= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Τζένη και Μαρξ
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Τζένη και Μαρξ

 
   Πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα κρύβεται μια γυναίκα που τον στηρίζει και το βοηθά ώστε να μπορεί να εκπληρώσει το πεπρωμένο του. Μέσα σε μια πρότασή μου (ιδίωμα μεγάλου ανδρός) θέτω αρκετά και τεράστια ζητήματα. Φαλλοκρατίας και δεσποτισμού, ύπαρξης ή όχι μιας ανώτερης δύναμης, που καθορίζει από πριν το τι θα κάνουμε, τη σημασία της συνεργασίας. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι λοιπόν για αρχή. Μεγάλος θεωρείται ο άνδρας (ή γυναίκα κατά περίπτωσιν) που οι πράξεις του έφεραν αλλαγές στον κόσμο και την κοινωνία, οι οποίες ακόμα και με το πέρας αιώνων είναι θέματα προς συζήτηση, διαβούλευσή ή κόντρα. Ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με την ιδεολογία ή την πρακτική του, ασχέτως με το τι κατάφερε στο τέλος ή πώς κατέληξε να χρησιμοποιείται σήμερα. 
 
tzeni1988
 
   Ένας από αυτούς λοιπόν ήταν σίγουρα ο Καρλ Μαρξ. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζετε για ποιον μιλάμε (όχι τόσο όσο νομίζετε βέβαια, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα), η Σοφία Αδαμίδου με τη βοήθεια της σκηνοθετικής ματιάς της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, επιλέγει να μας παρουσιάσει το Μαρξ μέσα από τα μάτια της αγαπημένης του συντρόφου, συζύγου και συναγωνίστριας Τζένης φον Βεστφάλεν. Ένα κείμενο που τείνει περισσότερο σε μια συνεχή ερωτική εξομολόγηση, σε μια ιστορία αληθινής αγάπης, παρά σε μανιφέστο υπέρ των ιδεών και των απόψεων του Μαρξ και πόσο αυτά άλλαξαν ή όχι την κοινωνία του σήμερα και του χθες. Η συγγραφέας φέτος μας έχει χαρίσει αρκετά έργα που αγγίζουν ευαίσθητα πολιτικά και κοινωνικά θέματα και μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ (Άρης, Εύα και Νόρα) τα οποία και είχα τη χαρά να παρακολουθήσω και άρα έχω μια άποψη για τη δουλειά της και τον τρόπο που θέλει να παρουσιάζει κάποιες καταστάσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει και ότι έχω δίκιο, έτσι; Και εδώ τολμώ να παραδεχθώ ότι με εξέπληξε ευχάριστα.

   Ουσιαστικά είναι ένας μονόλογος της Τζένης, την οποία υποδύεται καταπληκτικά η Μαρία Κανελλοπούλου, με περάσματα του Μαρξ σε νεαρή ηλικία (Γιώργος Παππάς), δίχως όμως να υπάρχει διάλογος μεταξύ τους. Ο Μαρξ της τραγουδά, της απαγγέλει, τη συμπληρώνει σε σκέψεις και προτάσεις όπως κι εκείνη αυτόν. Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, από την εφηβική περίοδο ουσιαστικά του ανδρός, όταν και γνώρισε τη Τζένη, την ερωτεύτηκε και έκτοτε ήταν μαζί ως το τέλος. Οι ιστορικές διακυμάνσεις της εποχής, οι ιδεολογίες που ξεφύτρωναν σαν το χορτάρι με το πρωτοβρόχι, ο αφουγκρασμός αυτών των ιδεών από μια πριγκίπισσα, που αποφάσισε να παρατήσει κάθε μεγαλείο για την αγάπη. Και να μην λυγίσει από καμία κακουχία, να μην υποκύψει σε κανέναν εκβιασμό, όσα κι αν η ζωή τους έφερνε εναντίον τους, όλα αυτά τα είδαμε στη σκηνή του θεάτρου Olvio. Το έγραψα και πριν, αλλά θα το ξαναγράψω. Η ερμηνεία της Μαρία Κανελλοπούλου ήταν συγκλονιστική. Το έργο κάλλιστα θα μπορούσε να λέγεται «Τζένη». Άλλωστε εκείνη αφορά η παράσταση, τις δικές της μάχες βλέπουμε, του δικούς της δαίμονες αντιμετωπίζουμε, το δικό της πόνο βιώνουμε σε κάθε απώλεια, κάθε κακουχία, κάθε απογοήτευση. Ο Καρλ Μαρξ στέκει μπροστά μας πάντα νέος, δυνατός, όμορφος, ακόμα και στις χειρότερες στιγμές του. Ο Γιώργος Παππάς κάνει εξαιρετική δουλειά στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει. Ο ενθουσιασμός του μας πείθει, η ορμή του μας αγγίζει, ο έρωτάς του για τη Τζένη μας συγκινεί.
 
tzeni1987
   Έφυγα σίγουρος ότι δίχως τη Τζένη ο Μαρξ δεν θα είχε γράψει τίποτα. Και αυτό πιστώνεται στα υπέρ της παράστασης και των συντελεστών, δίχως άλλο. Αξίζει την παρουσία σας.

Νάσος Κονίτσας

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Μαρία Κανελλοπούλου
Συμμετέχει ο Γιώργος Παππάς ως νεαρός Καρλ Μαρξ
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Σοφία Αδαμίδου
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Πρωτότυπη μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Σκηνικά - κοστούμια: Μαρίλια Λέζου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Κωτσιαρίδη

Θέατρο OLVIO

Ιεράς Οδού 67 & Φαλαισίας 7, Αθήνα

 

Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις