Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Cirque Du Soleil: Dralion @ OAKA, Αθήνα

 
   Dragon & Lion… Αν πάμε να ενώσουμε τις δύο λέξεις, βγάζουμε αυτό το… Dralion! Χαριτωμένο λογοπαίγνιο, δεν λέω, όταν όμως μιλάμε για τη βιομηχανία του θεάματος, η λέξη αυτή και μόνο ζαλίζει! Το Cirque Du Soleil ξανάλθε στην Αθήνα μας και έφερε μαζί του μία επίσης καταπληκτική παράσταση. Πέρυσι είχαμε την χαρά και την τύχη να παρακολουθήσουμε το αριστούργημα των αριστουργημάτων, τη μεγαλύτερη μουσικό-και-λοιπά εξτραβαγκάνζα στο χώρο. Με μία λέξη, Alegria! ΟΛΑ τα υπόλοιπα μπορούν να σταθούν ένα βήμα παρακάτω! Φέτος επανέρχεται με το Dralion, εκεί που η Ανατολή συναντά τη Δύση πολιτιστικά και μουσικοχορευτικά – φυσικά. Εκεί που ο ασιατικός δράκοντας τακιμιάζει με το δυτικό λέοντα.
 
dralion02
 
   Φτάνοντας στο χώρο της παράστασης δεν είναι δυνατό να μην εντυπωσιαστείς με τη σκηνή. Δεν φτάνει με τίποτα τα δυόμισι στρέμματα (;!;!) του Alegria, πλην όμως είναι μια σκηνή για να τη χαζεύεις με τις ώρες! Δέκα μέτρα ύψος, περίπου είκοσι μέτρα πλάτος και ένα σωρό κατασκευές από δω κι από κει. Από το έδαφος αναδύονται διάφοροι χαρακτήρες, από την οροφή κατεβαίνουν άλλοι κι άλλοι τόσοι και γενικά γίνεται ένας χαμός με το πολυπληθές καστ (κάπου τριάντα άτομα) και τις κατηγορίες «εφέ» που μας ταΐζουν.  
 
dralion01
   Για μια ακόμα φορά οι κλόουν ξεκινάνε το πρόγραμμα και κάνουν τον κόσμο να ξεκαρδιστεί. Μιλάνε με το κοινό, έρχονται σε επαφή μαζί του και διαλέγουν μάλιστα και ένα «φουκαρά» για να παίξουν μαζί του. Εντάξει, ο εν λόγω δεν έχει «επιλεγεί» τυχαία, φυσικό είναι άλλωστε, τα gags που ακολουθούν υποδηλώνουν το αυτονόητο. Το στυλάκι είναι το γνώριμο του θεάματος που προσφέρει το μεγαλειώδες τσίρκο και ο κόσμος απολαμβάνει χειροκροτώντας συνέχεια.
 
   Οι ακροβάτες και οι ζογκλέρ είναι απλά τέλειοι! Τέτοια πλαστικότητα, τέτοια κόλπα, τέτοια χορογραφία... Είναι αδύνατο να περιγραφεί με λόγια όλο αυτό που είδαμε… Μάλλον… Γίνεται! Παραθέτω το σχόλιο της συνεργάτιδας και φίλης Χάριτος Μολυβιάτη, η οποία απλά δεν πίστευε στα μάτια της με αυτά που έβλεπε, όπως κι εγώ και όλος ο κόσμος βέβαια. «Απλά ΟΛΟΙ τους μπορούν να σου κάνουν ολόκληρο το Κάμα-Σούτρα με το ένα χέρι! Κι όταν λέμε ΟΛΟΙ, εννοούμε ΟΛΟΙ τους, από κλόουν μέχρι και τα σκηνικά»! Χρειάζεται να γράψω εγώ περισσότερα; Ναι, βρε, εννοείται ότι θα γράψω! Δεν είναι μόνο ότι αυτοί οι καλλιτέχνες ξεπερνούν τη φαντασία… Δεν είναι μόνο ότι κάθε κομμάτι της παράστασης είναι εξωγήινο… Είναι και ο τρόπος που αυτοί που στήνουν το παιχνίδι έχουν αντιληφθεί το πώς αντιδρά ο κόσμος. Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τις αισθήσεις και τα συναισθήματά μας, κολλάει πάνω μας, μετατρέπεται σε ψυχοσωματική προέκτασή μας. Τι να πω, θα πρέπει να το δείτε. Όχι πως δεν είχαμε λαθάκια στις «ασκήσεις» από τα μέλη του θιάσου, αλλά όταν αψηφάς τους φυσικούς νόμους, εννοείται πως θα συμβούν κι αυτά. Ξέρετε πως αντέδρασε το κοινό, βλέποντας αυτά τα «λαθάκια»; Με ακόμα περισσότερο χειροκρότημα! Την τροφή των καλλιτεχνών.
 
dralion04
 
   Να μην ξεχάσω σε όλο αυτό να αναφέρω και την ορχήστρα του έργου. Η εξαμελής, αν μέτρησα σωστά, παρέα πίσω από τη σκηνή παίζει πράγματα που βγαίνουν ΜΟΝΟ από υπέρ-βιρτουόζους μουσικούς και μας έσπασε άπειρες φορές τα νεύρα με τον αψεγάδιαστο τρόπο που κούμπωνε τα θέματά της με τις φιγούρες που βλέπαμε στο προσκήνιο. Στην παρουσίασή τους μάλιστα το χειροκρότημα φούντωσε ακόμα περισσότερο.
 
dralion05
 
   Το Cirque Du Soleil μας έχει κακομάθει πραγματικά. Ανυπομονώ για την επόμενη επίσκεψη! Με δεκαεννέα show στο σύνολό του και δώδεκα από αυτά να περιοδεύουν, ο μεγαλύτερος ψυχαγωγός στον κόσμο είναι αυτός που θα μας κάνει να ξανανιώσουμε – κυριολεκτικά!
 
Κώστας Κούλης
 
* Οι φωτογραφίες προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του Dralion
* Πολλά ευχαριστώ στις κυρίες της Cosmote και ειδικά τη Στέλλα Μπενιουδάκη!
 
dralion03
 

Θεατρικές Παραστάσεις