Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση εκπληκτικής παιδικής παράστασης: Η Μαγεία της Σκέψης

 
   Κάθε Σάββατο στις 17:30 στην οδό Ασωμάτων, σας περιμένει μια εκπληκτική παιδική παράσταση που ακούει στο όνομα "Η Μαγεία της Σκέψης".
 
mag44402   Μικροί και μεγάλοι συρρέουν στο  Χώρο Τέχνης Ασωμάτων για να δουν τη μικρή Λορέτα, τον Ιερώνυμο, τη Ντο-ντο, τη μύγα και την αράχνη σε μια μοναδική αναζήτηση της σκέψης. Η Λορέτα είναι ένα μικρό ποντικάκι που τολμάει να πει «Δεν ξέρω», ανοίγοντας έτσι τα μονοπάτια της γνώσης. Η Ντο-ντο, το φοβισμένο ποντικάκι που σπαταλάει το δημιουργικό μυαλό της να… κλείνει μονοπάτια,  εκφράζοντας την αβεβαιότητα του αυριανού ενήλικα μπροστά στη ρευστότητα του πολυσύνθετου κόσμου που πρόκειται να κληρονομήσει.
 
   Ο Ιερώνυμος, ο σοφός, δεν είναι ο παντογνώστης, αμετακίνητος δάσκαλος που προσφέρει έτοιμες λύσεις. Οι έτοιμες λύσεις άλλωστε δεν οδηγούν παρά σε στέρηση της δυνατότητας επιλογών και σε  μια μη δημιουργική στατική ζωή.Οι καλές νεράιδες με τα μαγικά ραβδιά και οι πρίγκιπες της τελευταίας στιγμής δεν επαρκούν σήμερα πια για να προστατέψουν τα παιδιά μας από τις κακοτοπιές του κόσμου γύρω τους.
 
   Το σημερινό έργο οδηγεί τα παιδιά, με το γνωστό αγαπημένο τρόπο, στο μαγικό κόσμο της φαντασίας όπου τα πάντα μπορούν να συνυπάρξουν. Η επίμονη μύγα, η ξεκάθαρη-κάθετη αράχνη, ο μικρούλης αλλά απόλυτα σημαντικός τερμίτης, η νεραϊδούλα και το ξωτικό.Ταυτόχρονα όμως προσφέρει στα παιδιά τη δυνατότητα να σκεφτούν, να αλλάξουν οπτικές γωνίες, να κατανοήσουν καλύτερα την πηγή των δυσκολιών και να βρουν λύσεις. Δοσμένο παιχνιδιάρικα, χιουμοριστικά, με πολλή μουσική και τραγούδια, το έργο μας στοχεύει να διασκεδάσει αλλά και να προβληματίσει.
 
Το έργο βασίζεται στο παραμύθι του Axel Duwe.
 
mag444
 
   Οι τέσσερις ταλαντούχοι ηθοποιοί στοχεύουν σε μια παράσταση, όπου σε αρκετά σημεία τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο και παίρνουν μέρος μέσω ερωτήσεων και αυτά στην παράσταση. Δεν θα σας πω την έκβαση της ιστορίας... Άλλωστε είμαι σίγουρη ότι όλοι θα περάσετε από το Θησείο Σάββατο απογευματάκι, χεράκι χεράκι με τα παιδιά, με τα ανίψια σας, για ένα μαγικό απόγευμα στη γνώση. Όπως λέει και η Λορέτα και ο Ιερόνυμος, δεν είναι ντροπή να λες δεν ξέρω...

   Η μάθηση μπορεί να είναι ένα υπέροχο παιχνίδι και είναι ίσως η πιο γλυκιά επαφή των παιδιών για το πως πρέπει να σκέφτονται και γιατί υπάρχει το σχολείο. Μετά την παράσταση, τα παιδιά και οι ηθοποιοί γίνονται ένα. Νομίζω δάκρυσα βλέποντας τα παιδιά να προσεγγίζουν τους ηθοποιούς δειλά και εκείνοι τρυφερά να παίζουν μαζί τους, να φωτογραφίζονται, να μιλάνε με το κάθε ένα ξεχωριστά. Μίλησα με το Χρήστο, τον Ιερώνυμο εννοώ, τον ρώτησα πως είναι να δουλεύεις σε θέατρο με παιδιά.
 
mag44401
Μου απάντησε με ένα γλυκό χαμόγελο. «Είναι πάρα πολύ δημιουργικό, η αλήθεια είναι ότι η κάθε παράστασή μας είναι διαδραστική. Είναι πάντα μεγάλη έκπληξη οι απαντήσεις που δίνουν τα παιδιά. Μας αρέσει να βλέπουμε το μέλλον μέσα από την ανέμελη ματιά τους. Μαθαίνουμε να εκτιμάμε περισσότερο τη ζωή».
 
Είναι δύσκολοι κριτές τα παιδιά;
«Πιστεύω είναι ειλικρινείς. Δύσκολα μπορείς να κρυφτείς από ένα παιδί. Τα παιδιά θα σου πουν αμέσως και χωρίς περιστροφές αυτό που σκέφτονται. Σου βγάζουν πάντα τον καλύτερο σου εαυτό».
 
Πώς και επέλεξες να δουλέψεις για παιδικό θέατρο;
«Η αλήθεια είναι ότι δεν το είχα σκεφτεί. Μου έγινε πρόταση για τη συγκεκριμένη παράσταση και είπα αμέσως ναι. Είμαι πολύ κοινωνικός με τα παιδιά. Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η επαφή που έχω με ανίψια και μικρά ξαδέρφια. Σκαρφιζόμουν πάντα μικρά σκετσάκια για να παίξω μαζί τους, οπότε μου ήταν πολύ ευχάριστο να το κάνω και στη δουλειά μου.Στο τέλος κάθε παράστασης χαμογελάω ευχαριστημένος που πήρα τη σωστή απόφαση και φέτος παίζω εδώ. Παίρνω ζωή μέσα από τα παιδιά και μου δίνουν απίστευτη ενέργεια και φαντασία».
 
mag44403 
Όσον αναφορά τη παράσταση. Ποιος είναι ο στόχος του έργου που είδαμε;
«Να βλέπουν τη μάθηση σαν κάτι πραγματικά διασκεδαστικό, κάτι που θα τους βοηθήσει στη μετέπειτα ζωή τους και πάνω από όλα ένα πολύ βασικό μήνυμα που περνάει το έργο είναι να σέβονται τη διαφορετικότητα και να μην κρίνουν τον άλλο αν πρώτα δεν μπουν στη δική του θέση. Νομίζω ότι στις μέρες μας, που  αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα, είναι καλό τα παιδιά να μαθαίνουν να μην κρίνουν εύκολα παρά μόνο να συμπάσχουν με τον άλλο και για να καταλάβουν να σκέφτονται και την δική του πλευρά».
 
   Δεν κράτησα περισσότερο τον Ιερώνυμο διότι οι μικροί του φίλοι τον έψαχναν για να φωτογραφηθούν και να παίξουν μαζί του. Έφυγα με τις ανιψιές από το θέατρο με μια αίσθηση όμορφη και ανάλαφρη.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 

Θεατρικές Παραστάσεις