Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Danny’s Wake

 

Dannys Wake 1

   Tο πρώτο θεατρικό έργο «Danny’ s Wake», του άγγλου κωμικού και συγγραφέα Jim Sweeney, ανηφόρισε στη θεατρική σκηνή της Αυλαίας στη Θεσσαλονίκη, για λίγες μόνο παραστάσεις ευελπιστώντας ότι αυτή η μαύρη κωμωδία σε ελληνική μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Τάσου Αλατζά, θα διασκεδάσει το κοινό της πόλης με την ίδια επιτυχία που το έκανε στην Αθήνα αλλά και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

   Το θεατρικό αυτό έργο έκανε το ντεμπούτο του το 1999 στο διεθνούς φήμης Fringe Festival του Εδιμβούργου, αποσπώντας το πρώτο βραβείο, ενώ μόλις πέρυσι ανέβηκε σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση στο θέατρο Ακαδήμεια της Αθήνας αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό. Επίσης παρουσιάστηκε στο Bob Festival 2011 (Θέατρο Χώρα), στο Θέατρο Λιθογραφείο της Πάτρας, στο 1ο Φεστιβάλ Κωμωδίας Ξάνθης, στο Δημοτικό Θέατρο Γαλατά και στον Χώρο Τέχνης Μελάνυθρος

   Η παράσταση προσέλκυσε και το ενδιαφέρον μας, τόσο γιατί πραγματεύεται σημαντικά θέματα όσο και γιατί έντονα μας δημιουργήθηκε η απορία για το πώς μπορεί ένας νεκρός να παρουσιάζεται σε ένα θεατρικό έργο!

Dannys Wake 2   Δύο ηθοποιοί, ο Τάσος Αλατζάς και ο Σταύρος Καραγιάννης, ενσαρκώνουν τους δύο ήρωες του έργου. Ο Πάτρικ είναι ένας «καθωσπρέπει» φιλόλογος και ο Μπίλλυ ένας ζωηρός υδραυλικός. Οι δυο τους, παλιόφιλοι από το σχολείο, συναντιούνται μετά από πολλά χρόνια κάτω από τη δυσάρεστη συνθήκη του θανάτου του Ντάννυ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ως θεατές ερχόμαστε αντιμέτωποι με δραματικές σκηνές, αφού τα πάντα παρουσιάζονται με περιπαικτική και κωμική διάθεση μέσα σε ένα μακάβριο σκηνικό που στο κέντρο του έχει το άσπρο φέρετρο του αποθανόντα. Το αλκοόλ πλήρως απαραίτητο, για να απελευθερώσει τον Πάτρικ που έχει να αντιμετωπίσει εκτός από την ειρωνική διάθεση και καυστικότητα του Μπίλλυ, την αποδοχή του αληθινού του εαυτού.

   Πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στις ζωές των τριών φίλων «ζωντανεύουν» μέσω των διηγήσεων του Πάτρικ και του Μπίλλυ. Το ξύπνημα του Ντάννυ στις μνήμες των φίλων του γίνεται η αφορμή να επανέλθουν από τη λήθη οι νεανικές παρέες και συνήθειες, αλλά και να βγουν στην επιφάνεια τα πραγματικά αλλά και στερημένα «θέλω» των ηρώων τα οποία καμουφλάρονται εσκεμμένα από τους ίδιους και εντέλει δημιουργούν ρωγμές στο δήθεν αρραγές προφίλ τους.

   Υπό το πρἰσμα του ιδιότυπου αγγλικού χιούμορ θίγονται θεμελιώδη ζητήματα που ταλανίζουν τις ζωές των ανθρώπων. Το δίπολο ζωή- θάνατος κυριαρχεί σε όλο το έργο όπως επίσης και η αιώνια σύγκρουση του «είναι» και του «φαίνεσθαι». Η αγωνιώδης και συνεχόμενη προσπάθεια αποκατάστασης του εαυτού μας στα μάτια των άλλων (αλλά και στα δικά μας), εμποδίζει την αποδοχή των πραγματικών επιθυμιών και του αληθινού εαυτού μας. Η παράσταση αποδομεί ως ένα σημείο τα στερεότυπα της φιλίας και θίγει τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα είτε αυτές αφορούν τα δυο φύλα είτε αφορούν τις ταξικές διαφορές.
Dannys Wake 3
   Μέσα σε ένα λιτό ασπρόμαυρο σκηνικό εκτυλίσσεται η βραδιά των συγκρούσεων, των εντάσεων και της αναπόλησης. Κατά τη διάρκεια της παράστασης μουσικά διαλλείματα και ξαφνικό σκοτάδι χρησιμοποιούνται είτε για να μεταβούμε σε άλλη θεματική ενότητα του έργου είτε για να εξυπηρετηθούν κάποιες μικρές σκηνοθετικές αλλαγές. Τον αφηγηματικό λόγο των δυο ηθοποιών ζωντανεύουν οι ηχογραφημένες φωνές της Ελένης Γερασιμίδου, του Αλέξανδρου Αντωνόπουλου και του Γιάννη Τσιμιτσέλη που παρεμβάλλονται μόνο για λίγες στιγμές.

   Αν και ο τίτλος του έργου μας προκαταβάλλει ότι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας θα είναι ο Ντάννυ, τελικά το ξύπνημα του στις μνήμες των δυο ηρώων δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αφορμή για τη δική τους αφύπνιση. Έτσι ακόμα και ο τίτλος του έργου ίσως να ανταποκρίνεται στο σαρκασμό και την ειρωνεία που κάθε μαύρη κωμωδία απαιτεί. Μια παράσταση διαφορετική, με ιδιαίτερο χιούμορ που γενικά δεν τυγχάνει της ίδιας αποδοχής από όλους, αλλά που σίγουρα έχει πολλά να μας πει.

Στέλα Διακάκη
Στέλλα Σταματίου

Danny s Wake 4

Θεατρικές Παραστάσεις