Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Οι Τσιγγάνοι – Ο ΑΓΩΝας ΤΟΥΣ

 
«Με το που μπήκαμε στο στρατόπεδο, η παιδική μας ηλικία είχε πια χαθεί. Για την ακρίβεια είχαμε πια πάψει να είμαστε άνθρωποι»…
 
   Η παράσταση «Οι Τσιγγάνοι – Ο ΑΓΩΝας ΤΟΥΣ» αποτελεί μαζί με εκείνη που ακούει στον τίτλο «Οι Κούκλοι – Ο ΑΓΩΝας ΤΟΥΣ» το θεατρικό δίπτυχο του Φίλιππου Ζαρφειάδη «Ο ΑΓΩΝας ΤΟΥΣ», ο οποίος, βασισμένος σε ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες των επιζώντων, γράφει και σκηνοθετεί για ένα κομμάτι της ιστορίας, το οποίο δεν είναι ευρέως γνωστό. Η θηριωδία των Ναζί απέναντι στους Ρομά, με περισσότερους από 500.000 Ρομά να βρίσκουν τραγικό και βασανιστικό θάνατο στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, δεν έγινε μνημείο. Δεν έλαβε κάποια θέση στα βιβλία της ιστορίας.
 
tsigganoi1902

   Έγινε όμως μία παράσταση-χρονικό, η οποία μας αφηγείται την ιστορία του νομαδικού αυτού λαού, που έχτισε τις κοινωνίες του έξω από τα όρια των πόλεων, με τους χορούς, τα τραγούδια και τους έρωτές του. Ως τη στιγμή που η Χιτλερική Γερμανία στρέφεται εναντίον του, τον γκετοποιεί και στη συνέχεια τον οδηγεί στα στρατόπεδα θανάτου. Τα πολύχρωμα ρούχα μετατρέπονται σε φόρμες εργασίας. Τα τραγούδια και οι έρωτές τους γίνονται παρελθόν, η πίστη και οι δυνάμεις τους σιγά-σιγά εξαφανίζονται και ακολουθούν ο εξευτελισμός, τα βασανιστήρια και εν τέλει ο θάνατος.

   Η παράσταση δεν ακολουθεί μια γραμμική τροχιά. Οι ιστορίες μπλέκονται μεταξύ τους, η πολιτική απουσιάζει και οι ανθρώπινες συμπεριφορές βρίσκονται στο επίκεντρο. Η σκηνή είναι απαλλαγμένη από κάθε είδους σκηνικό. Οι ηθοποιοί φροντίζουν να καταλάβουν με την έντονη σωματική εκφραστικότητά τους κάθε της σημείο. Αντικείμενα λειτουργούν ως σκηνοθετικά εφευρήματα, αποδίδοντας ένα έντονο αλλά όχι επιτηδευμένο συναίσθημα. Μια μπότα μετατρέπεται σε στρατιώτη των SS που θα εξευτελίσει και θα τρομοκρατήσει μες στη νύχτα δύο άντρες Ρομά, που έκαναν το λάθος να ονειρευτούν. Ένα αναμμένο σπίρτο την ώρα που σιγοσβήνει περιγράφει με τρόπο λιτό αλλά και έντονα παραστατικό τη λυσσαλέα επιθυμία των ΝΑΖΙ όχι μόνο να εκδιώξουν τους ΡΟΜΑ, αλλά και να σβήσουν τα ίχνη τους από το χάρτη.
 
tsigganoi1904
   Οι ηθοποιοί Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης και Βιργινία Μιχαήλ, με ερμηνείες χωρίς συναισθηματικές φιοριτούρες, αλλά με έντονη εκφραστικότητα, αποδίδουν τους ρόλους τους και κρατούν το θεατή σε μια μόνιμη εγρήγορση. Καθηλωτική η Μαριλένα Δήμα στον τελευταίο της μονόλογο για τα βασανιστήρια στα εργαστήρια του γιατρού των SS Μένγκελε, αποδίδει με άμεσο τρόπο το συναίσθημά στο θεατή, δημιουργώντας ένα κόμπο στο στομάχι. Μια παράσταση δυνατή, σκληρή και άμεση μας προσφέρει εικόνες που πρέπει να μείνουν ζωντανές, γιατί το «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ» δεν είναι πια δεδομένο.
 
Ελένη Εμμανουήλ

Συντελεστές
Κείμενο/Σκηνοθεσία: Φίλιππος Ζαρφειάδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Φωτογραφίες & Video: Φελίσια Μοναστηριώτη
Επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη
Παραγωγή: Ουρανός με αστέρια
Ερμηνεία Οι “κούκλοι”: Θωμάς Αντωνόπουλος, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Μαρία Καραμάνη, Μαρίνα Παντελάκη
Ερμηνεία Οι τσιγγάνοι: Μαριλένα Δήμα, Φίλιππος Ζαρφειάδης, Χρήστος Κασιέρης, Βιργινία Μιχαήλ

tsigganoi1903

Πληροφορίες Παράστασης
Παραστάσεις Από Τετάρτη 23 Οκτωβρίου
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη «οι “Κούκλοι”» , Ώρα έναρξης: 21:15 Κάθε Πέμπτη «Οι Τσιγγάνοι», Ώρα έναρξης: 21:15

Εισιτήρια: 12 Ευρώ (κανονικό), 10 Ευρώ (φοιτητικό, πολυτέκνων, ανέργων, εκπαιδευτικό), 5 Ευρώ (ατέλειες), 15 Ευρώ (ενιαίο εισιτήριο και για τις δύο παραστάσεις), 8 Ευρώ (ομαδικά από 8 άτομα και πάνω).
Διάρκεια: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Προπώληση: Στα ταμεία του Θεάτρου Άβατον, Ευπατριδών 3 Γκάζι
Πληροφορίες: 6946225169, 2103412689

Δημόσιες σχέσεις & Επικοινωνία Παράστασης
Χρύσα Ματσαγκάνη

 

Joomla Social by OrdaSoft!