= Βρεθήκαμε στο Bios - Η αδελφή μου
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Βρεθήκαμε στο Bios - Η αδελφή μου

 
   Η αφήγηση μέσα από μία ηθοποιό που ξεφεύγει από πρόσωπα, φύλα, σχέσεις, συγγένειες, μία ηθοποιό που ξεφεύγει από τα «δεδομένα». Η κυρία Στυλιανέση ξεκινά έναν μονόλογο plus. Στη σκηνή βρίσκεται μαζί της ο κύριος Άλκης Ζούπας. Ο λόγος της είναι μελωδικός, μου θυμίζει παραστάσεις στο ύφος των «Ελένη» και «Η γυναίκα της Ζάκυθος», ιδίως στον τονισμό των λέξεων και στα κενά ανάμεσά τους. Εκφέρει τις πιο δύσκολες λέξεις χωρίς την παραμικρή δυσκολία, στέκεται αγέρωχη, τσαλακώνεται και πέφτει, ανασηκώνεται και βγάζει το πέπλο, το ξαναβάζει και ανεβαίνει στο φεγγίτη. Ίσως οι ηθοποιοί του μέλλοντος να αναφέρονται στη Δώρα Στυλιανέση, ως το απόλυτο ως προς την εκφορά του λόγου χωρίς λάθη, ακόμα και σε έναν μονόλογο εκατό λεπτών.
 
adelfimou2116

   Ο Σταύρος Ζουμπουλάκης έγραψε ένα βιβλίο για την αδελφή του. Τη Γιούλα, η οποία έφυγε από τη ζωή εξαιτίας της επιληψίας που την τσάκιζε για χρόνια. Το κείμενο αποτελεί προσωπικό του βίωμα και η μεταφορά έγινε από τον σκηνοθέτη της παράσταση, Περικλή Μουστάκη, ο οποίος είχε και την ιδέα για όλο αυτό. Η Στυλιανέση μιλά μέσα από το στόμα του αδελφού της Γιούλας, μιλά ως Σταύρος και ως Γιούλα, μιλά ως παρατηρητής και τρίτος, μιλά ως το δελτίο ειδήσεων που όλοι απευχόμαστε να παρακολουθήσουμε. Ο Άλκης Ζούπας, ο οποίος στέκεται δίπλα της σε όλο σχεδόν το εύρος της παράστασης, επαναλαμβάνει λόγια από τα λόγια της, αρκετές φορές αφηγείται μαζί της και εκεί πλέον χαζεύουμε το πόσο έχουν δουλέψει στην πρόβα. Είναι πανδύσκολο να προφέρεις την ίδια ώρα με κάποιον άλλο, όταν δεν υπάρχει μέτρο, ιδίως όταν τα λόγια του κειμένου δεν υπακούνε σε κανόνες. Τα κατάφεραν όμως με τρόπο θαυμαστό.
 
"Όποιος έχει αγόγγυστα σκατοσκουπίσει άρρωστο είναι μείζων όλων των τιτάνων της θεολογίας".

   Το πλάσμα ντυμένο στα λευκά, στην αρχή της παράστασης… Δεν είμαι σίγουρος ότι το είδα μπαίνοντας στον χώρο, δεν θυμάμαι να βρισκόταν εκεί όλη την ώρα. Πολύ όμορφο το λιτό σκηνικό, πανέμορφα τα κοστούμια, όλα δημιουργία της κυρίας Νίκης Ψυχογιού και εξαιρετικοί οι φωτισμοί του κυρίου Αλέκου Αναστασίου. Η Στυλιανέση πενθεί για μία ζωή που άξιζε να υφίσταται για πολύ περισσότερο. Που έπρεπε να υφίσταται πολύ περισσότερο. Που πέρα από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την ίδια την πίστη, τον άνθρωπο και τη θρησκευτική κατεύθυνσή του, πρόκειται για τη ζωή ενός τίμιου ανθρώπου. Το τελείωμα είναι έξω από το κουτί, περίεργο και πρωτόγνωρο. Δεν θυμάμαι να το έχω συναντήσει ξανά και θα πρέπει να ομολογήσω πως δεν είναι καθόλου του γούστου μου, πλην όμως, αφού έτσι το ονειρεύτηκε και το έστησε ο σκηνοθέτης, καλώς έκανε και το έβαλε στο έργο. Η αλήθεια είναι ότι το τελείωμα αποτελεί από μόνο του θέμα για συζήτηση, με την παρέα σας, μετά την παράσταση.
 
adelfimou2114

   Ανήσυχο το κοινό δυστυχώς. Είχαμε μπόλικους φοιτητές, οι οποίοι δεν τίμησαν όπως έπρεπε την παράσταση. Κάποιοι δεν σταμάτησαν να ασχολούνται με τα κινητά τους, καθόλη τη διάρκεια του έργου και κάποιοι δεν απέφυγαν να μην ακουστούν. Ευτυχώς η ατσάλινη αυτοσυγκέντρωση και ο επαγγελματισμός των δύο ηθοποιών δεν άφησε βολές κατά του θεάματος. Είναι γερό χτύπημα στο στομάχι αυτό το έργο. Είναι γροθιά και κλωτσιά μαζί. Και είναι μια ευκαιρία για ενδοσκόπηση και αναθεώρηση. Για όλα τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Κώστας Κούλης

Σκηνοθεσία-σύλληψη: Περικλής Μουστάκης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη & Μουσική επιμέλεια: Φραγκίσκη Μουστάκη
Φωτογραφίες: Σοφία Μανώλη- Γιάννης Πρίφτης
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Άσκηση

Παίζουν: Δώρα Στυλιανέση & Άλκης Ζούπας
 
adelfimou2117
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
16 Οκτωβρίου έως και 28 Νοεμβρίου

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο 21:00 & Κυριακή 20:00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
100 ' (χωρίς διάλειμμα)

Bios
Πειραιώς 84

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
15 € γενική είσοδος, 12 € φοιτητικό- ανέργων, 8 € ΑΜΕΑ και ατέλειες
Προπώληση https://www.viva.gr/tickets/theater/i-aderfi-mou-skin-periklis-moustakis-bios. Ειδική τιμή για αγορές εισιτηρίων μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου: 10 ευρώ

Για τηλεφωνικές κρατήσεις, μπορείτε να καλέσετε καθημερινές μεταξύ 11:00 - 19:00 στο 210 3425335.
 
adelfimou2115
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις