= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Βουρκόλακας
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Βουρκόλακας

 
Μάνα με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη
Την κόρη τη μονάκριβη, την πολυαγαπημένη

   … και γιατί δηλαδή μονάκριβη; Τι ρατσισμός είναι αυτός στα καλά καθούμενα; Αντί να χαίρεται με τα εννιά της παλικάρια τα αντρειωμένα, αντί να τα κανακεύει και να τα επαινεί, τα φορτώνει με το βάρος της αδερφής και ταυτόχρονα, ενώ εκείνα κάνουν ό,τι είναι καλύτερο για κείνη, να τα ορκίζει με όρκο βαρύ ότι θα της την φέρουν πίσω ό,τι και να γίνει!
 
vourkolakas2001
   Το παραπάνω κείμενο είναι γραμμένο από ένα κομμάτι, μια πλευρά της κληρονομιάς μας, που δεν την ασπάζομαι απολύτως. Το κομμάτι που θεωρεί ότι η ελληνική παράδοση έχει μια μόνιμη μιζέρια μέσα της κρυμμένη. Οι κακές γλώσσες των γειτόνων, τα κουτσομπολιά, η κριτική, κάνουν ένα μίγμα με μια κατάσταση αρνητισμού, μόνιμης μαυρίλας και απογοήτευσης. Σαν να μην θέλει κανένας να προκόψει ο άλλος, ούτε καν το ίδιο του το αίμα, γι’ αυτό και η μάνα ορκίζει το μεγάλο αδερφό (που έχει πλέον τον ρόλο του προστάτη – αρχηγού της οικογενείας, αφού ο πατέρας έχει ήδη αποδημήσει εις Κύριον), αν κι εφόσον έρθει στο σπίτι θανατικό, να φέρει πίσω την κόρη τη μονάκριβη, την οποία ο αδερφός φρόντισε να καλοπαντρέψει και να στείλει στα ξένα για μια καλύτερη τύχη, μην τυχόν και γλυτώσει κανένας απ’ του Χάρου τα δόντια!

   Υπάρχει και η άλλη πλευρά μου βέβαια, αυτή που υμνεί την ελληνική παράδοση με τα υπέρ και τα κατά της, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε την κληρονομιά μας, αλλά να την εξελίσσουμε και να μην αφήνουμε να εισβάλουν σε αυτή ξένα καινά δαιμόνια (νάτος ο μορφωμένος), που θα την κάνουν να ξεθωριάσει και σιγά σιγά να χαθεί. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι είμαστε ένας λαός ο οποίος από πριν τη γέννηση του Χριστού και μέχρι και το τέλος του δέκατου ένατου αιώνα (κι αυτό υπό συζήτηση) ήταν υπό κατοχή ξένων κατακτητών, φτωχός και καταπιεσμένος, αναπολώντας τα φώτα που χάρισε ως πρωτοπόρος στους υπολοίπους, αλλά εκεί κάπου η σύνδεση χάθηκε δια παντός.
 
vourkolakas2066
   Και οι δύο πάντως πλευρές συμφώνησαν στο ότι η παράσταση «Βουρκόλακας» του Αργύρη Εφταλιώτη, με πρωταγωνιστές τους Ελένη Αληφραγκή, Τάσο Χαλά, Αντρέα Ψύλλια ήτοι θεατρική ομάδα “Αυτή κ Αυτοί” ήταν απολαυστικότατη. Μας μετέφερε με κάθε δυνατό τρόπο όλα τα παραπάνω που σας ανέφερα, πότε με καυστικό ή πηγαίο χιούμορ, πότε με τη δραματικότητα που η ιστορία επέβαλε. Η δε Ελένη Αληφραγκή με τη μαγική της φωνή (μουσικός είμαι και ξέρω εγώ) έδωσε ένα ιδιαίτερο χρώμα στην παράσταση, ακόμα και όταν κάλυπτε τον έναν εκ των δύο ανδρών κρυμμένη κάτω από το πιάνο (!). Η εναλλαγή των ρόλων των δύο ανδρών ήταν πολλές φορές αστραπιαία, όπως και η αλλαγή από το κωμικό στο δραματικό. Αν και ένα συμπέρασμα από την παράσταση θα έπρεπε να είναι πως ό,τι προκαλεί γέλιο, δεν είναι απαραίτητα και κωμικό. Αν δεν ήταν τόσο απότομο το τέλος, θα σας μιλούσα για μια άρτια δομημένη παράσταση. Αλλά ας είμαι κι εγώ λίγο μίζερος, μην βγω από το κλίμα… Εσείς παρόλα αυτά, μην την χάσετε. Είναι μια παράσταση που σέβεται τη Δημοτική κληρονομιά, χωρίς να μοιάζει ξεκομμένη από τη σημερινή εποχή. Δεν παίρνω και όρκο βαρύ βέβαια, δεν είναι να … βουρκολακιάζω!

Νάσος Κονίτσας
 
vourkolakas2023
Συντελεστές
Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Σπύρος Αναστασίνης, Ψύλλιας Αντρέας
Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Ελένη Αληφραγκή
Φωτισμοί:Γιάννης Καραλιάς
Φωτογραφίες: Σπύρος Αναστασίνης
Επικοινωνία: Κωνσταντίνος Πλατής
Παίζουν: Ελένη Αληφραγκή, Τάσος Χαλάς, Αντρέας Ψύλλιας
 
vourkolakas2067
Πληροφορίες
Πρεμιέρα: 10 Οκτωβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη στις 21:15
Διάρκεια: 60 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ (κανονικό), 5 ευρώ (μειωμένο & ομαδικό για γκρουπ άνω των 8 ατόμων).
Παραστάσεις και για σχολεία κατόπιν επικοινωνίας
Κρατήσεις: Στο τηλ. 6983930220
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία
Κωνσταντίνος Πλατής
 
Τεχνοχώρος «Εργοτάξιον»
Διογένους 1, Άγιος Δημήτριος (δίπλα στο μετρό της Δάφνης)
Πληροφορίες: 6983930220
Facebook Page: https://www.facebook.com/ergotaxionfriends
Joomla Social by OrdaSoft!