= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: Το τυχάρπαστο κοράκι
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ: Το τυχάρπαστο κοράκι


   Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς όλων των εποχών. Ένα "τυχάρπαστο κοράκι" κατά την άποψη του δραματουργού Ρόμπερτ Γκριν, κρίνοντας ίσως από την έλλειψη πανεπιστημιακής μόρφωσής του. Ένα έργο του βίνσεντ Ντόουλινγκ που σχοινοβατεί ανάμεσα στους δύο ακραίους τίτλους που φέρει ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
 
koraki542
 
   Τι άνθρωπος όμως είναι, πέρα από τα επιτεύγματά του; Πού σταματάει ο Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και πού ξεκινάει ο Ουίλλιαμ, ο φίλος; Ο σύζυγος; Ο εραστής και ο πατέρας; Τι κρύβεται πίσω από τα έργα του; Ποιες ήταν οι δικές του "μούσες"; Τι αγαπούσε; Τι μισούσε; Τι του προκαλούσε και τα δύο συναισθήματα μαζί; Τι κράταγε μέσα του; Ένα μυστήριο που προσπαθεί να λύσει η κόρη του, Σουζάννα Σαίξπηρ, λίγο μετά το θάνατό του, μιλώντας με το Ρίτσαρντ Μπέρμπαιητζ, έναν από τους αγαπημένους ηθοποιούς, που ενσάρκωσε πάμπολλους ρόλους, στο πέρας των χρόνων, στο θέατρο Γκλομπ, υπό την καθοδήγηση του Ουίλλιαμ. Ένας άνθρωπος που έζησε και κατανόησε πιο πολύ από τον καθένα τον Ουίλλιαμ, είναι έτοιμος σε έναν διάλογο - αναδρομή στα σημαντικότερα έργα του Ουίλλιαμ, να "δώσει" στην κόρη του την πνευματική κληρονομιά που άφησε ο πατέρας της.
 
   "Οθέλλος", "Βασιλιάς Ληρ", "Άμλετ", "Ερρίκος ο Ε΄", "Βασιλιάς Ριχάρδος ο Β΄", "Βασιλιάς Ιωάννης", "Δωδέκατη νύχτα" και "Όνειρο καλοκαιρινής νυχτός" είναι λίγα από τα έργα που θα παρακολουθήσετε σε μία μικρή σκηνή του θεάτρου "Studio Κυψέλης". Πάνω στα ασπρόμαυρα πλακάκια εξελίσσονται επιλεγμένες σκηνές από τα έργα του Σαίξπηρ από τέσσερις μόνο ηθοποιούς μεν, ικανούς και ταλαντούχους δε, να μεταλλάσσονται από ρόλο σε ρόλο στα πλαίσια ενός σαιξπηρικού πανδαιμόνιου, ξετυλίγοντας έτσι αργά - αργά το κουβάρι του… Ποιος ήταν τελικά ο Ουίλλιαμ σαίξπηρ, κάτι που σίγουρα ενδιαφέρει το κοινό, όσο και την κόρη του Σουζάννα, που από παιδί την "έκαιγε" η έλλειψη της πατρικής φιγούρας.
 
   Η Σουζάννα Σαίξπηρ - Χωλλ (Μαρία Δρακοπούλου) ήρθε αποφασισμένη, όχι μόνο να πάρει τις προσωπικές της απαντήσεις αλλά και να "ταράξει" τα νερά του θεατρικού χώρου, όπως έκανε και ο πατέρας της κάποτε, ξεκινώντας τα πρώτα του βήματα… κόρη του πατέρα της είναι άλλωστε.

   Όταν συγχωρέσει ολοκληρωτικά την απουσία του στην κηδεία του αδερφού της Άμλετ, όταν η ιδέα της "σκοτεινής κυρίας" δεν θα βρίσκεται πλέον εμπόδιο ανάμεσα σε εκείνη και τον πατέρα της, τότε μόνο θα δει εκείνον ξεκάθαρα, τον πατέρα της, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.
 
   Τρομερή φιγούρα εκείνη της Κωνσταντίνας Ρίτσου (μεταφράστρια - σκηνοθέτρια) στο ρόλο αρχικά του Ρίτσαρντ Μπέρμπαιητζ και μετά πολλών άλλων, η οποία με το ήρεμο βλέμμα της, σαν άξιος και έμπειρος "διαιτητής", έδινε "πάσες" πότε στον ηθοποιό Γιώργο Λιβανό να ενσαρκώνει τον "Τόμας", το "Ριχάρδο" και τον "Οθέλλο" αλλά και στο "αηδόνι" της βραδιάς (Σοφία Μπεράτη) να τραγουδά τα αυθεντικά τραγούδια του Σαίξπηρ και στο πιάνο να συνοδεύει ο Χάρης Γιαννακόπουλος, τελευταία "πινελιά" για να ταξιδέψουμε στην Αγγλία του 16ου αιώνα, στο θέατρο Γκλομπ και να απολαύσουμε τους σαιξπηρικούς διαλόγους.
 
Έφη Αργυρού
 
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30
Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στις 20.30
Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017 στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων
Ελεύθερη είσοδος (απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων)
Για κρατήσεις θέσεων: 210 88 19571 και 693 4051093

Αφιλοκερδής προσφορά των παρακάτω συντελεστών
Μετάφραση: Κωνσταντίνα Ρίτσου
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ρίτσου
Μουσική: James Van Kollenburg (διασκευή των τραγουδιών του Σαίξπηρ για πιάνο)
Παραγωγή (αφιλοκερδής προσφορά): ΣΚΗΝΗ ΕΛΙΚΩΝΟΣ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
 
Ηθοποιοί
N. Ρίτσου: ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΕΡΜΠΑΙΗΤΖ
Μαρία Δρακοπούλου: ΣΟΥΖΑΝΝΑ ΣΑΙΞΠΗΡ
Γιώργος Λιβανός: ΤΟΜΑΣ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Γ, ΟΘΕΛΛΟΣ
Σοφία Μπεράτη: τραγούδια Σαίξπηρ
Στο πιάνο συνοδεύει ζωντανά ο Χάρης Γιαννακόπουλος.
Προβολή-επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
O Vincent Dowling (1929-2013) ήταν για 27 χρόνια διευθυντής του Abbey Theatre (Εθνικού Θεάτρου της Ιρλανδίας). Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής, διευθυντής του Πειραματικού Θεάτρου, ένας από τους πρωταγωνιστές, διευθυντής και πρόεδρος του Συμβουλίου του Abbey Theatre. Οργάνωσε την πρώτη επίσκεψη του Abbey στο Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και έφερε το περίφημο Ρώσικο Θέατρο στο Δουβλίνο. Οργάνωσε και σκηνοθέτησε σε μεγάλες πόλεις και Πανεπιστήμια των ΗΠΑ την πρώτη και επιτυχημένη περιοδεία του Abbey για τα 55 χρόνια του έργου «Το Λεβεντόπαιδο του Δυτικού Κόσμου» του Σινγκ. Έπαιξε και σκηνοθέτησε στις ΗΠΑ, Παρίσι, Φλωρεντία, στο Φεστιβάλ του Εδιμβούργου και ήταν σκηνοθέτης, παραγωγός και δάσκαλος στα καλύτερα από τα περιφερειακά θέατρα των ΗΠΑ. Για 20 χρόνια στην Ιρλανδία αλλά και στις ΗΠΑ ήταν γνωστός ραδιοφωνικός και τηλεοπτικός παραγωγός. Ήταν επισκέπτης καθηγητής σε αρκετά Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής και παραγωγός του The Great
Lakes Shakespeare Festival στο Ohio (1976-84). Εκεί δημιούργησε την πρώτη παραγωγή του «The Adventures of Nicholas Nickleby», διάρκεια 8 ½ ωρών με την Royal Shakespeare Company στο Cleveland και το Chicago. Αν και αφοσιωμένος Δημοκρατικός, έδωσε σόλο παράσταση τρεις φορές στον Λευκό Οίκο κατά την προεδρεία Ρήγκαν. Τη δεκαετία του ’90, ίδρυσε το Miniature Theatre στο Chester (MTC). Αποσύρθηκε από το MTC το 2008 και έκανε την Vincent Dowling Theatre Company, σκηνοθετώντας το «The Rivalry» του Norman Corwin, σε εθνικό τουρ και στη Νέα Υόρκη. Έχει λάβει 5 τιμητικά Doctorates, ένα Phi Beta Kappa και πολλά άλλα Βραβεία. Έχει εκδώσει έργα του σαν συγγραφέας, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το 2001, δημοσίευσε τον πρώτο τόμο από τα απομνημονεύματά
του. Το έργο του «The Upstart Crow» παίχτηκε με εξαιρετικές κριτικές. Έκανε επίσης διασκευή και παραγωγή του «Βυσσινόκηπου» και της «Λυσιστράτης».
Υπήρξε αυτός που ανακάλυψε τον Tom Hanks και ήταν δάσκαλος πολλών μεγάλων
Αμερικανών και Βρετανών ηθοποιών.
«Ο Vincent Dowling κουβαλάει μαζί του το θέατρο όπου κι αν βρεθεί» δηλώνει ο Tom Hanks για τον δάσκαλό του Vincent Dowling.
 
Joomla Social by OrdaSoft!