Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Fuerza Bruta : Υπερθέαμα στο Θέατρο Badminton

fb7 Fuerza Bruta

   fb506801Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 14.15 πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Badminton ειδική προβολή μέρους του show “Fuerza Bruta” διάρκειας περίπου 20 λεπτών, για τα μέσα ενημέρωσης και είχα την τύχη να παρευρίσκομαι. Τί σημαίνει όμως “Fuerza Bruta”; Σημαίνει ωμή, κτηνώδης, θηριώδης δύναμη στην ακριβή του μετάφραση αλλά δεν πρόκειται ακριβώς γι’αυτό.

   Η ιδιαιτερότητα αυτού του θεάματος συνίσταται στη διαδραστικότητα κοινού και συντελεστών της παράστασης. Δηλαδή οι θεατές βρίσκονται στη σκηνή όπου διαδραματίζονται τα πάντα και έρχονται σε επαφή, είτε γίνονται μέρος της ίδιας της παράστασης. Ο στόχος είναι να μεταφερθεί ενέργεια στο κοινό μέσα από τις αισθήσεις κάτι που γίνεται πραγματικότητα με αγωγό το ίδιο μας το σώμα.

   fb140512164859 9994Η αφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο πιστεύω στο σκηνικό με την «υδάτινη πισίνα» που είναι μια μεγάλη επιφάνεια κατασκευασμένη από ένα ανθεκτικό και διάφανο υλικό πάνω στο οποίο πέφτει νερό και δημιουργεί μικρές λίμνες καθώς οι χορευτές κινούνται, έρπουν, κάνουν άλματα-βουτιές. Όλο αυτό διαδραματίζεται πάνω από τα κεφάλια μας σε ένα ύψος που σταδιακά μειώνεται μέχρι απόστασης αναπνοής από αυτά. Μπορέσαμε να αγγίξουμε αυτή τη διεπιφάνεια, που χώριζε το πραγματικό από το φαντασμαγορικό, γιατί περί τούτου πρόκειται και σε αυτό συνδράμει ο φωτισμός και η μουσική που είναι τέτοια ώστε όλα να συμβαίνουν σε ένα απίθανο μαγευτικό ηχοτόπιο.

   fbFuerza-Bruta-en-el-Luna-ParkΚαταπληκτικό και το χορευτικό το οποίο μέσα από την κίνηση πέντε ανθρώπων σε έναν πολύ περιορισμένο χώρο αρχικά, καταλήγει στην εκτόνωση (φανταστείτε μια χύτρα ταχύτητος), σε ένα μουσικοχορευτικό ξέσπασμα με φωτορυθμικά που προκαλεί ηλεκτροσόκ στη μουδιασμένη ακαμψία και σε παρακινεί να χοροπηδήξεις φωνάζοντας.. Οι ηθοποιοί-χορευτές τα σπάνε όλα και κατεβαίνουν στη συνέχεια στη σκηνή ανάμεσά μας και διαλέγουν κάποιους οι οποίοι γίνονται ξαφνικά μέρος της παράστασης. Μέσα στους τυχερούς ήμουν και εγώ και μάλιστα δύο φορές! Δεν ξέρω αν με συμπάθησαν ή αν το κεφάλι μου ήταν το κατάλληλο, αλλά την αρχική μου έκπληξη τη διαδέχθηκε η εκτόνωση. Στάθηκα ακίνητος για να μου σκάσει στο κεφάλι μία τετράγωνη χάρτινη πλάκα γεμάτη κομφετί και αφρολέξ και...χιόνια στο καμπαναριό. Πήρα όμως την εκδίκησή μου και μάλιστα την απόλαυσα στο έπακρο όταν έκανα το ίδιο σε αυτόν. Αυτό θα πει “Fuerza Bruta”!

   fbfuerzabruta 1077320Δεν πήραμε γεύση από το δημοφιλέστερο μέρος όμως που θεωρείται ο “running man” αλλά μας μίλησε ο ίδιος στη συνέντευξη που ακολούθησε και μας μίλησε για την παράσταση η οποία χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί και να ξεπεραστούν οι τεχνικές δυσκολίες. Η βασική μου απορία λύθηκε γρήγορα αφού αποκάλυψε πως δεν κρύβεται κάποια ιστορία πίσω από την παράσταση, δε θέλει να πει κάτι πέρα από το να μεταδώσει ενέργεια μέσα από τη διαδραστικότητα και να προκαλέσει εξωτερίκευση ή εκτόνωση συναισθημάτων.

   Όπως και να έχει όμως είναι αναπόφευκτη η σύνδεση και ο παραλληλισμός με κάποιες εμπειρίες και καταστάσεις της υποκειμενικής μας πραγματικότητας.

   Προσπαθώ από τώρα να το φανταστώ και ανυπομονώ να παρακολουθήσω ολόκληρη την παράσταση. Με τη σκηνή γεμάτη κόσμο η ενέργεια θα ρέει άφθονη και πιστεύω θα ζήσω μια αξέχαστη εμπειρία.

Σωτήρης Μαράντος
fbfuerzabruta-025

Θεατρικές Παραστάσεις