Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ‘Ο Επιθεωρητής Έρχεται’

 
   Ο Βρετανός Τζων Πρίσλεϋ, στον απόηχο των τελευταίων εχθροπραξιών του Πολέμου το χειμώνα του 1944, γράφει το σημαντικότερο, ίσως, από τα έργα του με στόχο να αναφερθεί σε ένα ζήτημα που τον απασχολεί, την ατομική ευθύνη.
 
epi8ewr   Ο ίδιος, με έντονη πολιτική δράση και επιρροή, τοποθετεί το συγκεκριμένο κείμενο του στο έτος 1912, δύο χρόνια δηλαδή πριν την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και, μ’ αυτόν τον τρόπο, καθιστά την προφητεία του αυταπόδεικτη. «Ήρθε ο καιρός που ο άνθρωπος θα διδαχθεί το μάθημα αυτό μες τη φωτιά, το αίμα και την αγωνία», αφού δύο μεγάλοι πόλεμοι ακολουθούν και επαληθεύουν τα γραφόμενα του.
 
   Για να αντιληφθεί ευκολότερα ο θεατής το φαινομενικά απλό αυτό μήνυμα της προσωπικής ευθύνης, ο Πρίσλεϋ, στήνει σε πρώτο επίπεδο μια αστυνομική ιστορία, ένα μυστήριο, το οποίο προκαλεί αυξανόμενο ενδιαφέρον στο κοινό.
 
   Μια νύχτα γιορτής για τη μεγαλοαστική οικογένεια Μπέρλινγκ διακόπτεται απότομα, όταν ένας επιθεωρητής της αστυνομίας, ένας απρόσμενα νέος άνδρας, εισβάλλει περίεργα στο σπίτι τους για να διαλευκάνει την υπόθεση του θανάτου μιας νεαρής κοπέλας. Την ώρα που ο πατέρας της οικογένειας δηλώνει την πεποίθηση του ότι κάθε άνθρωπος πρέπει να κοιτάζει τον εαυτό του και τη δουλειά του, ένας επιθεωρητής έρχεται για να αποδείξει ότι η θεωρία αυτή είναι λανθασμένη. Ένα μοιραίο γεγονός για τις ζωές όλων των ηρώων θα αποκαλύψει πράξεις, που είναι ικανές να λειτουργήσουν σαν αλυσίδα και να καταστρέψουν –στην προκειμένη περίπτωση- μια ανθρώπινη ζωή.
 
epi8ewr4   Η διαφορετική ενδυμασία του επιθεωρητή, η ξαφνική του εισβολή αλλά και αποχώρηση, το περίεργο όνομα του, που παραπέμπει σε ιρλανδικό παραμύθι, δίνουν, λίγο πριν το τέλος, μια φανταστική διάσταση στα όσα διαδραματίστηκαν πάνω στη σκηνή. Η εμμονή, όμως, του συγγραφέα ως προς την κυκλική και επαναλαμβανόμενη τροχιά του χρόνου, που παρατηρείται σε όλα σχεδόν τα έργα του, δημιουργεί, τελικά, πρόσφορο έδαφος για επανεξέταση πράξεων και συμπεριφορών αλλά και για βελτίωση των ατόμων εκείνων που είναι έτοιμα και ικανά για αλλαγή.
 
   Ο συγγραφέας, μέσω του επιθεωρητή, αποτυπώνει την προσωπική του ιδεολογική συνείδηση, δίνει μια διαχρονική απάντηση στο ζήτημα της συλλογικότητας, το θέτει ως κεντρικό θέμα στο κείμενο του και είναι σαφής όταν αναφέρει ότι «αν δεν έμεινε τίποτε άλλο να μοιραστούμε, τότε πρέπει να μοιραστούμε την ενοχή…».

epi8ewr2   Πλούσιο και γεμάτο, όσο χρειάζεται, το σκηνικό της παράστασης παραπέμπει σε σπίτι ευκατάστατης οικογένειας, ενώ δείχνει λειτουργικό αφού, με την κατάλληλη αλλαγή στο φωτισμό ο θεατής παρακολουθεί σε παράλληλο χρόνο όσα συμβαίνουν σε άλλους χώρους του σπιτιού. Τα κοστούμια και το ύφος των ηθοποιών δημιουργούν, επίσης, την εικόνα μιας μεγαλοαστικής οικογένειας, ενώ οι ηθοποιοί, άλλοτε με την ελαφρότητα και άλλοτε με τη σοβαρότητα που αρμόζει στις καταστάσεις που βιώνουν υποδύονται επιτυχημένα τους χαρακτήρες τους.
 
   Ένα πολύ εύστοχο σχόλιο του κειμένου, το οποίο αποδίδεται με επιτυχημένο τρόπο επί σκηνής και αφορά στην εγωιστική φύση των ανθρώπων που θέτουν πάντα πάνω απ’ όλα το ατομικό τους συμφέρον. Θίγονται, ξεκάθαρα, θέματα, όπως η υποκρισία, η υπερφίαλη φύση των ανθρώπων και η αδυναμία τους να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους. Είναι, όμως, ικανό ένα τραγικό γεγονός να αλλάξει τη νοοτροπία των ανθρώπων και να ξυπνήσει, έστω και καθυστερημένα, τη συνείδηση τους; Όπως φαίνεται στην παράσταση, αλλά όπως ισχύει και στη ζωή, για κάποιους ναι για άλλους όμως, δυστυχώς, όχι.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
Συντελεστές
Μετάφραση-Σκηνοθεσία-Μουσική Επιμέλεια: Γρηγόρης Βαλτινός
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Boηθός Σκηνοθέτη: Χαρά Μπαλτά
Σύνθεση Μουσικής-Ήχων: Κώστας Εμμανουηλίδης
Φωτογραφίες: Θωμάς Χρυσοχοϊδης
Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κερασία Σαμαρά, Μάνος Ζαχαράκος, Κώστας Βασαρδάνης, Ευτυχία Γιακουμή, Στάθης Νικολαΐδης
 
Πληροφορίες
Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθν. Αμύνης 2, απέναντι από Λ. Πύργο, Τ: 2310 262051
Παραστάσεις: Τετάρτη & Κυριακή: 19.15, Πέμπτη & Παρασκευή: 21.15, Σάββατο: 18.15 & 21.15
Τιμές εισιτηρίων : 20€, 16€ & 12€.
Κάθε Τετάρτη – Παρασκευή – Σάββατο στις 18.15 & Κυριακή: Γενική Είσοδος 16€, Κάθε Πέμπτη: Γενική Είσοδος 12€
*Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου θα δοθεί μια επιπλέον παράσταση στις 21.15

 

 

Θεατρικές Παραστάσεις