= Βρεθήκαμε στο BIOS - Το Κήτος
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο BIOS - Το Κήτος

 
Νερό παντού, παντού νερό, αλλά ούτε μία σταλιά να πιούμε…

   Θεωρητικά ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει τρεις με τέσσερις ημέρες χωρίς νερό. Στη συνέχεια οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην τρέλα, την παράνοια, τον θάνατο. Φανταστείτε λοιπόν έναν κόσμο χωρίς νερό… Ούτε να το σκέφτεστε, ε; Προφανέστατα! Είναι μεγάλος εφιάλτης και δεν σας κρύβω πως αυτή τη στιγμή που πληκτρολογώ, έχω ήδη κορακιάσει. Η παράσταση αυτό πραγματεύεται. Μία δυστοπία χωρίς έλεος. Μία πραγματικότητα χωρίς νερό. Μία ομάδα ανθρώπων πορεύεται σε κάτι που κάποτε ήταν λιμάνι. Θάλασσα πλέον δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο πλοία χωρίς σκοπό και πλάσματα που καθοδηγούνται από την τρέλα της απόλυτης λειψυδρίας.

   Τούτο το κορίτσι μεγαλώνει με στόχο να επιβιώσει. Τρέχει για να μην θυμάται το παρόν. «Θέλεις να σου πω μία ιστορία, να ξεχάσεις ότι διψάς»; Και ποιος δεν θέλει… Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις πώς θα την πεις την ιστορία. Και να περιέχει κάτι από θάλασσα. Ταξίδια μαγικά σε γωνιές του κόσμου που μοιάζουν να είναι σε άλλο πλανήτη. Και μετά… Μετά θα έλθει το απτό. Το τρέξιμο χωρίς τερματισμό. Η ιδέα να σταματάμε σε κάθε τόπο και να αφηγούμαστε, μπας και μαζέψουμε κάτι από το «κοινό», για να ξεγελάσουμε τη δίψα μας. Αυτή εδώ όμως, η δίψα, δεν ξεγελιέται. Ποτέ. Κι έχει μόνο ένα φάρμακο, μονάχα ένα αντίδοτο. Το νερό…
 
kitos2115

   H Ειρήνη Αναγνωστοπούλου υπογράφει το κείμενο. Τραχύ, δύσκαμπτο, μαύρο, άραχλο, αληθινό μέσα στη φαντασία, φανταστικό μέσα στην πραγματικότητα του σήμερα. Σε πόσα χρόνια; Μπορεί και αύριο; Κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν θέλει να εικάσει. Η αποστροφή της σκέψης γίνεται παράσταση. Η κάθαρση έρχεται, αλλά κανείς δεν εστίασε σε εκείνη, κανείς δεν ανέπνευσε με ανακούφιση. Όλοι κολλήσαμε στο ότι δεν υπάρχει νερό. Η ίδια συμμετέχει και ερμηνευτικά στο έργο της. Στήνει την ομάδα ο Θανάσης Ακοκκαλίδης, ο οποίος διασκεύασε το κείμενο και σκηνοθέτησε το έργο. Και το έκανε σαν να φτιάχνει ταινία. Οι τοίχοι έγιναν εκτάσεις, έγιναν πόλεις και χωριά και πέρασαν από μπροστά μας.

   Η Μαντώ Παπαρρηγοπούλου είναι το αγρίμι της ιστορίας μας. Ένα κορίτσι που θέλει να ξεχάσει τη δίψα του. Σάμπως κι όλοι οι άλλοι; Αυτό δεν επιθυμούν; Είναι απότομη, είναι βίαιη αν χρειαστεί, σπάει όμως σε χίλια κομμάτια και θα προσπαθήσει να κλάψει ή να γελάσει μέχρι δακρύων, για να τραφεί. Με αυτά, τα ίδια τα δάκρυά της. Η κυρία Παπαρρηγοπούλου μας κατάφερε να τη συμπαθήσουμε, να την αντιπαθήσουμε, να θεωρήσουμε ότι συμπάσχουμε όταν πήγε να αγγίξει το τέλος του βατήρα, έχοντας μόνο κενό από κάτω. Δίπλα της ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, με το ήπιο και μειλίχιο του ύφους και το διαρκές τρέξιμο και storytelling. Η σκηνή που άγεται και φέρεται σαν μαριονέττα είναι μοναδική. Ο Τάσος Κορκός είναι υπεύθυνος για την πιο ντελικάτη, καλαίσθητη και εντελώς καλλιτεχνική γυμνή εμφάνιση που έχω δει τα τελευταία χρόνια. Εξέφρασε με το ίδιο του το κορμί την τρέλα του ανθρώπου που δεν μπορεί να ξεδιψάσει και έχει μετατραπεί σε θεριό της ερήμου, σε ένα ον που θα συναντούσαμε μόνο σε ιστορία του Δικαστή Dredd! Πολλά μπράβο στους συντελεστές για τη σύλληψη και πολλά μπράβο στον ερμηνευτή για την εκτέλεση. Αφήνω για το τέλος την κυρία Λυγερή Μητροπούλου, η οποία διαθέτει μία απίστευτη φωνή και η οποία πραγματικά μας ξετρέλανε με το γάργαρο του λάρυγγά της.
 
kitos2114

   Κάποτε μία γυναίκα άνοιξε το στόμα της και κατάπιε τη θάλασσα. Δεν έμαθαν ποτέ τι απέγινε. Εκείνη ή η θάλασσα. Όλοι οι φίλοι των κόμιξ θα βρουν κοινό τόπο. Όλοι οι υπόλοιποι… νομίζω πως ακόμα διψούν.

Κώστας Κούλης

Σκηνοθεσία- Διασκευή Θανάσης Ακοκκαλίδης
Μουσική Σύνθεση Θοδωρής Οικονόμου
Εικαστική Εγκατάσταση Σωτήρης Μελανός
Ενδυματολογία-Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια Κίνησης- Χορογραφία Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης- Θανάσης Ακοκκαλίδης
Ηχητική Εγκατάσταση Νικόλας Καζάζης
Σχεδιασμός Φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη Κυριάκος Μυστακέλης
Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών Μαριέττα Παυλάκη
Φωτογραφία Θοδωρής Δούπας
Σχεδιασμός Αφίσας Πέτρος Φραγκόπουλος
Trailer Παράστασης Δημήτρης Καπνούλας
Προβολή και επικοινωνία Βάσω Σωτηρίου-We Will

Ερμηνευτές Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου
 
kitos2116
INFO

BIOS Πειραιώς 84 Main
+30 210 3425335
http://www.bios.gr

Έναρξη Παραστάσεων: 22/11/21
Ημέρες -Ώρες Παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια 70΄
Τιμή Εισιτηρίου: 15 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65)

Μια παραγωγή της ομάδας ΕΑΝ
Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών

Η ιστορία

Ένα κορίτσι προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα άδειο λιμάνι χωρίς θάλασσα, σε ένα δυστοπικό σύμπαν ξηρασίας. Με την έλλειψη νερού και τροφής να οδηγεί τους κατοίκους σε εξαθλίωση, η επιβίωση απαιτεί ευρηματικότητα. Το κορίτσι, ένα παιδί του δρόμου αποφασισμένο να επιβιώσει, θα ανακαλύψει μέσα στα σκουπίδια το Κήτος. Αρπάζοντας την ευκαιρία, θα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο τσίρκο, έναν παράταιρο θίασο, που υπόσχεται ιστορίες για τη θάλασσα. Με αναπάντεχο τρόπο οι ιστορίες καταφέρνουν το ανέλπιστο: ξεδιψούν. Ταυτόχρονα όμως, προκαλούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο ακροατήριο, που καθώς η ξηρασία βαθαίνει, οδηγείται στα όριά του.

Σημείωμα συγγραφέα

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που κοιμούνται πάντα με ένα ποτήρι νερό δίπλα στο μαξιλάρι τους. Δεν ξέρω αν αυτοί οι άνθρωποι ξεδιψούν ή αν πνίγονται στα όνειρά τους. Υποψιάζομαι όμως πως οι ιστορίες είναι η πιο πολύτιμη ανθρώπινη εφεύρεση, πως η αναμέτρηση του ανθρώπου με τη φύση του έχει επαναληπτικότητα κυκλική, και τέλος, οτι κανείς στ΄αλήθεια δεν ξέρει πότε θα έρθει η βροχή.

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ορμώμενος από το έργο, βρέθηκα κι εγώ απέναντι στο δικό μου Κήτος . Θυμήθηκα οτι ξέρω πώς είναι «Να με πατάνε και να κλωτσάνε την άμμο που μ΄έχει σκεπάσει και να φωνάζουν και να γελάνε δυνατά και κανείς να μην ακούει τη φωνή μου, και κανείς να μην ξέρει οτι υπάρχω, οτι υπήρχα κάποτε.. Και να φυτέψουν από πάνω μου ζαρντινιέρες και να κατουράνε οι σκύλοι και να πετάνε κουτάκια μπύρας οι μεθυσμένοι..» Ώσπου μια μέρα κι εγώ, σαν άλλο Κήτος, άρχισα να τραγουδάω παράφωνες ιστορίες.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις