= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η χορτοφάγος τίγρις
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Η χορτοφάγος τίγρις

 
   Μια ιστορία παραμύθι χωρίς αίσιο τέλος, ένα παραμύθι που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί. Η ιστορία συμβαίνει σε δυο παράλληλους χρόνους. Στο χρόνο της αφήγησης και στο χρόνο του παραλληλισμού του με την εποχή του χρηματιστηρίου και της ασύδοτης σπατάλης και ακραίας διασκέδασης. Η χορτοφάγος τίγρης είναι ένα σύμβολο, αντικατοπτρίζει όλα τα πλάσματα που φυλακίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν να είναι κάτι διαφορετικό από τη φύση τους. Τα πλάσματα που δεν τους δόθηκε επιλογή, τα πλάσματα εκείνα όπου ο άνθρωπος μέσα στην έπαρση και την απληστία του κατέστρεψε χωρίς ίχνος οίκτου. Μα η φύση είναι γεμάτη ένστικτα για επιβίωση και όσο και αν τη λεηλατείς, εκείνη πάντα βρίσκει τον τρόπο της να επιστρέφει ζωντανή και βίαιη.
 
hortofagos25 
   Το έργο διαδραματίζεται στη θαλαμηγό του ευκατάστατου Μενέλαου Αναστασίου, κυνηγού κεφαλών, με καταγωγή από την Αφρική. Ο Αναστασίου είναι αδίστακτος, τον ενδιαφέρει μονάχα το χρήμα και ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε δούλους και ανθρώπους που εξαγοράζονται. Τα πρόσωπα τα οποία συμπληρώνουν το σπιτικό του είναι η γυναίκα του, η κυρία Αναστασίου, μια γυναίκα μέσα στη χλιδή και την υπερβολή χωρίς μέτρο και ενσυναίσθηση, ο γιος τους, ένας βίαιος κακομαθημένος νέος, η ανιψιά – ψυχοκόρη Ρόουζ, η οποία είναι εθισμένη στο να προκαλεί, περιμένοντας έναν πλούσιο πρίγκιπα για να τη σώσει και ένας μουγγός υπηρέτης που κακοποιείται από όλα τα μέλη της οικογένειας Αναστασίου συνεχώς και αδιάκοπα, ο Λόις. Τη νύχτα των γενεθλίων του Μενέλαου άλλα δυο άτομα θα συμπληρώσουν την παρέα τους, ένας πιανίστας ρομαντικός με αρχές και πίστη στη μουσική του και ένας χήρος εφοπλιστής και μελλοντικός συνεργάτης, ο οποίος ερωτεύεται τη Ρόουζ. Στο σπίτι υπάρχει και ένα άγαλμα, το οποίο δίχως φωνή σχολιάζει τα τεκταινόμενα και προσφέρει παρηγοριά στον καημένο Λόις.

   Όλοι οι ρόλοι αποδίδονται με τη μορφή κωμικών παραμορφώσεων – σαν καρικατούρες του εαυτού τους - οι οποίες προβάλουν σε υπερθετικό βαθμό τη διαστροφή, το σαδισμό και την επιφάνεια του ανθρώπινου είδους. Σαν ένα τσίρκο αποτελούμενο από πρόσωπα, φυλακίζουν και κακοποιούν τον υπηρέτη τους, Λόις, με σκοπό να εκμηδενίσουν ολόκληρη την οντότητά του. Μοναδικός που επαναστατεί σε αυτό το ατέρμονο και άδικο βασανιστήριο είναι ο τρυφερός μουσικός, ο οποίος δυστυχώς γρήγορα εγκαταλείπει μια και τελικά έχει και αυτός την τιμή του. Απελπισμένος και εκμηδενισμένος ο Λόις θα πάρει την εκδίκησή του την ύστατη στιγμή που όλοι θα τον θεωρούν τσακισμένο και ακίνδυνο.
 
hortofagos26

   Όλος ο θίασος κατέθεσε στη σκηνή την ψυχή του, τόσο ερμηνευτικά όσο και φωνητικά, αφού η παράσταση είχε τραγούδι και χορογραφίες. Έγιναν σκιές ανθρώπων ντυμένες με υπερβολή, χωρίς να χάσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους και να δημιουργήσουν μια εικόνα ξένη.

   Ο Μανώλης Ιωνάς ξεχωρίζει, κατά την προσωπική μου γνώμη, αφού αυτός ανοίγει την ιστορία, ως τζόκερ και αφηγητής, με την υπέροχη παρουσία και φωνή του, ενώνοντας την ιστορία της τίγρης με το Λόις και κάνοντάς τους ένα πρόσωπο. Εξαιρετικός είναι επίσης και ο Χρήστος Σάντα Μαρία, ως υπηρέτης Λόις, ο οποίος απέδωσε μόνο με την κίνησή του και το βλέμμα όλη την καταπίεση, την απόγνωση και την απελπισία μέχρι την σκληρή στιγμή της λύτρωσής του. Εκθαμβωτικές, ψυχοπαθείς και ανελέητες οι κυρίες Φανή Γέμτου και Φαίη Βέβη, ως σύζυγος Αναστασίου και Ρόουζ αντίστοιχα. Ο Κωνσταντίνος Τσάχρας υποδύεται το Μενέλαο Αναστασίου και ο Άρης Προσπαθόπουλος τον εφοπλιστή ομοϊδεάτη. Εκπληκτικές και οι δύο ερμηνείες. Τέλος, ο Γιάννης Μανιατόπουλος εμφανίζεται ως ο σαδιστής γιος, ο Γιάννης Πλιάκης ως πιανίστας και η Κατερίνα Αθανασιάδη ως ασημένιο άγαλμα και αξίζουν πολλά μπράβο. Στην παράσταση συμμετείχε ζωντανή ορχήστρα, η οποία ενίσχυσε την ατμόσφαιρα του έργου. Ένα έργο αρκετά επίκαιρο, όσον αφορά την ανισότητα και τη βαναυσότητα των ημερών μας.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
hortofagos27

Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο: Στέλιος Τσιλιούκας
Σκηνοθεσία: Θάνος Αγγέλης
Συνεργάτης σκηνοθέτη: Έλενα Αγγελοπούλου
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Κάσσης, Δημήτρης Χαρλαύτης, Κώστας Γιαννίρης
Χορογραφίες: Άννα Μάγκου
Σκηνικά: Μανώλης Οικονόμου, Γιώργος Φιλίδης
Κοστούμια: Θάνος Αγγελής
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Φωτογραφίες: Pantelis Konsolakis–Pikon Photography
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού (A–Priori)

Πρωταγωνιστούν (κατά σειρά εμφάνισης):
Μανώλης Ιωνάς, Φανή Γέμτου, Φαίη Βέβη, Κωνσταντίνος Τσάχρας, Γιάννης Πλιάκης, Χρήστος Σάντα Μαρία, Γιάννης Μανιατόπουλος, Άρης Προσπαθόπουλος, Κατερίνα Αθανασιάδη.
Μουσικοί επί σκηνής:
Δημήτρης Κάσσης (κιθάρα, ευφώνιο), Δημήτρης Χαρλαύτης (πιάνο, τρομπέτα), Κώστας Γιαννίρης (μπάσο, τρομπέτα), Τάσος Μπακούρης (κόρνο), Σεμέλη Κωστούρου (τσέλο).

Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018.
Ημέρα & ώρα: Κάθε Σάββατο-23:30
Διάρκεια: 105’ χωρίς διάλειμμα
Είδος: Μουσική μαύρη κωμωδία.
Εισιτήριο: 15€ με ένα ποτήρι κρασί.
Το έργο περιλαμβάνει ζωντανή μουσική.

Θέατρο «Αλκμήνη»
Αλκμήνης 8, Γκάζι.
2103428650
www.theatro.gr
Joomla Social by OrdaSoft!