Θεατρικές Παραστάσεις

Θεῶμαι: Μπλου @ Θέατρο 104

 
- Εσύ; Έκανες τίποτα;
- Εγώ κέρδισα τρεις φορές τον εαυτό μου.
 
   Μεθαιμοσφαιριναιμία. Πάθηση. Νόσος. Οφείλεται σε διάφορες δυσλειτουργίες του αίματος. Διαταραχή την ονομάζουν οι γιατροί. Και το αποτέλεσμα… Να δείχνεις «διαφορετικός». Χωρίς καν να φταις εσύ, μια που τα αίτια κρύβονται κάπου στην ανθρώπινη σκοτεινιά, εδώ και χιλιετίες.
 
mplou2276

   Μια αληθινή ιστορία μερικά χρόνια μετά το πέρας του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου, κάπου στις ΗΠΑ. Του κόσμου τα στραβά και τα ανάποδα όλα κει συμβαίνουν θαρρείς. Η Αν ψάχνει για δουλειά. Το μάτι της πέφτει πάνω σε μια αγγελία στην εφημερίδα. Δεν το σκέφτεται δυο φορές. Ο κύριος Σμιθ, ο ενδιάμεσος, της αναφέρει πως πρόκειται για εργασία οικονόμου και κάτι σαν γκουβερνάντας. Ο Λουκ και η Λιζ θα είναι οι παραλήπτες των υπηρεσιών τους. Δυο αδέλφια που ζουν έξω από τον υπόλοιπο κόσμο. Έξω από το κουτί ίσως…

   Ευρηματική η σκηνοθεσία από την κυρία Ηρώ Κισσανδράκη, η οποία επιμελήθηκε και τη δραματουργία, σχεδίασε τα κοστούμια, ενώ πρωταγωνιστεί, υποδυόμενη την Αν. Χρησιμοποιεί τους τρεις ηθοποιούς «σταθερούς» και έναν σε πολλαπλή διανομή, χρησιμοποιεί πανέξυπνα στο σκηνικό της κυρίας Alexandra Kal, έχει καταφέρει να κάνει μία ιστορία να μας τυλίξει. Τι θα γίνει παρακάτω; Τι σημαίνουν όλα αυτά; Γιατί αυτοί εδώ είναι έτσι; Η ίδια, σαν οικονόμος και διάφορα άλλα του σπιτιού, είναι πειστική, ενώ το χιούμορ του κειμένου είναι πραγματικά εξαιρετικό. Λέξεις και φράσεις, γκριμάτσες, κινήσεις. Είναι το απαραίτητο πασπάλισμα σε μία ιστορία που μοιάζει τραγική. Μέχρι ένα σημείο. Γιατί η κάθαρση καραδοκεί. Με τη μορφή της ελπίδας. Και ξέρετε τι λένε για την ελπίδα και το θανατικό που μπορεί να ελλοχεύει.
 
mplou2274

   Στον ρόλο του Λουκ ο κύριος Δημήτρης Τσιγκριμάνης, πότισε με το όμορφο χιούμορ και έδειξε πως είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που καλείται να αποδώσει. Πολύ ωραία η άρθρωση και η κίνησή του και εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε την κυρία Γιάννα Μελλά για την κινησιολογία της παράστασης. Είναι πραγματικά ένας πολύ δυνατός χαρακτήρας μέσα στον ρόλο – ή και το ανάποδο, αν θέλετε – και δένει θαυμάσια με την συμπρωταγωνίστριά του, την κυρία Χρύσα Κοτταράκου. Η τελευταία λειτουργεί με άψογο τρόπο. Είναι η Λιζ με τα θέματά της, με τις φοβίες της, με την ελπίδα της. Είπαμε, πεθαίνει τελευταία. Και η Λιζ ελπίζει συνεχώς. Ιδίως όταν ανακαλύπτει πως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που θέλουν και εκείνοι την επικοινωνία.

   Στον ρόλο του Σμιθ – και όχι μόνο – βρίσκουμε τον κύριο Γιώργο Αλεβιζάκη, ο οποίος κινείται με άνεση ανάμεσα στον «βασικό» ρόλο του και τον έτερο «επίσης βασικό» ρόλο του, τον οποίο φυσικά και ΔΕΝ θα σας αποκαλύψουμε. Να πούμε μόνο ότι ενώ θεωρούσαμε πως υπάρχει ένα σκοτεινό μέρος σε όλα αυτά, η ουσία είναι πως το φως μπορεί εύκολα να διώξει τα σκοτάδια. Ακόμα και εκείνα που είναι μπλε χρώματος.

   Έχει ειρμό το έργο. Έχει δυναμική και δράση και στο τέλος μας περιμένει μία κάθαρση που ενδόμυχα όλοι περιμέναμε. Είναι αυτό που θα μπορούσε να πει ο θεατής από την αρχή. Την έντονη επιθυμία του να φτιάξουν όλα. Να μην υπάρχουν αυτές οι διαφορές. Να είναι όλοι οι ίδιοι και να έχουν όλοι ίδιες ευκαιρίες. Θυμίζουμε ότι η ιστορία είναι αληθινή. Και είναι πραγματικά αστείο τι κάνει ο άνθρωπος για να μην έλθει σε επαφή με τον συνάνθρωπό του, επειδή ο άλλος μπορεί να είναι κατά τι «διαφορετικός». Είναι ηχηρό μάθημα αυτή εδώ η παράσταση. Και τέτοιου είδους, που θα μας απασχολήσει ευχάριστα στο μέλλον. Το μάθημά μας εμείς, μια φορά, το πήραμε. Με άριστα. Και μπλε.

Κώστας Κούλης
 
mplou2275

Σκηνοθεσία & Σύλληψη-Δραματουργία: Ηρώ Κισσανδράκη
Κινησιολογία: Γιάννα Μελλά
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μιζήθρας
Σκηνικά: Alexandra Kal
Κοστούμια: Ηρώ Κισσανδράκη
Κατασκευή Κοστουμιών: Atelier Tsiouni
Μάσκες: Μάρθα Φωκά
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιάννα Μελλά
Φωτογραφίες - Trailer: Χρήστος Συμεωνίδης
Ηθοποιοί: Δημήτρης Τσιγκριμάνης, Χρύσα Κοτταράκου, Γιώργος Αλεβιζάκης, Ηρώ Κισσανδράκη
Οργάνωση Παραγωγής: Καίτη Αυγουστάκη
Παραγωγή: URBAN THEATRE
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
 
mplou2277
Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:15 στο Black Box του Θεάτρου 104.
Τιμές εισιτηρίων: 12ευρώ ενιαίο, 8ευρώ μειωμένο
Διάρκεια: 80 λεπτά

Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Αθήνα 118 54 (Μετρό Κεραμεικός)
Τηλέφωνο: 695 126 9828

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/mplou/
 
Joomla Social by OrdaSoft!