Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Εφτά Μπισκότα

   efta biskota1Όταν πριν λίγες ημέρες μας έλεγε ο Μάκης Παπαδημητράτος ότι το έργο «Εφτά Μπισκότα» γράφτηκε σκοπίμως, για να ανέβει σε bar  και να διασκεδάσει ο κόσμος, δεν φανταζόμουν πόσο δίκιο είχε. Επειδή μια τέτοια κωμωδία, που ξυπνάει το γέλιο σου σε κάθε ατάκα ή αστεία σκηνή, μπορεί να γίνει ακόμη πιο απολαυστική με ποτό και τσιγάρο. Κι ενώ αδημονούσα να δω τη λύση του μυστηρίου για το ποιον ρόλο παίζουν τα «εφτά μπισκότα», τώρα που ‘έμαθα’ την απάντηση, θέλω να την κρατήσω επτασφράγιστο μυστικό και να σας προκαλέσω να αναζητήσετε κι εσείς τη λύση (σε κάποια θέαση της barάστασης) με την πρώτη ευκαιρία.
 
   Τα εφτά μπισκότα είναι κομμάτι του έργου, αλλά μάλλον αυτό είναι ελάχιστης σημασίας, όταν ο θεατής για μιάμιση ώρα περίπου έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει απολαμβάνοντας μια σύγχρονη κωμωδία με άφθονο γέλιο, αλλά και ορισμένα κοινωνικά μηνύματα.

   efta-biskota2Όταν οι ηθοποιοί, Μάκης Παπαδημητράτος και Βαγγέλης Αλεξανδρής, ανέβηκαν στη σκηνή του ανανεωμένου GAIA, στη Θεσσαλονίκη, στις 21.45, σε ένα πολύ λιτό σκηνικό, ήμουν σχεδόν σίγουρη ότι ολόκληρη η barάσταση θα βασίζονταν στο σενάριο και τις ερμηνείες των δύο ηθοποιών. Έτσι κι έγινε, όταν σιγά σιγά άρχισε να εκτυλίσσεται επί σκηνής η ιστορία δυο ξαδερφιών, του Θοδωρή και του Φίλιππα, από την Αθήνα. Οι δυο τους πρέπει να φέρουν σε πέρας μια πρωτόγνωρη γι' αυτούς αποστολή, προκειμένου να βοηθήσουν το θείο και ευεργέτη τους, που βρίσκεται σε δύσκολη στιγμή και τους χρειάζεται. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κάνουν ένα ταξίδι, μέχρι τη Λάρισα και τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτό το ταξίδι όμως, θα ζήσουν τόσες περιπέτειες που μετά από αυτές, θα αλλάξει η ζωή τους... Το ταξίδι ξεκινάει από την Αθήνα, με στάσεις στην Λάρισα, σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα σπίτι στα Τρίκαλα, σε ένα στριπτιτζάδικο, στην εκκλησία του Αγ. Δημητρίου, στάση για τα τσουρέκια του Τερκενλή, καθώς και οn the road- στη μέση του πουθενά. Πως συνδέονται όλα αυτά μεταξύ τους; Φυσικά με πολύ χιούμορ σε απλοϊκούς διαλόγους που εξυπηρετούν αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να διασκεδάσουν τον θεατή με τον πιο όμορφο τρόπο.
 
   Το σημαντικό σε αυτή την παράσταση είναι ότι οι δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν οκτώ διαφορετικούς χαρακτήρες, που αυτό σημαίνει πολύ συχνές εναλλαγές στην σκηνή, από άποψη ενδυματολογίας αλλά και ερμηνείας. Χωρισμένο το έργο σε πολλά μικρά σκετσάκια, όπως εκτυλίσσεται και η ιστορία σε διαφορετικούς τόπους, κρατάει τον θεατή σε συνεχή εγρήγορση και δεν του προκαλεί καμία βαρεμάρα. Αντιθέτως, τα σύντομα ‘σφηνάκια’ γέλιου αποτελούν την κατάλληλη πρόκληση για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της ιστορίας… ενώ ο θεατής ακόμη γελάει με την προηγούμενη ατάκα!
 
   Από την άλλη, αυτό το σύγχρονο σενάριο είναι γραμμένο πάνω σε μια κύρια ιδέα, την διαπλοκή και την κουτοπονηριά του ανθρώπου, ενώ ταυτόχρονα θίγει θέματα όπως η οικονομική κρίση, οι σχέσεις των δυο φύλων, το σεξ, η διαφθορά των αξιών, ακόμη και τα… ναρκωτικά. Σε μια παράσταση που η μία ατάκα διαδέχεται την άλλη, και η διακωμώδηση σημαντικών θεμάτων γίνεται με τόσο έξυπνο τρόπο θα ήταν άσκοπο ή μάλλον άστοχο να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Παρά μόνο, αδράξτε την ευκαιρία και πιείτε ένα ποτό απολαμβάνοντας τα «Εφτά Μπισκότα», όταν βρεθούν στην πόλη σας. Όπως πολύ επιτυχημένα σημείωσε ο Μ.Παπαδημητράτος «είναι τόσο νόστιμα, που πρέπει όλοι να τα δοκιμάσουν»!
 
Συντελεστές:
Παίζουν: Μάκης Παπαδημητράτος, Βαγγέλης Αλεξανδρής
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τιμπιλής
Κοστούμια: Ομάδα Boudoir
Κινησιολογία: Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Βαγγέλης Λυμπουρίδης
Φωτισμοί: Κώστας Κωστόπουλος
Χειριστής Κονσόλας: Αλέξανδρος Σωμαράκης

Κατερίνα Νικολακούλη
* Μετά τη στάση της στη Θεσσαλονίκη και τη ευχή για μια σύντομη περιοδεία ανά τη χώρα, «Τα εφτά μπισκότα» θα δώσουν δύο ακόμη παραστάσεις, σήμερα Τετάρτη 14 και αύριο Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, στις 9.30 μ.μ. στο Stage (Ήρας και Φιλίππου 8). Είσοδος 10 ευρώ.

efta mpiskota  poster

Θεατρικές Παραστάσεις