= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το βρακί
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το βρακί

 
   Τι περιμένει να δει ένας θεατρόφιλος όταν ανακαλύπτει μια παράσταση με το ‘’κωδικό όνομα’’ - να το κάνω πιο συνωμοτικό – «Το βρακί»; Και όμως, έφυγα από το θέατρο γεμάτη από εικόνες, γεμάτη από ερωτήματα προς συζήτηση και σκέψεις. Άρα η σκηνοθέτις (αυτή τη φορά) Μαριλίτα Λαμπροπούλου και το καστ πέτυχαν αυτό που ήθελαν. Το κείμενο του συγγραφέα Carl Sternheim, ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές του γερμανικού εξπρεσιονισμού, που μας τον παρουσιάζει αβίαστα στο κείμενό του.
 
vraki2065

   Επίσημη πρεμιέρα λοιπόν, στο θέατρο Skrow. Με κέρδισε ο τίτλος αμέσως. Δεν έχω κρύψει ότι κυνηγώ τέτοιες παραστάσεις, με περίεργο όνομα. Πάντα πίσω από τον τίτλο - κατά τα δικά μου δεδομένα - υπάρχει μια παραστασάρα άνευ προηγουμένου. Έτσι και εδώ. Κάπως έτσι ένιωσα φεύγοντας. Ένιωσα ότι είδα θέατρο, ότι ταξίδεψα σε εποχές αλλοτινές.

   Βρισκόμαστε στην προπολεμική Γερμανία, τότε που ο φασισμός βρισκόταν στα σπάργανά του. Ένα ζευγάρι ζει τυπικά ανάμεσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του. Στην ασφάλεια που τους δίνει η σταθερή θέση του συζύγου και το πρόγραμμα που ο ίδιος έχει ‘’εφεύρει’’ για να πηγαίνουν, όπως αναφέρει ο ίδιος, όλα ρολόι. Η σύζυγος… μια ονειροπόλα μικρή, που δεν της επιτρέπεται να ονειρεύεται, γιατί έτσι μπορεί να προκαλέσει ταραχή στην εστία της και η ταραχή αυτή ενδέχεται να τους βγάλει εκτός πορείας, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

   Σε μια παρέλαση, όπου θα βρεθεί το ζευγάρι την ώρα που περνάει ο Βασιλιάς, η νεαρά θα σηκωθεί στις μύτες των ποδιών της και θα της πέσει το βρακί. Τα βλέμματα του κόσμου θα πέσουν επάνω της και χλευαστικά σχόλια θα ακουστούν για την υποτιθέμενη αξιότιμη κυρία. Ο σύζυγος (Γιάννης Τσορτέκης) θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση και όταν θα γυρίσει στο σπίτι θα χτυπήσει και θα χλευάσει την γυναίκα του. Η ηθοποιός Ελίζα Σκολίδη, που υποδύεται τη σύζυγο, είναι εξαιρετική στο ρόλο αυτό. Ο τρόπος που μιλάει στον άντρα της, καθώς και ο φόβος απέναντί του, που λούζει τον εαυτό της για χάρη του ρόλου, την κάνουν στα μάτια των θεατών μια άξια ηθοποιό.
 
vraki2067

   Το ατυχές συμβάν με το βρακί της κυρίας θα φέρει στην πόρτα του ζευγαριού δυο νεαρούς άντρες (Στέλιος Παυλόπουλος και Κωνσταντίνος Ζωγράφος). Η συνεύρεση αυτή των τεσσάρων θα φέρει πολλές αναταραχές, γιατί οι νεαροί μπήκαν στο σπίτι με το πρόσχημα να νοικιάσουν κάποια από τα δωμάτιά του, ενώ η αλήθεια ήταν ότι είχαν άλλο σκοπό. Αυτό των εραστών της νεαρής συζύγου. Ο ένας της μεσαίας τάξης και ο άλλος της μεγάλης κοινωνίας. Οι αντιθέσεις ανάμεσά τους και η προσπάθειά τους να κερδίσουν το «μήλον της Έριδος» μας χαρίζουν γέλιο και σκηνές ζωντανές γεμάτες από εικόνες και εκείνο το αίσθημα της αλήθειας που θέλει να ειπωθεί αλλά τα στεγανά την κρατούν καλά κρυμμένη. Ο σύζυγος το μόνο που βλέπει σε όλη αυτή την περίεργη κατάσταση είναι τα χρήματα που αφήνουν οι νοικάρηδες και εν δυνάμει εραστές της γυναίκας του. Ανάμεσα σε αυτή την παρέα θα έρθει να προστεθεί η φίλη και γειτόνισσα της συζύγου (Ελπίδα Τοπάλογλου), που με τις συμβουλές της θα βγάλει από τον κλοιό της ντροπής και της εγκράτειας τη σύζυγο. Τι θα γίνει τελικά; Θα ενδώσει η Ελίζε σε κάποιον από τους δυο κυρίους; Σας αφήνω να το διαπιστώσετε μόνοι σας.

   Πρόκειται για μια παράσταση που θα τη χαρακτήριζα κωμωδία, η οποία όμως εμπεριέχει αρκετά δραματικά στοιχεία. Οι καταστάσεις που περιγράφει ο συγγραφέας δεν απέχουν πολύ από το σήμερα. Μας παρουσιάζει έντονα τον πουριτανισμό και την ημιμάθεια, που αρκετές φορές κρατούν χαμηλά τον άνθρωπο και δεν τον αφήνουν να αναδυθεί πνευματικά. Τουλάχιστον ο σύζυγος, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ένας ημιμαθής βάρβαρος που τον ενδιαφέρει να μένει στην αφάνεια ώστε να ζει ήρεμα, όπως ο ίδιος αναφέρει. Ξεχώρισα τις εξαιρετικές ερμηνείες των ηθοποιών. Από σκηνοθετικής άποψης το έργο ήταν άρτιο. Τα υπόλοιπά δικά σας. Να πάτε να δείτε το βρακί και ίσως βγείτε πιο σοφοί.

Καλή θέαση!
Κατερίνα Σωπύλη-Κονίτσα
 
vraki2066
 
Συγγραφέας: Καρλ Στέρνχαϊμ
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία / Δραματουργική επεξεργασία: Μαριλίτα Λαμπροπούλου
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Επιμέλεια Κίνησης: Ιωάννα Αποστόλου
Μουσική: Κώστας Λώλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Ματθαίου
Παραγωγή: Zero Gravity
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
 
Παίζουν:
Γιάννης Τσορτέκης
Ελίζα Σκολίδη
Στέλιος Παυλόπουλος
Ελπίδα Τοπάλογλου
Κωνσταντίνος Ζωγράφος
 
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 18:00 & κάθε Κυριακή στις 21:00
Διάρκεια: 80 λεπτά

*Η παράσταση είναι επιχορηγούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
 
Θέατρο SKROW
Αρχελάου 5, Παγκράτι, ΤΚ 11635, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 7235842
www.skrowtheater.com
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις