Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Η Μάσκα Του Κόκκινου Θανάτου - Βερενίκη

 

«Η Μάσκα Του Κόκκινου Θανάτου»
«Βερενίκη»
Θέατρο Έξω Από Τα Τείχη
 
   vereniki01Επιχειρώντας ένα αφιέρωμα στον Edgar Allan Poe, η ομάδα του «Θεάτρου Έξω Από Τα Τείχη», επέλεξε δύο από τα έργα του για να παρουσιάσει τη σκοτεινή και σύνθετη σκέψη του. Ένας χαρισματικός συγγραφέας και ποιητής, που στην προσπάθεια του να ξεπεράσει τις τραγωδίες της ζωής του και να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του δαίμονες, έγραφε με μεγάλη ευκολία για τη βία και το θάνατο. Ο θάνατος φαίνεται να ήταν το αγαπημένο του θέμα και αυτός ήταν, άλλωστε,  και ο λόγος που η φήμη του τρελού τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα. Αρκετά χρόνια μετά το θάνατο του, πολλοί δημιουργοί εμπνεύστηκαν από το έργο του ενώ οι ιστορίες του, προκαλούν ακόμα το έντονο ενδιαφέρον αναγνωστών και θεατών με το γοτθικό τους ύφος, τη μυστηριακή ατμόσφαιρα και το συχνά ποιητικό τους λόγο.
 
   vereniki05Σε μια άσπρη επιφάνεια στη μέση της σκηνής του θεάτρου, εμφανίζεται το πρόσωπο του Poe και μια γυναικεία φωνή αναλαμβάνει να ενημερώσει τους θεατές για τη ζωή, το έργο και το τέλος ενός ασυνήθιστου ανθρώπου, που ήρθε σ’ αυτόν τον κόσμο νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε. Η μορφή του σταδιακά σβήνει από την οθόνη και όταν τελικά χαθεί, θα ξεκινήσει «Η Μάσκα Του Κόκκινου Θανάτου».
 
   Εφτά ηθοποιοί ακίνητοι επί σκηνής, άλλοι στέκονται και άλλοι κάθονται, καθώς αφηγούνται την ιστορία του πρίγκιπα Πρόσπερο και της «πληγής» που έπληξε το Βασίλειο του. Η διήγηση των ηθοποιών οπτικοποιείται, και φωτογραφίες ή σκίτσα παρουσιάζουν, από έναν προβολέα, τα όσα ακούγονται. Ο θάνατος που παραμονεύει, ο πρίγκιπας που θεωρεί ότι θα τον ξεγελάσει κλεισμένος στο κάστρο του και το αναπόφευκτο τέλος. Με ένα συμβολικό ή και αλληγορικό τρόπο, στο συγκεκριμένο κείμενο υπάρχουν σαφείς αναφορές για το φόβο του ανθρώπου προς το άγνωστο που συνεπάγεται ο θάνατος, για την ψευδαίσθηση του ότι μπορεί με κάποιον τρόπο να τον αποφύγει ενώ σχολιάζεται εύστοχα, και η αδυναμία της εξουσίας να προστατέψει τους πολίτες της.
 
   vereniki02Η δεύτερη ιστορία, η «Βερενίκη», έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σκηνοθετικά και ερμηνευτικά, αφού οι ηθοποιοί περνούν από την αφήγηση στην ερμηνεία και παρουσιάζουν την ιστορία της μέσα από τη ματιά του συζύγου της, Αιγαία. Ο Θοδωρής Μαυροειδής συστήνεται ως Αιγαίας και μαζί με πέντε γυναίκες, που υποδύονται κι εκείνες τον ίδιο χαρακτήρα, διηγούνται τις αλλόκοτες πλευρές της σκέψης του, τη διανοητική του κατάσταση και τη σχέση του με την ξαδέρφη του, τη Βερενίκη. Η σκοτεινή πλευρά που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος, μια διαταραχή του νου, που αδυνατεί να προβλέψει ή να αποφύγει, και ένα τέλος που αποκαλύπτει μια βάρβαρη αλήθεια. Φράσεις ξεκινούν από το ένα στόμα και τελειώνουν σε κάποιο άλλο παρουσιάζοντας, μ’ αυτόν τον τρόπο, μια προσωπικότητα «σκισμένη» σε πολλά κομμάτια, η οποία αναγνωρίζει όμως τελικά την εμμονή της.
 
   Σε ένα μικρό θεατρικό χώρο, που ταιριάζει στο ύφος των δύο ιστοριών, εφτά ηθοποιοί με κατάλληλη εμφάνιση δημιουργούν μια μυστηριακή ατμόσφαιρα προκειμένου να μεταφέρουν τις υπαρξιακές αναζητήσεις του συγγραφέα. Ο φωτισμός, τα κεριά, οι ήχοι και η μουσική βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ και η υπόκλιση των ηθοποιών στο τέλος της παράστασης, αργή και συγκρατημένη, αποχαιρετά με έναν τρόπο τον ονειρικό κόσμο στον οποίο ήθελε ο E.A.Poe να ζει.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια: Καίτη Σαμαρά
Σκηνικά - Φωτισμοί: Απόστολος Αποστολίδης
Φωτογραφία: Σοφία Ζωντανού
Μακιγιάζ: Αγγελική Στουρνάρα
Παίζουν: Θοδωρής Μαυροειδής, Κίτη Χαραλαμπίδου, Αναστασία Θεοδωρίδου, Έλενα Σταφυλίδου, Μαίρη Πραξιγά, Νατάσσα Αγγελοπούλου και Λία Κοψαχείλη
Στη «Βερενίκη» παίζει μουσική η Ελπίδα Νικόλτση
Ημέρες παραστάσεων
Από Παρασκευή 19/10 έως και Παρασκευή 26/10
Ώρα έναρξης: 21:30
Γενική είσοδος: 8€
«Θέατρο Έξω από τα Τείχη», Πανεπιστημίου 2 – Ευαγγελίστρια
Κρατήσεις θέσεων: 2310 210308, 6974397744
vereniki04

Θεατρικές Παραστάσεις