= Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Το Μινόρε
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Το Μινόρε

 
   Περίεργη πόλη αυτός ο Πειραιάς. Εκεί που ήταν κάποτε η Τρούμπα είναι τώρα το κέντρο της ναυτιλιακής δραστηριότητας. Μέχρι και δικαστήρια φιλοξενεί. Τα Λεμονάδικα είναι πλέον πυρήνας διερχομένων, με τρένα, καράβια και λεωφορεία, ενώ τα καΐκια που κάποτε ξεφόρτωναν, έχουν καιρό να φανούν. Εκεί στα Λεμονάδικα μάλιστα, στην Ακτή Τζελέπη, δημιουργήθηκε το πρώτο Ρεμπέτικο συγκρότημα. Βρισκόμαστε στην αυγή της δεκαετίας του ’30. Υπάρχει απίστευτη φτώχεια, υπάρχει τρελή αγραμματοσύνη, υπάρχει όμως η μουσική. Έτσι όπως γεννιέται από τους νταλκάδες των ανθρώπων και έτσι όπως την υπαγορεύει το «ζητιανόξυλο». Ή αλλιώς μπουζούκι…

   Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αυτό το πανέμορφο κτίριο και στολίδι για το μεγάλο λιμάνι του κόσμου, ανεβαίνει «Το Μινόρε», το οποίο φυσικά βασίζεται στη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Το Μινόρε της Αυγής». Ο Τάκης Τζαμαργιάς παίρνει την αθάνατη δημιουργία των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου, μέσα από τη θεατρική μεταφορά του Δημήτρη Χαλιώτη και δημιουργεί ένα ολόκληρο ρεμπετάδικο πάνω στην κεντρική σκηνή του θεάτρου. H ιστορία και ο θρύλος, ο μύθος και τα ντοκουμέντα. Η περίφημη τετράδα (Μάρκος, Μπάτης, Δελιάς, Παγιουμτζής) και η πορεία ενός «είδους» που κραταιά υφίσταται μέχρι σήμερα και μάλλον θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική εις τους αιώνας των αιώνων.
 
minore2114

   Ο Συριανός που φτάνει στον Πειραιά. Και μπαίνει αμέσως σε κομπανία. Η προσπάθεια να κάνει κάτι μέσω της μουσικής, ενώ από δίπλα στέκουν και κινούνται άνθρωποι της μέρας και της νύχτας, καλά και κακά παιδιά, φωτεινοί και σκοτεινοί χαρακτήρες και οι νότες παρέα με τους στίχους. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, πέρα από τον ρόλο του, επιμελήθηκε και τη μουσική της παράστασης. Και αυτό που είδα, απόλαυσα και συγκράτησα είναι ότι όλοι όσοι παίζουν, ξέρουν και να ΠΑΙΖΟΥΝ. Οι ηθοποιοί έδειξαν ότι είναι και σπουδαίοι παίχτες και τα τραγούδια αποδόθηκαν έτσι και όπως τους έπρεπε και τους πρέπει. Ακούσαμε πολλά από τα πιο χαρακτηριστικά και εμβληματικά τραγούδια της εποχής, άψογα δοσμένα και στην ουσία παιγμένα από βιρτουόζους του είδους.

   Νομίζω ότι δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνη την εκπληκτική σκηνή στην τηλεοπτική σειρά, στην οποία ο Αντώνης Καφετζόπουλος πίνει τον καφέ του στην περιοχή Καμινάκι, στη Σαλαμίνα, κοντά στην παλιά προβλήτα που έπιανε το καραβάκι για το Πέραμα. Το σημείο που έλαβε χώρα η περίφημη Ναυμαχία, υπάρχει ατόφιο στο φιλμ και εννοείται ότι πάντα με συγκινεί, αφού το Καμινάκι απέχει μόλις μια ανάσα από τα Σελήνια, το χωριό που μεγάλωσα. Η ίδια αυτή συγκίνηση, ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό, με κατέλαβε, όταν παρακολούθησα την παράσταση, στην ίδια την πόλη που διαδραματίζεται, σχεδόν ενενήντα χρόνια μετά τον «αρχικό σχεδιασμό».
 
minore2115

   Δεν θα ξεχωρίσω κάποιον από την ομάδα, γιατί, πολύ απλά, όλοι οι ηθοποιοί λειτούργησαν σαν ομάδα, ανεξαρτήτως μεγέθους ρόλου. Οι χαρακτήρες όλοι αποδόθηκαν άψογα, τα εκπληκτικά κοστούμια της κυρίας Ελένης Μανωλοπούλου έδωσαν με άνεση το κάτι παραπάνω, όσον αφορά την τέρψη των ματιών των θεατών και τα αυτιά μας πλημμύρησαν από τις μελωδίες των τραγουδιών. Ο Ρεμπέτης αναδύθηκε ξανά σε μια μεγάλη σκηνή, μερικά μέτρα μακριά από την Τρούμπα. Μερικά μέτρα μακριά από την καρδιά των περιστατικών. Μερικά μέτρα από τους Λαχανάδες που κάναν την κυρία. Νομίζω ότι μετά την παράσταση αξίζει να περπατήσω μέχρι τον Άγιο Σπυρίδωνα και να τσακώσω το 843 για το Πέραμα. Άλλωστε, η δουλειά μας είναι αυτή – και ρέφα μη γυρεύεις.

Κώστας Κούλης

Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Θεατρική Μεταφορά Κειμένου: Δημήτρης Χαλιώτης
Υπεύθυνη Δραματουργίας: Κατερίνα Διακουμοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Αμαλία Μπένετ
Μουσική Επιμέλεια: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Μουσική Διδασκαλία: Αντώνης & Θοδωρής Ξηντάρης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης
Βοηθός Σκηνογράφου - Ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
Promo video: Θωμάς Παλυβός
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά
 
minore2117
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
20/10/2021 έως 16/01/2022
Τετάρτη & Κυριακή 19:00
Πέμπτη & Παρασκευή 21:00
Σάββατο 17:30 & 21:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Διακεκριμένη ζώνη: 30€ / Μειωμένο: 25€
Α’ ζώνη: 25€ / Μειωμένο: 20€
Β’ ζώνη: 20€ / Μειωμένο: 15€
Γ’ ζώνη: 15€ / Μειωμένο: 10€

Πωλήσεις εισιτηρίων:
Ταμείο ΔΘΠ: Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310
VIVA.GR – TICKETSERVICES.GR - ARTINFO.GR -2109213310
https://www.viva.gr/tickets/festival/theater/to-minore/
 
minore2116
Ώρες ταμείου:
Δευτέρα , Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00
Σάββατο 16.00-21.00
Κυριακή 18.00-21.00
Τρίτη κλειστό

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΝΑ ΘΕΟΔΟΣΗ 
ΓΙΑ ΤΟ ΔΘΠ ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟY

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
  • Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.
  • Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις