= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Βρε καλώς τους
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Βρε καλώς τους

 
   Ξέρετε τι… Πολύ λίγη σημασία δίνουμε, εδώ στο περιοδικό στα πολιτικά. Ναι, τα σκεφτόμαστε, ναι, καταπιανόμαστε. Ποτέ, ποτέ όμως, δεν θα καταντήσουμε να περάσουμε πολιτική άποψη μέσα από τα κείμενά μας. Θα ήταν τουλάχιστον αστείο. Αυτό σκεφτόμουν όταν κατευθυνόμουν για το θέατρο, για να δω την παράσταση. Το πώς οι συνάνθρωποί μου τάσσονται «έτσι ή αλλιώς» απέναντι σε ένα μεγάλο ηθοποιό και δημιουργό, για τις πεποιθήσεις του. Του αρέσει ο μουσακάς; Και γιατί παρακαλώ; Γιατί όχι οι κολοκυθοκορφάδες; Μακριά από μας αυτά…
 
brekalos1988

   Η ιστορία που εκτυλίσσεται στη σκηνή του Βρετάνια αφορά ένα μοτίβο, ένα motto, αν θέλετε. Όλοι διαφορετικοί – όλοι ίσοι! Κάτι που διατυμπανίζεται πλειστάκις από διαφόρους, ποτέ – ποτέ όμως – δεν εφαρμόζεται. Στη Γαλλία των εξήντα επτά εκατομμυρίων ψυχών θα βρούμε γύρω στους δεκαοκτώ χιλιάδες Ρομά. Αν ανατρέξετε στο διαδίκτυο, θα δείτε ότι οι Ρομά της Γαλλίας υπολογίζονται από είκοσι χιλιάδες μέχρι τετρακόσιες χιλιάδες. Ναι, είναι κάπως η απόκλιση. Ένας επιτυχημένος συγγραφέας και ανερχόμενος πολιτικός, παντρεμένος με γοητευτικότατη εικαστικό και με γιο στο πανεπιστήμιο, αναμετριέται τηλεοπτικά με αντίπαλό του και πάνω στο χαμό δεσμεύεται να φιλοξενήσει ένα Ρομά και την οικογένειά του στο ίδιο του το σπίτι.

   Δεν περνά δα και πολύς χρόνος. Το πρώτο χτύπημα στην πόρτα του είναι και το τελευταίο. Η οικογένεια κατέφθασε και ο συμπαθέστατος πολιτικός (Να και δυο λέξεις που δεν συνδέονται μεταξύ τους με τίποτα, πλην όμως, είδατε τι καταφέρνει το θέατρο) θα πρέπει να κάνει πράξεις τις υποσχέσεις του. Οι πολιτικοί που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μην ανησυχείτε. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό. Εντάξει τώρα;

   Ο Λάκης Λαζόπουλος έχει κάνει την διασκευή του κειμένου των Guy Laurent και Marc de Chauveron, το οποίο έχει μεταφράσει η κυρία Μαριαλένα Κωτσάκη. Ο ίδιος υποδύεται τον πάτερ-φαμίλια της Ρομά οικογένειας. Τιμιότατος στο ρόλο που κλήθηκε να υπηρετήσει, ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης κλειδώνει, έχοντας την τεράστια εμπειρία του από (αλ) τσαντίρια, έχοντας τη νοημοσύνη να ανατρέξει σε ανάλαφρες φόρμες για να κάνει τον κόσμο να γελάσει, χωρίς ούτε μία στιγμή να το χοντρύνει. Ο τρόπος ομιλίας του κάπου παραπέμπει και στο Χάρρυ Κλυνν, όταν μιλούσε στους δίσκους του σαν Ρομά, σαν τσιγγάνος και θα πρέπει να πω ότι αυτό με συγκίνησε. Δεν ξέρω καν αν το είχε σκεφτεί έτσι ο ίδιος, θεωρώ όμως ότι προς τα εκεί «βλέπει» το μοτίβο του.
 
brekalos1989

   Ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος μου αρέσει σε ό,τι έχει κάνει από την αρχή της καριέρας του, είναι ο πολιτικός που λέγαμε πιο πάνω. Επίσης κουμπωμένος στο ρόλο, επίσης τιμιότατος, με επιτυχημένη μεταμφίεση και ένα ύφος που βγάζει αβίαστα γέλιο. Δυστυχώς, πολλά από τα έντυπα που προτιμούν το πίτουρο από το χρυσάφι, θα αρκεστούν στο ντελικάτο της περιβολής, χωρίς περαιτέρω σχόλια για την ερμηνεία. Δεν πειράζει, δεν θα περιμέναμε κάτι περισσότερο. Ο Χαϊκάλης βγάζει κάτι το ευγενές, το ευπρόσιτο, το χαριτωμένα αστείο. Ατακάρει με άνεση και χτυπιέται μαζί με το θίασο, ο οποίος έχει σκηνές που είναι συνεχώς σε κίνηση.

   Η Μαρία Σολωμού υποδύεται το ρόλο της συζύγου με άνεση, είναι εντυπωσιακή πάνω στη σκηνή και δεν διστάζει να τσαλακωθεί για το ρόλο της. Εκσφενδονίζει κατεβατό λέξεων με τρομερή ταχύτητα, ενώ βγάζει γέλιο και με τις γκριμάτσες της και με τις κινήσεις της. Δεν σταματά καθόλου. Όλοι οι ηθοποιοί στέκονται πολύ ψηλά ερμηνευτικά, άλλωστε με σκηνοθέτη τον Πέτρο Φιλιππίδη δεν μπορείς παρά να βγάλεις τον καλύτερο εαυτό σου στη σκηνή. Θα μου επιτρέψετε μόνο να ξεχωρίσω το Νίκο Τσιμαρά, στο ρόλο του Ινδού υπηρέτη των «αποδώ», ο οποίος έχει ξεπατικώσει την ινδική προφορά και πετάει εκπληκτικές ατάκες. Ναι, αβανταδόρικος ο ρόλος, κυρία μου (για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή φράση του σπουδαίου δημιουργού), πλην όμως, αν ο ηθοποιός δεν ήταν ο κατάλληλος…

   Η παράσταση αυτή θα μείνει στις σκέψεις για πολύ καιρό. Περνάει ένα θαυμάσιο μήνυμα, προγκά αυτούς που ασπάζονται καταστάσεις τύπου «Απ’ έξω απ’ το χορό…» και «Δάσκαλε που δίδασκες» και στέκεται υπερήφανα εκεί που πρέπει. Στο «Όλοι διαφορετικοί – Όλοι ίσοι». Είναι ένα ηχηρότατο χαστούκι στο πρόσωπο του δηθενισμού, του ρατσισμού, του πολιτικαντισμού, του μαυροκορδατισμού. Είναι ένα θαυμάσιο ιντερμέδιο γέλιου και προβληματισμού. Είναι κάτι που θα μπορέσουμε να το κάνουμε κουβέντα μετά. Και ίσως να καταφέρουμε να το κάνουμε και βίωμα. Να ξεχωρίζουμε από το χρώμα μόνο τα παγωτά, τα γλυκά, τα ψωμιά και όχι τους ανθρώπους…

Κώστας Κούλης
 
brekalos1990
Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Κείμενο: Guy Laurent & Marc de Chauveron
Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Διασκευή: Λάκης Λαζόπουλος
Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Μουσική διδασκαλία: Γιάννα Βασιλείου
Κίνηση: Δημόκριτος Σηφάκης
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Επικοινωνία - προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

Διανομή:
Λάκης Λαζόπουλος
Παύλος Χαικάλης
Μαρία Σολωμού
Νίκος Πολυδερόπουλος
Κωνσταντίνος Κοράκης
Στρατής Χατζησταματίου
Ελευθερία Παγκάλου
Γεράσιμος Σοφιανός
Νίκος Τσιμαράς
Γεωργία Αγγέλου
Χώρος: Θέατρο Βρετάνια
Πανεπιστημίου 7
Τηλ 210 3221579
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Τετάρτη 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή 21:00
Σάββατο (λαϊκή απογευματινή): 18:00
Σάββατο (βραδινή) 21:15
Κυριακή: 19:00

Τιμές εισιτηρίων
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βάσει οδηγίας της διοργανώτριας παραγωγού εταιρείας την εορταστική περίοδο η τιμολογιακή πολιτική της παράστασης είναι γενική είσοδος χωρίς καθόλου μειωμένα εισιτήρια (22 ευρώ)
- Τετάρτη & Πέμπτη: Α’ ΖΩΝΗ - €20, €14 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών), €10 (ανέργων) και Β’ ΖΩΝΗ €17
- Παρασκευή: Α’ ΖΩΝΗ - €20, €14 (φοιτητικό) και Β’ ΖΩΝΗ €17
- Σάββατο: Α’ ΖΩΝΗ €22 και Β’ ΖΩΝΗ €17 (βραδινή Σαββάτου), €17 (λαϊκή απογευματινή), €14 (φοιτητικό απογευματινή Σαββάτου)
- Κυριακή: Α’ ΖΩΝΗ - €20 και Β’ ΖΩΝΗ €17 και €14 (φοιτητικό)
COSMOTE DEALS for YOU
-30% ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ σε κάθε κανονικό εισιτήριο της ΠΛΑΤΕΙΑΣ & ΕΞΩΣΤΗ από 1 έως 2 εισιτήρια ανά κουπόνι, με μέγιστη χρήση 2 κουπονιών ανά παραγγελία κάθε ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΕΜΠΤΗ.
Προπώληση εισιτηρίων:
Επίσημα σημεία πώλησης εισιτηρίων της εκδήλωσης είναι τα παρακάτω. Ως εκ τούτου, η Ticketmaster ουδεμία ευθύνη φέρει για εισιτήρια τα οποία έχουν προέλθει από αγορές εκτός του επίσημου δικτύου της και παρέχονται χωρίς καμία απολύτως εγγύηση για την ορθότητα και την ακρίβειά τους.

Τρόποι πληρωμής
Με χρήση πιστωτικής/ χρεωστικής κάρτας:
- www.ticketmaster.gr
- Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 8938111
- Καταστήματα Public/Ιανός και σε 50 καταστήματα του ΟΠΑΠ (από την ιστοσελίδα www.ticketmaster.gr)
Με μετρητά:
- Εκδοτήρια Θεάτρου (Τρίτη έως Κυριακή: 10:30 – 13:30, 17:00-21:30)
- Καταστήματα Public
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις