= Ανταπόκριση ξεκαρδιστικής παράστασης: Ζει της Άρτας το γιοφύρι;
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση ξεκαρδιστικής παράστασης: Ζει της Άρτας το γιοφύρι;

 
   Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν να συνδεθούν με το γιοφύρι της Άρτας; Αν δηλαδή όλα όσα χτίζαμε τόσα χρόνια, ερχόταν μια νύχτα (ή και μέρα – μπορείτε να επιλέξετε) και τα χάναμε για τα συμφέροντα των άλλων; Αν ακόμα οι ρεμούλες και οι κακοδιαχερισμοί μας έφτασαν σε αυτό το σημείο; Άραγε τι θα έλεγαν οι ένδοξοι πρόγονοί μας αν έβλεπαν το χάλι μας;
 
arta2044
   Στο θέατρο Έαρ Βικτώρια ξεκίνησε πριν λίγες μέρες μια πολύ έξυπνη παράσταση που θα σας αφυπνίσει. Θυμάστε όλοι την ιστορία με το γιοφύρι της Άρτας ή να σας στείλω πίσω στο σχολείο για τη μητέρα κάθε μάθησης; Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν… Γιατί άραγε; Η παράσταση ρίχνει φως στις αιτίες που αυτό το γεφύρι έμεινε στην ιστορία.

   Τοποθετείται στη σημερινή μας εποχή και η ιστορία ξεκινά με τον πρωτομάστορα, έναν άνεργο οικογενειάρχη που ψάχνει να βρει, τι άλλο; Δουλειά. Εκ της κυβερνήσεως έρχεται ένας υπουργός και φέρνει καλά νέα για τον τόπο (ξέρω τι σκέφτεστε, θα καεί η γούνα μας). Θα φτιάξει ένα γεφύρι στη περιοχή και διαλέγει τον άνεργο πρωτομάστορα για να την κατασκευή. Χαράς ευαγγέλια στο σπίτι του, αφού η δουλειά είναι μεγάλη και θα ανασάνουν οικονομικά. Αυτό που δεν ξέρει το ευτυχισμένο ζεύγος είναι ότι πολιτικός και παπάς της περιοχής τα έχουν κάνει πλακάκια για να καρπωθούν τα χρήματα. Το έργο πρέπει να αργήσει να τελειώσει και κάνουν (δεν θα σας πω) τα αδύνατα δυνατά να πετύχουν το στόχο τους. Όμως θα βρουν το δάσκαλό τους… όπως τους αξίζει.
 
arta2045
   Είναι μια σπαρταριστή παρωδία, γραμμένη σε δεκαπεντασύλλαβο και έχει την αισθητική του Μέντη Μπονσταντζόγλου (Μποστ). Η σκηνοθετική ματιά του Γιάννη Διαμαντόπουλου διεισδύει πλήρως στο έργο και φέρνει τον θεατή αντιμέτωπο με αλήθειες που πονάνε, μέσα από γέλιο και ρυθμό. Η Αρετή Κοκκίνου, με τις γλυκιές της νότες ζωντανά στη σκηνή, ντύνει αλλά και γεμίζει τα κενά της εναλλαγής των σκηνών.

   Η παράσταση είναι σε πολλά σημεία διαδραστική. Οι ηθοποιοί έρχονται πιο κοντά με τους θεατές και τους παρασύρουν εύκολα στο ρυθμό αλλά και το κέφι της παράστασης. Άλλωστε με την κωμωδία μπορείς να «σερβίρεις» αλήθειες που πονάνε και που, υπό άλλες συνθήκες, ίσως και να μην τις έλεγες. Έχει πολιτικές αλλά και κοινωνικές διαστάσεις, δοσμένες μέσα από ακραία περιστατικά και καταστάσεις, που πολλές φορές φαίνονται τόσο αληθινές και τόσο επίκαιρες, που σαστίζεις με τη δύναμή τους.

   Οι ηθοποιοί κόβουν και ράβουν στη σκηνή και οδηγούν την παράσταση στην πιο όμορφη εκδοχή της. Απόλαυσα τις ερμηνείες όλων. Η ομάδα αυτή έχει μια τεράστια δυναμική και καταφέρνει να ισορροπήσει στα τεντωμένα σχοινιά της κωμωδίας. Οι χαρακτήρες που υποδύονται είναι στην πιο ακραία τους μορφή και καταφέρνουν να τους δώσουν μια τόσο αληθοφανή κίνηση, αλλά και λογική, που φτάνουν να γίνονται οικείοι. Το μάθημα που θα πάρετε μέσα από αυτή την παράσταση είναι γερό και χρίζει πολλών συζητήσεων. Είναι μια εξαιρετική παράσταση, που μπορεί να δώσει πολλά στο θεατή εκτός από γέλιο. Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
arta2046
 
Ταυτότητα παράστασης
Ζει της Άρτας το Γιοφύρι;
Ολημερίς το χτίζανε 300 το γκρεμίζαν
Κείμενο: Λεωνίδας Τσίπης
Σκηνοθεσία: Γιάννης Διαμαντόπουλος
Μουσική: Αρετή Κοκκίνου
Πιάνο: Φωτεινή Μπονταΐτη
Χορογραφίες: Σίντυ Τριάντη
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Εκτέλεση κοστουμιών: Αγγελική Τσαβδαρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Celestine Μαργαρώνη
Σχεδιασμός φωτισμού: Σπύρος Καρδάρης
Μηχανικός σκηνής: Γιώργος Παναγόπουλος
Ηλεκτρολόγος: Κώστας Ματσιούλας
Φωτογραφίες: Τζωρτζίνα Πιτιανούδη
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Έαρ Βικτώρια: Γιώργος Χριστοδούλου, Θοδωρής Κωνσταντόπουλος
Υπεύθυνη θεάτρου: Celestine Μαργαρώνη
Παραγωγή: Εταιρεία Θεά Ίρις
Προβολή-Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου- We Will
 
Παίζουν με σειρά εμφάνισης
Γιώργος Χριστοδούλου, Ιωάννης Ζωγράφος, Δήμητρα Ζέρβα, Τρύφωνας Παπουτσής, Γιάννος Θεοδούλου, Σπύρος Κατηφόρης, Σοφιάνα Φωτίδη.
 
Πού: Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Έαρ Βικτώρια, Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους 132, Αθήνα.
Πότε: Από 17 Ιανουαρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 14 € (γενική είσοδος), 12 € (φοιτητές/σπουδαστές/κάτοχοι κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ/ κάτοχοι κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Προπώληση: 10 € Ticketplus (τηλ.: 210 220 3000)

Πληροφορίες-κρατήσεις στα τηλέφωνα: 210 8820008 και 698 8441991
Διάρκεια: 1 ώρα και 50’
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις