= Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Αριστερόχειρες
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά - Αριστερόχειρες


   Με φόντο ιστορικά γεγονότα, οι «Αριστερόχειρες» μας ξεναγούν στις αμφιλεγόμενες «Παιδοπόλεις» της Φρειδερίκης και μας ανοίγουν την πόρτα στο παράλογο. Μια ξενάγηση στην ταραγμένη Ελλάδα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Με χιούμορ και σαρκασμό γνωρίζουμε πτυχές της ιστορίας που διαμόρφωσαν το χτες και το σήμερα της σύγχρονης Ελλάδας. Ωστόσο, σαν ένα πέπλο σιωπής να έχει σκεπάσει αυτές τις γραμμές της ιστορίας, λίγα αναφέρονται και είναι γνωστά για τα χρόνια εκείνα. Δεν μπορείς να κατανοήσεις το παρόν αν δεν έχεις γνωρίσει και αποδεχτεί το παρελθόν σου και η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη με πληγές και σκιές που αναζητούν τη θέση τους, όσο και αν αποσιωπούνται.

   Ένα έργο με επίκεντρο την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, βασισμένο σε χαρακτήρες που μοιάζουν με καρικατούρες, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινοί. Οι ήρωες είναι θύτες και θύματα συνάμα, ανεξάρτητα από ποια πλευρά της ιστορίας τους συναντάμε. Μπροστά μας παρελαύνουν άνθρωποι διαφορετικοί, μπερδεμένοι, μόνοι, πονεμένοι, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της παράστασης αναπόφευκτα συνδέονται μεταξύ τους και συγκρούονται.
 
aristeroxeires2214

   Ένας άνδρας, χωροφύλακας, σέρνει τα πόδια του υποφέροντας σιωπηλά και προσπαθεί να καθοδηγήσει την κόρη του, την ομαδάρχισσα, που είναι η φύση της να αμφισβητεί, να αμφιταλαντεύεται αλλά ποτέ να αντιδρά. Μια τρόφιμος, που μονίμως θέλει να τρέχει και να δραπετεύει από μια αόρατη θηλιά, μα φυσικά χωρίς εναλλακτική… η επιστροφή είναι πάντοτε ο προορισμός. Ένας κοινοτάρχης με βίτσα και τοπολαλιά, πιστός στο στέμμα και στην επιβολή της εξουσίας και η βασίλισσα Φρειδερίκη με τις φιλοσοφικές της ανησυχίες, τα καμώματά της και την κοινωνική της δράση-δάνεια. Ένας τρόφιμος που δεν μπορεί να πει το ρο, ο αριστερόχειρας, συνεχώς σε αναμονή, μια αναμονή που τον οδηγεί στην προσπάθεια και στην επιμονή ή την παραίτηση. Ένας άντρας αριστερών πεποιθήσεων, «κουμουνιστής», συνεχώς να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ελευθερία και στην ιδέα της, την ιδέα αυτού του πολύτιμου αγαθού που εις το όνομά του σκλαβώθηκαν ψυχές και χάθηκαν ζωές. Πόσο διαχωρισμό μπορεί να αντέξει η «ελευθερία» άραγε, μέσα στην ιστορία; Μια Ρωσίδα χορεύτρια του Μπαλσόι, ερωτικός μετανάστης, που προσπαθεί να βρει τα πατήματά της σε έναν τόπο ξένο και έναν Ντιμίτρι, ο οποίος διέσχισε χώρες προκειμένου να βρει έναν τόπο να χωρέσει, μα πάντα περισσεύει και τρέχει να σωθεί. Ένας δημοσιογράφος που αναζητά την αλήθεια, αυτήν την «αλήθεια» που επιτρέπεται να ειπωθεί και να μείνει στην επιφάνεια και μια κόρη χαμένη από τα Ξένα, από Αμερική…

   Φιγούρες ανθρώπινες, χαρακτήρες ολοκληρωμένοι και ζωντανοί πλέκουν το γαϊτανάκι της ιστορίας και μας αφηγούνται τα ανείπωτα. Μια παράσταση διασκεδαστική, πικρή και βαθιά ποιοτική. Πέντε ηθοποιοί ξεδιπλώνουν το αστείρευτο ταλέντο τους και με αγάπη και σεβασμό αλλάζουν ρόλους, μορφές και συναισθήματα. Οι ερμηνείες τους είναι εξαιρετικές, σκηνοθετικά δόθηκε έμφαση στην ανάπτυξη των χαρακτήρων και στην επίδραση μεταξύ τους. Όλοι μαζί και ο καθένας μεμονωμένα σε παρασέρνουν στα χρόνια του εμφυλίου, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε λιγάκι παραπάνω πώς διαμορφώθηκε η σύγχρονη ελληνική και πολιτική κουλτούρα.
 
aristeroxeires2215

   Χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόκειται για μια παράσταση αξίας, που όταν πέσει η αυλαία και τελειώσει η υπόκλιση, μόνο πιο γεμάτος μπορείς να αποχωρήσεις. Χαρίζει πλούτο σε γνώση, κατανόηση ως προς το παρελθόν, αστείρευτο γέλιο, ένα μουδιασμένο χαμόγελο και μπόλικη τροφή για σκέψη, χωρίς ωστόσο να στηρίζεται σε ευκολίες και τεχνικές, όπως επίκληση στο συναίσθημα. Μια παράσταση που σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα με όλη την καρδιά μας. Αν μας εμπιστευτείτε, υποσχόμαστε ότι οι «Αριστερόχειρες» θα μας/ σας δικαιώσουν.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη

Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Φώτη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παίζουν: Τάσος Δημητρόπουλος, Ελένη Κουτσιούμπα, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη , Πάνος Τοψίδης
 
aristeroxeires2216
Από 8/4 έως 29/5
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00 & Κυριακή 19.00
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Δημοτικό θέατρο Πειραιά - Σκηνή Ωμέγα
Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, τηλ. 2104143310

Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος 15€,
Φοιτητικό / Άνω των 65 /Πολύτεκνοι / ΑΜΕΑ / Ομαδικά εισιτήρια 10€,
Κάρτα ανεργίας Πέμπτη και Παρασκευή 8€

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Joomla Social by OrdaSoft!