= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το χρυσόψαρο
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το χρυσόψαρο

 
   Πείτε μου αλήθεια… Έχετε δει χρυσόψαρο να πηδάει έξω απ’ τη γυάλα του; Έχετε καν κάποια ιδέα αν μπορεί να πηδήξει έξω απ’ το νερό; Εγώ νόμιζα ότι ελάχιστα ψάρια μπορούν να το κάνουν αυτό. Αλλά και πάλι πίστευα ότι ένα ψάρι έξω από τη γυάλα του ζει ελάχιστα, εκτός αν πέσει πάλι σε νερό. Και πάλι όμως έχει σημασία σε τι νερό θα πέσει. Αν για παράδειγμα το ρίξουν στο σιντριβάνι στο Σύνταγμα, θα είναι εντάξει; Λογίζεται ως γλυκό αυτό το νερό ή λόγω τοποθεσίας είναι ακατάλληλο για να επιβιώσει οτιδήποτε; Και πάλι όμως, πώς στο καλό θα έφτανε το χρυσόψαρο στο Σύνταγμα; Αφού το μετρό δεν έχει ποτάμι, μόνο ράγες.
 
hrysopsaro1984
 
   Κάτι δεν πάει καλά εδώ, κάτι δεν στέκει. Το καταλάβατε κι εσείς, έτσι δεν είναι; Αν ψάχνετε πάντως απαντήσεις σε όλα αυτά, μια καλή λύση είναι το ψάξιμο στο ίντερνετ. Μια δεύτερη, πιο κοινωνική, είναι να επισκεφτείτε το θέατρο Μπιπ, όπου παίζεται η παράσταση Χρυσόψαρο του Δημήτρη Νταούλη, και ίσως, λέω ίσως, κάποιες από αυτές τις απορίες να σας λυθούν. Μπορεί και καμία βέβαια, αλλά, αν μη τι άλλο, θα περάσετε καλά.
 
   Εγώ λοιπόν που πήρα την τράτα μου και κατηφόρισα την Αγίου Μελετίου, παρακολούθησα μια κωμωδία «ολίγον τι περίεργη». Ένας επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης pet shop, έχει πάει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής, όπου και θέλει να υποβάλλει μήνυση σε μια πελάτισσα, με μάρτυρα μια άλλη πελάτισσα, την κυρία Βιομηχάνου, η οποία και ήταν παρούσα όταν διεπράχθη η ληστεία. Η κατηγορούμενη βέβαια ορκιζόταν ότι το χρυσόψαρο “πήδηξε” έξω από τη γυάλα του και βρέθηκε στα χέρια της. Η δημοσιογράφος που εμφανίστηκε από το πουθενά (αλλά και από το κανάλι 4) προσπάθησε να κάνει ρεπορτάζ, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, καταλήγοντας βέβαια να χρησιμοποιήσει το γιατρό που ήρθε μετά από την κλήση του αστυνόμου, όπου και διενεργούσε την ανάκριση (ο Θεός να την κάνει) ώστε να βρει την άκρη του νήματος. Και όταν όλα είχαν φτάσει στο τέλμα, ήρθε η υπάλληλος (που το όνομά της δεν θυμάται κανείς) για να δώσει τη λύση.
 
hrysopsaro1985
 
   Για το τελευταίο βέβαια δεν ορκίζομαι και πολύ, θα σας αφήσω να το κρίνετε εσείς. Εγώ απλά θα σημειώσω ότι η παράσταση είναι κωμωδία με στοιχεία μιούζικαλ από τις ταινίες του ‘60 ή τις κωμωδίες των Παπαθανασίου – Ρέππα. Διαλέγετε. Επίσης έχει σαφέστατη πολιτική χροιά. Το καταλαβαίνεις από την έντονη χρήση της λέξης «μπάτσος» σε κάθε περίσταση. Επίσης από το γενικό ερώτημα – προβληματισμό, που κατά τη γνώμη μου θέλει να βάλει στο τραπέζι ο συγγραφέας – σκηνοθέτης. Πόσο εύκολο είναι το χρυσόψαρο να τολμήσει να φύγει από τη γυάλα του; Πόσο καλό ή κακό θα ήταν να έχουμε όλοι μας (όπως οι περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών) πολύ αδύνατη μνήμη ή πολύ περιορισμένη, όπως του χρυσόψαρου; Θα ήμασταν άραγε καλύτερα; Αν πιστεύαμε τα πάντα που μας έλεγαν οι “αρχές”, όπως στην παράσταση, ότι το χρυσόψαρο ευρέθη τελικά στο σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος;
 
   Η παράσταση θέλει να περάσει σαφέστατα μηνύματα, κοινωνικά, πολιτικά, αλλά και μηνύματα που αφορούν την καθημερινότητά μας, καθώς κοροϊδεύει ουσιαστικά τον μέσο Έλληνα και τα στάνταρ του για τη ζωή, την ελευθερία και την ευτυχία, ξεγυμνώνοντας ουσιαστικά όλη την ελληνική κοινωνία. Δεν ξέρω αν ήταν αυτός ο στόχος του ή απλά να περάσουμε ευχάριστα με τα τραγελαφικά συμβάντα που παρακολουθήσαμε. Εγώ πάντως και μηνύματα είδα και καλά πέρασα. Το αν έγινε σωστά ή όχι, θα το κρίνετε εσείς. Άλλωστε, δεν έχω να σας πω τίποτα άλλο. Τα ξέχασα...
 
Νάσος Κονίτσας
 
hrysopsaro1986
 
Κείμενο: Δημήτρης Νταούλης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Νταούλης, Έλλη Ταμπάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Έλλη Ταμπάκη.
Μουσική: Λένα Σέρρα.
Σκηνικά - Κοστούμια: Δώρα Πανταζοπούλου.
Φωτισμοί: Γιάννης Ζέρβας
Φωτογραφίες-Βίντεο: Άρης Γεωργίου.
Οργάνωση Παραγωγής: Δώρα Πανταζοπούλου.
Επικοινωνία: Γιώτα Δημητριάδη
Παίζουν, καταθέτουν, τραγουδούν: (Με σειρά εμφάνισης) Δημήτρης Μπούρας, Γιώργος Ημέρης, Δώρα Πανταζοπούλου, Βερόνικα Μπακόλα, Ανδριανή Κυλάφη, Σάββας Βασιλειάδης, Κωνσταντίνα Αλεξανδράτου.
 
hrysopsaro1983
 
Διάρκεια: 80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων: 12 € κανονικό 8€ μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων, ατέλειες)
Από 16 Δεκεμβρίου μέχρι 4 Φεβρουαρίου (εκτός από 31/12)
 
Θέατρο ΜΠΙΠ
Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη
τηλέφωνο κρατήσεων: 2130344074
facebook ΜΠΙΠ
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις