= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το χρονικό του Χρόνου
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το χρονικό του Χρόνου

 
Κανείς δεν κατευθύνει τη μοίρα μας!

   Ο Stephen William Hawking έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2018. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φωτισμένα μυαλά όλων των εποχών και έναν άνθρωπο που δεν τον κατέβαλε ούτε μία από τις πιο άθλιες ασθένειες του Σύμπαντος. Η νόσος Lou Gehrig (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ήτοι ALS). Στα είκοσι ένα του τον αντάμωσε, οι γιατροί του έδιναν με το ζόρι δύο χρόνια ζωής, αλλά εκείνος… τότε βρήκε ότι η ζωή του είναι επιτέλους ενδιαφέρουσα! Είκοσι πέντε χρόνια μετά, τη μαγική χρονιά του 1988 (Seventh Son, Operation: Mindcrime, Transcendence, Them και έπεται ο ΠΛΕΟΝ μακρύς κατάλογος), ο μεγάλος φυσικός κυκλοφορεί το βιβλίο του “A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes”. Είκοσι πέντε εκατομμύρια πωλήσεις μετά, μία ομάδα ανθρώπων αποφασίζει να κάνει το βιβλίο θεατρικό κείμενο και να το ανεβάσει σαν παράσταση.

   Όταν ήμουν πιτσιρικάς, είχα διαβάσει σε ένα έντυπο για υπολογιστές, από τα πλέον γνωστά στην αγορά τότε, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο προσπαθούσε να αποδείξει, μέσω μαθηματικών τύπων και εξισώσεων, ότι δεν υπάρχει Θεός. Είναι ό,τι πιο άκυρο θα μπορούσε να γράψει ένας γενικά ημιμαθής για κάτι που στην ουσία δεν γνωρίζει. Προφανώς μας τάιζαν με πολλή σαβούρα εκείνη την εποχή, πλην όμως, όσοι δεν τσιμπήσαμε, μπορέσαμε να πάμε τη σκέψη μας λίγα βήματα πιο πέρα.
 
hroniko2014
   Όσοι ώρα περιμένουμε να μπούμε στην αίθουσα, ακούμε διάφορες trivia ατάκες. Το ξέρατε εσείς ότι ο ρινόκερος μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του για δεκαεπτά ολόκληρους μήνες; Ούτε εγώ… Μεταξύ μας όμως θεωρώ ότι μάλλον μας παρέσυραν εδώ οι ηθοποιοί με το ατακαριό τους. Μπαίνουμε στην αίθουσα, καθόμαστε και η διάδραση είναι συνεχής. «Σηκώστε το χέρι σας όσοι πήγατε την τελευταία εβδομάδα στην εκκλησία» ή «Πιάστε το δεξί αυτί σας όσοι ξέρετε τι είναι η εντροπία» ή «Αγγίξτε το αριστερό σας γόνατο όσοι θεωρείτε πως τελικά θα χτυπήσει τρίτο κουδούνι». Ναι, το χιουμοριστικό στοιχείο είναι διάχυτο στην παράσταση, έτσι όπως ακριβώς είναι και στο βιβλίο του Hawking. Του οποίου Hawking ακούμε τη φωνή από τα ηχεία κάποιες φορές. Διηγείται κάποιες ιστορίες. Ιστορίες στις οποίες θα είναι καλό να δώσουμε σημασία…

   Οι Μελέτης Ηλίας και Δημήτρης Πασσάς, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν και μέλη της ομάδας που έγραψε το κείμενο, εμφανίζονται μπροστά μας και αναλύουν τα δώδεκα κεφάλαια του βιβλίου του Hawking. O τίτλος που φέρει στα ελληνικά το εν λόγω πόνημα είναι «Το χρονικό του χρόνου», τίτλος πανέμορφος και άκρως λογοτεχνικός, ο οποίος όμως δεν νομίζω ότι συνάδει με την ουσία του έργου του Hawking. Είναι απόλυτα προσωπική η άποψη και δεν περιμένω κανένα να με στηρίξει σε αυτό. Ούτως ή άλλως, σημασία εδώ έχει η παράσταση και μόνον. Οι δύο ηθοποιοί λοιπόν, μέσα σε περίπου δύο ώρες, μας κάνουν να εντρυφήσουμε μέσα στο μοτίβο της ουσίας του βιβλίου και το κάνουν με πάθος, με πολλή κίνηση και ντελικάτο χιούμορ. Χρησιμοποιούν όλη τη σκηνή, ανεβοκατεβαίνουν σκάλες και βρίσκονται παντού. Η Νατάσα Τριανταφύλλη, η οποία έχει συλλάβει όλο το θεματικό και έχει αναλάβει και τη σκηνοθεσία, έχει σκεφθεί με πρωτοποριακό τρόπο. Δεν υπάρχουν σκηνικά μεν, υπάρχουν όμως οι ηθοποιοί, το πιο ζωντανό σκηνικό από καταβολής της τέχνης. Και… υπάρχουν και τραπουλόχαρτα. Δεν spoilάρουμε, να πάτε να το δείτε!
 
hroniko2047
   Κάποια στιγμή ανεβαίνει στη σκηνή ένας κύριος από την πρώτη σειρά. Είναι ένας ψηλός και ευθυτενής πενηντάρης, ο οποίος ακούει στο όνομα Ρένος Ειρηναίος Χρυσοβαλάντης Χαραλαμπίδης… Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης στέκεται μπροστά μας και αφηγείται δύο ιστορίες. Η μία εξ αυτών έχει να κάνει με τον εαυτό του στα σαράντα οκτώ να ατενίζει τον εαυτό του στα είκοσι εννιά, ελέω τηλεόρασης φυσικά και η άλλη τον πετυχαίνει στο Cambridge, όταν τον είχαν καλέσει να παρουσιάσει την πρώτη ταινία του. Εκεί είδε από κοντά τον ίδιο το Hawking! Η αφήγηση είναι γλυκύτατη και με χαρά μου διαβάζω πως θα υπάρχουν διάφοροι καλεσμένοι στις παραστάσεις που έπονται.

   Οι δύο ηθοποιοί συνεχίζουν. Φτάνουν στον επίλογο. Έχουν θέσει τα ερωτήματά τους, έχουν απευθυνθεί στον κόσμο, έχουν αποσπάσει το ειλικρινές χειροκρότημά μας. Δεν έχουν σταματήσει να κινούνται και να μιλούν. Το γεμάτο θέατρο τους τίμησε στο μπιζάρισμα και απλά εύχομαι να είναι συνέχεια γεμάτο. Είναι ένα πανδύσκολο εγχείρημα, είναι κάτι το εντελώς καινοτόμο και θα είναι καλό να έχει τη στήριξή μας. Τη στήριξη των θεατών που δεν θα το σκεφτούν δύο φορές να πάνε σε ένα τέτοιο θέαμα. Το αντικείμενο που πραγματεύεται η παράσταση είναι μία παράμετρος της ζωής μας. Είναι το πριν και το μετά, είναι το τώρα και το αύριο, μέσα από το χθες. Είναι η κληρονομιά ενός μεγάλου σοφού, ο οποίος έζησε νικώντας τα πάντα, ακόμα και το βαρκάρη…

Κώστας Κούλης

Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη- Σκηνοθεσία – Σκηνικός Χώρος: Νατάσα Τριανταφύλλη
Κείμενο Παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Λευτέρης Σαράφης, Δημήτρης Πασσάς, Δήμητρα Μητροπούλου, Μελέτης Ηλίας, Νατάσα Τριανταφύλλη
Μουσική: Μonika
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιστημονικός Συνεργάτης: Λευτέρης Σαράφης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου
Videos- teasers: Κωνσταντίνος Χαϊδαλής
Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης
 
Πρωταγωνιστούν:
Μελέτης Ηλίας
Δημήτρης Πασσάς
+Guests

Τα ονόματα θα ανακοινωθούν προσεχώς.
 
Το κείμενο της παράστασης είναι βασισμένο στο βιβλίο του Stephen Hawking «Το χρονικό του Χρόνου», σε μετάφραση Κωνσταντίνου Χάρακα, εκδόσεις Κάτοπτρο 1998.
 
Ημέρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
Πρεμιέρα: 24 Φεβρουαρίου 2020
 
Εισιτήρια:
Κανονικό: 16€
Φοιτητικό-Μειωμένο: 12€
Ανεργίας -ΑΜΕΑ : 8€
 
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – Φρυνίχου 14, Πλάκα
http://www.theatro-technis.gr
Πληροφορίες:
210 3222464 - 210 3236732
 
Διεύθυνση επικοινωνίας & προβολής Θεάτρου Τέχνης: Άρης Ασπρούλης
Επικοινωνία – προβολη στα media για την παράσταση: zuma communications - Χαρά Ζούμα
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις