Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Βρωμιά

 
   Πολλές φορές έχει τύχει να κοιτάξουμε κάποιον δίπλα μας και να σκεφτούμε κάτι κακό ή να σφιχτοκρατήσουμε την τσάντα μας, μήπως προσπαθήσει να μας κλέψει το πορτοφόλι; Πόσες φορές έχει τύχει, απλά κοιτώντας κάποιον, να βγάλουμε συμπεράσματα που στο 99% των περιπτώσεων θα είναι λάθος;
 
vromia01
   Η "Βρωμιά" του Σνάιντερ είναι ένας μονόλογος που πραγματεύεται το θέμα του φυλετικού ρατσισμού. Ο Σαντ, Ιρακινός μετανάστης στη Γερμανία, μας περιγράφει το μεταναστευτικό ζήτημα μέσα από τις εμπειρίες του. Ο Σαντ (στα αγγλικά σημαίνει λυπημένος) χαίρεται τη ζωή όπως ακριβώς του έχει έρθει. Θα ήθελε βέβαια να έχει κάποια παραπάνω δικαιώματα, όπως να μπορεί κάτσει σε ένα παγκάκι, αλλά δεν τον ενοχλεί καθόλου, του αρκεί να βλέπει τους άλλους ανθρώπους που κάθονται. Κρύβει πολύ πόνο μέσα του επειδή η χώρα που το φιλοξενεί δεν το δέχεται σαν όμοιο. Λησμονεί τη μητέρα του και τη γυναίκα του που πλέον δεν του στέλνει γράμματα. Υποβιβάζει τον εαυτό του λέγοντας ότι δεν έχει δικαίωμα να κάνει απλά πράγματα που όλοι θα έπρεπε να κάνουμε κι όταν κάποιος του φέρεται άσχημα και το χτυπάει, ρίχνει το φταίξιμο πάνω του.
 
vromia02
   Στη σκηνή βλέπουμε το σπίτι του Σαντ. Αν μπορεί κάποιος να αποκαλέσει σπίτι ένα μικρό δωμάτιο με μια καρέκλα, λίγες χαρτόκουτες για να ξαπλώνει και λίγα κεριά αφού δεν έχει ρεύμα. Ένα πολύ απλό σκηνικό για να τονίσει πόσο λίγα πράγματα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να επιβιώσει. Ο φωτισμός υπέροχος, τόνιζε ακόμα περισσότερο τα συναισθήματα του Σαντ, αλλάζοντας από μπλε σε πιο θερμές αποχρώσεις χωρίς να δημιουργήσει σύγχυση.

   Ο Κωνσταντίνος Φάμης ήταν απλά υπέροχος. Παρά το ότι ήταν συνέχεια πάνω στη σκηνή μόνος του, δεν έχανες στιγμή το ενδιαφέρον σου κι αυτό οφείλεται καθαρά στο ταλέντο του. Καταπληκτικός στις εναλλαγές από Ιρακινός μετανάστης σε Γερμανό πολίτη, με τόσο απλό τρόπο και εύκολο στο να γίνει αντιληπτό από όλους τους θεατές. Ό,τι και να πει κανείς θα είναι λίγο. Απλά εξαιρετικός.
 
vromia03
 
   Τι κι αν έχει κάποιος άλλο χρώμα και άλλη θρησκεία; Κατά βάθος όλοι ίδιοι είμαστε και μεταφορικά και κυριολεκτικά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα σκελετό, μια καρδιά, ένα στομάχι. Τόση σημασία έχει τι φαίνεται εξωτερικά; Ή ο τρόπος που μιλάει κάποιος; Ας μείνουμε στα απλά που μας δείχνει και η παράσταση, όλοι έχουμε τις ρίζες μας, όλοι έχουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε, όλοι ευχαριστιόμαστε από απλά πράγματα, όπως μια βόλτα στο πάρκο και μια στάση σε ένα παγκάκι. Ας κρατήσουμε στο μυαλό μας αυτά που μας ενώνουν και ας αφήσουμε στην άκρη αυτά τα ασήμαντα που μας χωρίζουν. Κι αν στο κάτω κάτω δεν ταιριάζουμε με τον άλλο, ας μην του μιλάμε, αλλά όχι να τον κακομεταχειριζόμαστε και να του κάνουμε την ήδη δύσκολη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη, γιατί δε νομίζω πως κάποιος θα άφηνε την οικογένειά του και τους αγαπημένους του επειδή είχε δεύτερη επιλογή. Δυστυχώς όμως, αυτή την παράσταση δε θα την δουν αυτοί που θα έπρεπε. Και επειδή πολλά είπα, θα κλείσω με μια φράση που είδα κάποτε σε κάποιο τοίχο. "Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι γονείς μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές";

Σοφία Κοτσαλάρα

Συντελεστές
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικό/Κουστούμι: Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός αφίσας:Κάρολος Πορφύρης
Φωτογραφία αφίσας: Γιώργος Γιαννίμπας
Επικοινωνία-Δημόσιες σχέσεις:Χρύσα Ματσαγκάνη

Στο ρόλο του Σαντ, ο Κωνσταντίνος Φάμης
 
vromia04
 
Πληροφορίες Παράστασης
ΠαραστάσειςΑπό 7 έως 29 Μαρτίου (8 παραστάσεις)
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 10€
Μειωμένο: 8€
Ατέλειες: 5€ (με το πρόγραμμα της παράστασης)

Διάρκεια παράστασης
70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων
Viva.gr
 
Joomla Social by OrdaSoft!