Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: ''Ένας Εχθρός Του Λαού''


ex8roslaou2   Το έργο «Ένας εχθρός του λαού», του Ερρίκου Ίψεν αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές έκφρασης» για την φετινή θεατρική περίοδο. Το έργο, αν και γράφτηκε το 1882, παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρο, γοητευτικό και ενδιαφέρον. Η εποχή που ο συγγραφέας θεωρούνταν πρωτοπόρος έχει περάσει προ πολλού αλλά εξακολουθεί να παραμένει ένας μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, πραγματικός δημιουργός χαρακτήρων που αποπνέουν ηρωισμό, κινούνται και αγωνίζονται πάνω στη σκηνή.
 
   «Από σήμερα θα σας μάθω τι μπορεί να κάνει ένας ελεύθερος άνθρωπος» Με αυτά τα λόγια ένας γιατρός, ένας έντιμος άνθρωπος αποφασίζει να αποκαλύψει την απάτη που τροφοδοτεί μια πόλη. Έρχεται αντιμέτωπος με τον αδερφό του, τον Τύπο, τα σωματεία, την πολιτική ηγεσία τη διαφθορά και ολόκληρη την κοινωνία. Υπερασπίζεται την αλήθεια, το δίκαιο, την δημοκρατία και μάχεται τα οικονομικά συμφέροντα, τη διαπλοκή αλλά και τους υποταγμένους στα ψεύδη συμπολίτες του.
 
   Είναι ένα έργο ρεαλιστικό, άμεσο και ευθύ, που «κρούει» πολιτικές καμπάνες και «χτυπάει» το κατεστημένο όπως ο τσαγκάρης χτυπάει το καρφί (την πρόκα) στο καλαπόδι του. Η ιδιότητα όμως του τσαγκάρη εξαφανίστηκε σαν επάγγελμα χειρωνακτικής εργασίας και την θέση του πήραν πια τα μηχανήματα. Αυτό συμβαίνει παντού όπως και στο θέατρο. Υπάρχει εξέλιξη. Και τι εννοώ; Για να μπορέσει να ευδοκιμήσει ένα έργο που έχει γραφτεί πριν 130 χρόνια θα πρέπει να υπάρξει ένα καινούριο ρεφιλάρισμα, μία διαφορετική ανάγνωση από τον σκηνοθέτη για την αποφυγή πτώσης στην παγίδα του λαϊκισμού και της διδαχής.
 
ex8roslaou   Ευτυχώς όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Θωμάς Κινδύνης υπηρέτησε σωστά τον λόγο του Ίψεν φέρνοντας τον στην σύγχρονη εποχή με αρτιότητα και κοινωνική ευαισθησία προσφέροντας μας μία ζωντανή παράσταση.
 
   Με αμέριστη αειφορία ο γιατρός (Θωμάς Κινδύνης) πάλεψε κάτω από το βάρος ενός δύσκολου ρόλου που δεν του λείπουν οι μεγαλόσχημες εκφράσεις προσφέροντας μας με τόλμη και πειστικότητα έναν ευσυνείδητο επιστήμονα που έρχεται αντιμέτωπος με τον δήμαρχο αδερφό του, με την ιδιοτέλεια, τον καιροσκοπισμό, την ισχύ αλλά και την μαζοποίηση.

   Σε πιο ήπιους τόνους και χωρίς εξάρσεις ο Δήμαρχος του Βύρωνα Κολάση, μία σωστή παρουσία, ενώ ο Δημήτρης Παλαιοχωρίτης σκιαγράφησε με επιτυχία την ηλικία του γερο-Μόρτεν και την κουτοπονηριά και την συμφεροντολογία του Άσλακσεν (διπλή διανομή).
 
   Σωστά τοποθετημένοι και ο Γιάννης Τσιώμου ως Χόβσταντ όπως και ο Κώστας Καπετάνιος ως Μπίλλινγκ, ως καιροσκόποι του Τύπου.
 
ex8roslaou3   Συγκινητική και καρτερική η Βλασία Βερβέρη ως κυρία Στόκμαν Ενδιαφέρουσα και με πολλές αποχρώσεις η απόδοση της Πέτρα Στόκμαν από τη Νάνσυ Κλαμπάτσα καθώς και ο ταξιδεμένος πλοίαρχος του Θοδωρή Προκοπίου.
 
   Λειτουργικό και ανακουφιστικό το διαδραστικό κομμάτι με την συμμετοχή των θεατών στην δεύτερη Πράξη σε ένα σύγχρονο και λιτό μάλλον σκηνικό (σκηνογραφία-ενδυματολογία: Θεοδόσης Δαυλός).
 
   Εν τέλει, ένα έργο με λόγο μεστό, γεμάτο από φανερά και επιμέρους νοήματα. Πρόκληση και πρόσκληση προς όλους να κοιτάξουμε το φως, το μέλλον για να μην μας διαλύσουν, να αντισταθούμε!
 
Σπύρος Μέλλιος
 
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Θωμάς Κινδύνης
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Θεοδόσης Δαυλός
Μουσική: Δημήτρης Παλαιογιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αργυρώ Δημακέα

Παίζουν:
Θωμάς Στόκμαν: Θωμάς Κινδύνης
Πέτερ Στόκμαν: Βύρων Κολάσης
Ασλακσεν, Μόρτεν Κιλλ: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης
Χόβσταντ: Γιάννης Τσιώμου
Μπίλλινγκ: Κώστας Καπετάνιος
Πλοίαρχος Χόρστερ: Θοδωρής Προκοπίου
Κατερίνα Στόκμαν: Βλασία Βερβέρη
Πέτρα Στόκμαν: Νάνσυ Κλαμπάτσα
Τα δύο παιδιά: Ορέστης Κινδύνης, Νικόλας Σπυρόπουλος

ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

 

 

Θεατρικές Παραστάσεις