Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Γυάλινος Κόσμος

 

Γυάλινος Κόσμος του Tennesse Williams 
για δεύτερη συνεχή χρονιά στο
Θέατρο Δημήτρης Χόρν (Αμερικής 10, Κολωνάκι)

   gyalinoskosmosathens2Ο Γυάλινος Κόσμος, ένα αυτοβιογραφικό έργο για πολλούς, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 1944 στο Θέατρο Σιβίκ του Σικάγου και την επόμενη χρονιά το 1945 το Μάρτιο, στο Θέατρο Playhouse στη Νέα Υόρκη, όπου κέρδισε το  New York Drama Critics Circle Award.

Τα πρόσωπα του έργου:
   Αμάντα, αριστοκράτισσα του Νότου στα νιάτα της, αναμασά το ένδοξο  παρελθόν αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει το παρόν. Καταπιεστική κ υπερβολική  διώχνει με την συμπεριφορά της τον σύζυγο και απομένει με τα δυο της παιδιά, Τομ και Λώρα.

   Ο Τομ, επιβαρυμένος με τα έξοδα του σπιτιού, απογοητευμένος από την ζωή του και το μέλλον του ψάχνει τρόπους διαφυγής  στο σινεμά και την ποίηση και το αλκοόλ. Το έργο που παρακολουθούμε, είναι αναμνήσεις του Τομ, χρόνια  μετά, όταν έχει καταφέρει να φύγει κ αυτός από το σπίτι αφήνοντας μόνες την μητέρα του και την αδελφή του Λώρα.

   Η Λώρα, ένα εύθραυστο κορίτσι με αναπηρία στο πόδι, ντροπαλή και καταπιεσμένη από την μητέρα καταφεύγει στη συλλογή της, το γυάλινο θηριοτροφείο και τους παλιούς δίσκους του πατέρα της.

   Μετά από μια φλύαρη και καταπιεστική συζήτηση με τη μητέρα του για το μέλλον της Λωρα, ο Τομ αναγκάζεται να φέρει τον φίλο του Τζιμ στο σπίτι πιστεύοντας ότι είναι ελεύθερος για να γνωρίσει την αδερφή του. Τα πάντα γκρεμίζονται και μαθαίνοντας ότι ο Τζιμ σύντομα παντρεύεται οικογένεια επιστρέφει στη σκληρή πραγματικότητα.

   Το σκηνικό, παλιές καρέκλες, άβαφοι τοίχοι, ένα ψυγείο και βιντεοπροβολές, που έχουν άμεση σχέση με τις αναμνήσεις του Τομ, κάνουν την παράσταση μια μοναδική εμπειρία. Σου δίνουν την αίσθηση της ψυχρής πραγματικότητας.

   Όλη σου η προσοχή είναι στραμμένη πάνω στους χαρακτήρες και βιώνεις τη θλίψη, τη χαρά, την απογοήτευσή τους.

   Κρύβεσαι κι εσύ μέσα στο ψυγείο, βιώνοντας την απελπισία, την κατάθλιψη και την αποφυγή της σκληρής πραγματικότητας όπως η μικρή Λώρας.

   Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν συναρπαστικές. Υπέροχα εναρμονισμένες με τον ψυχισμό και τα βιώματα του συγγραφέα. Η αποκάλυψη της βραδιάς ήταν η Αμαλία Νίνου, η ερμηνεία της ήταν καθηλωτική.

   Η μουσική σε έκανε να ανατριχιάζεις γλυκά.

    Από τις ωραιότερες παραστάσεις φέτος. Έχει να δώσει πολλά στον θεατή. Μην την χάσετε.
 
Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ηθοποιοί:
Ν.Τσαλίκη, στο ρόλο της Αμάντας     
Αντ.Αλμπάνης, στο ρόλο του Τόμ
Αμ.Νίνου, στο ρόλο της Λώρας
Κ.Γαβαλας, στο ρόλο του Τζίμ
Σκηνικά-Κοστούμια: Γ.Πάτσας
Μουσική: Στ.Γασπαράτος
Βίντεο: Μ.Κλουκίνας
Φωτισμός: Λ.Παυλόπουλος
Σκηνοθεσία: Κ.Ευαγγελάτου
gyalinoskosmosathens

Θεατρικές Παραστάσεις