίστευτη δουλειά που έχει κάνει στα κοστούμια. Το συνολάκι του Λαέρτη Μαλκότση a.k.a Αγάθωνα στην παράσταση έσπασε νομίζω τα κοντέρ γέλιου με την εμφάνισή του. Τα κοστούμια του χορού σε γήινες αποχρώσεις και τόσο ταιριαστά χρώματα, έδιναν έμφαση στη γυναικεία ιδιοσυγκρασία. Το κόκκινο της φωτιάς γεμάτο φραμπαλάδες ρούχο του Γιάννη Μπέζου a.k.a Μνησίλοχου, έφερε την αντίθεση στον γήινο χορό, δίνοντας έμφαση στην πολεμική υπερασπιστική διάθεση.
 
thesmo2214

  Λαμπρός στον διπλό του ρόλο ο Λαέρτης Μαλκότσης (Αγάθωνας, Τοξότης). Καταλυτικός ο τρόπος που χειριζόταν κωμωδιακά τον ρόλο του Αγάθωνα, με την απίστευτη καρέ strawberry blonde περούκα του. Η Αρετή Πασχάλη ήταν για μένα μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες του χορού. Παθιασμένη πλήρως με τον ρόλο, ασίγαστη, κινούταν στον χώρο σαν ξωτικό με μια απίστευτα όμορφη κίνηση, τραγουδούσε υπέροχα και έδινε τον κατάλληλο μπαρόκ ενδοσκελετό στα λόγια της ηρωίδας που υποδυόταν. Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στο ρόλο της Κρίτυλλας, έλαμψε για άλλη μια φορά με τον τρόπο που χειρίστηκε την ηρωίδα της. Ταγμένη να δώσει δυνατό γέλιο, κέρδισε από νωρίς το στοίχημα. Ο Ευριπίδης ή αλλιώς Βλαδίμηρος Κυριακίδης, παρόλο που είχε σχετικά λιγότερες εμφανίσεις στο έργο, ήταν καταλυτικός στον ρόλο. Μου άρεσε πολύ το δέσιμο με τον Γιάννη Μπέζο. Αυτοί οι δύο ταιριάζουν πολύ μαζί. Κουμπώνουν που λένε. Ο ένας συμπλήρωνε τον άλλο και εκτίναξαν την παράσταση. Ο juicy, elegant Μνησίλοχος a.k.a Γιάννης Μπέζος, έφερε τον ρόλο στα μέτρα του. Πέρασε το γνωστό του ταμπεραμέντο σε όλες τις πτυχές του ρόλου αλλά και της παράστασης, έχοντας και το βάρος της σκηνοθεσίας.
 
thesmo2216

   Μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν να φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της, αλλά παραστάσεις σαν και αυτή δεν πρέπει να χάνονται. Σας προτείνω να τη δείτε και να χαρίσετε στον εαυτό σας εκατό λεπτά γέλιου και προβληματισμού.

Μαίρη Ζαρακοβίτη

Μνησίλοχος: Γιάννης Μπέζος
Ευριπίδης: Βλαδίμηρος Κυριακίδης
Κρίτυλλα: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Αγάθωνας/Τοξότης: Λαέρτης Μαλκότσης
Χορός: Νίκη Σερέτη
Χορός: Γιάννα Παπαγεωργίου
Κλεισθένης: Παναγιώτης Κατσώλης
Χορός: Αρετή Πασχάλη
Χορός: Λήδα Καπνά
Υπηρέτης: Αλέξης Βιδαλάκης
Πρύτανης: Σταύρος Μαρκάλας
Χορός: Ντένια Στασινοπούλου
Χορός: Κωνσταντίνα Νταντάμη
Χορός: Αγγελική Γρηγοροπούλου
Χορός: Eλένη Ζαχοπούλου
Χορός: Μανταλένα Καραβάτου
 
thesmo2218
Συντελεστές:
Μετάφραση: Κ.Χ Μύρης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος
Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση: Φοίβος Δεληβοριάς
Ενορχήστρωση: Σταμάτης Σταματάκης
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Χρήστος Τσιόγκας
Φωτογραφίες, βίντεο: Δημήτρης Μακρής
Μουσική διδασκαλία: Νεφέλη Φασουλή
Βοηθός Ενδυματολόγου Κωνσταντίνα Δακτυλίδη
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
Οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη
Προβολή – επικοινωνία: Μαρκέλλα Καζαμία
 
thesmo2217
ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 9μμ - ΘΕΑΤΡΟ ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 9μμ - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ
ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 9:00μμ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
 
thesmo2219
 
Joomla Social by OrdaSoft!