= Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Το τάβλι
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση υπέροχης παράστασης: Το τάβλι

   Μια κωμωδία γεμάτη αλήθειες. Η ιστορία λιτή και απλή. Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας, προσπαθεί να πείσει τον κουνιάδο του Κόλια, να κάνουν μαζί μια «μπίζνα».

   Οι ήρωες ζουν στην εποχή του μεσοπολέμου και αντιπροσωπεύουν το μέσο Έλληνα. Αυτόν δηλαδή που συναντάμε μέχρι και σήμερα, με πιο μοντέρνα ρούχα βεβαίως - βεβαίως. Λιγάκι ονειροπόλο για τη μεγάλη ζωή, λιγάκι κομπιναδόρο για το γρήγορο και ακούραστο χρήμα. Λιγάκι σκληρό και φωνακλά, άλλοτε πάλι «αλοιφή», γεμάτο χιούμορ. Και φυσικά όλα αυτά τα συνοδεύει μια παρτίδα τάβλι, ένας ελληνικός καφές και πολύ τσιγάρο, κυρίως κατά τη διάρκεια των διλημμάτων.
 
totavli027

   Ο Κόλιας… Επίδοξος συγγραφέας και προσκολλημένος στο παρελθόν του. Άλλοτε το πλάθει όπως θέλει να το θυμάται ο ίδιος, άλλοτε όπως θέλει να βλέπουν οι γύρω του την αντιστασιακή του δράση στην κατοχή. Ονειρεύεται να εκδώσει το βιβλίο του, ονειρεύεται λεφτά και μεγάλη ζωή. Ο Φώντας, συνεχώς στην ίντριγκα και στην πονηριά. Πιο ρεαλιστής από τον Κόλια, σκέφτεται και αναπαράγει τρόπους για να αρπάξει χρήμα. Χρήμα που θα του αποφέρει και άλλο χρήμα. Δύο εντελώς διαφορετικοί χαρακτήρες με ένα κοινό στόχο, το μεγάλο κόλπο που θα τους αποφέρει κοινωνική καταξίωση και οικονομική ευρωστία. Αυτό το κάλπικο όνειρο, φτιαγμένο από ευτελή υλικά, που τελικά οδηγεί στο ξεπούλημα. Πρώτα θα πουλήσεις σα λαχείο τα ιδανικά σου και αργότερα, αν δεν κληρώσεις, θα αρχίσεις να ξεπουλάς τους ανθρώπους γύρω σου. Όλα εις το όνομα της δόξας και της εφήμερης ευτυχίας. Όλα στο βωμό του χρήματος, γιατί ο θεός Πλούτος απαιτεί θυσίες.

   Οι διάλογοι του Κεχαΐδη είναι ζωντανοί, γρήγοροι και χιουμοριστικοί. Περιγράφουν εξαίσια τη νεοελληνική πραγματικότητα. Μέσα από το δεξιοτεχνικό τρόπο που χειρίζεται το λόγο και από ανάλαφρους διαλόγους, παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα γυμνή, χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Ο Κεχαΐδης, διέκρινε και ανέδειξε στο έργο του τον άνθρωπο που αδυνατεί να βρει τη θέση του μέσα στο σύνολο. Αυτόν που πάντα θέλει να ανήκει κάπου «καλύτερα», αυτόν που μεγαλοπιάνεται και πάντα φεύγει.

   Ο Περής Μιχαηλίδης σε διπλό ρόλο. Ως σκηνοθέτης δημιουργεί μια παράσταση χαρακτήρων, ως Φώντας σχεδόν μας έπεισε για το μεγάλο κόλπο. Τόσο που θέλαμε να φωνάξουμε φεύγοντας «Θα επενδύσω και εγώ στο σχέδιό σου». Απλός και έντονος συνάμα, αποδείχτηκε σε βασιλιά της πειθούς. Εξαιρετική ερμηνεία, η οποία μας προσέφερε αστείρευτο γέλιο.
 
totavli026

   Ο Φίλιππός Σοφιανός ήταν ο Κόλιας. Απόλυτα φυσικός, άνετος και δυστυχώς έρμαιο των επιλογών του κουνιάδου του. Με τέτοια επιχειρηματολογία, η σθεναρή αντίδρασή του δεν είχε καμία τύχη να υπερισχύσει. Συμπαθής αλλά και αντιπαθητικός, με λίγα λόγια απλώς μοναδικός.

   Ξεκαρδιστικός συνδυασμός και ειλικρίνεια που προκαλεί αμηχανία. Αυτούς τους ανθρώπους και τις διάφορες παραλλαγές τους τους ξέρετε, τους έχετε σίγουρα συναντήσει κάπου, ενδεχομένως κάποιους από αυτούς να τους έχετε αγαπήσει.

   Τέσσερις παραστάσεις έμειναν και ο χρόνος κυλάει αντίστροφα για μια θεατρική επιλογή που θα θυμάστε για καιρό. Καλό, ποιοτικό θέατρο, με κείμενο προφητικό και επίκαιρο, ωραία μουσική επένδυση και μια χρονική σύνδεση σχεδόν ανατριχιαστική. Στο χώρο του Faust Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Κλείστε τη θέση σας από νωρίς για να προλάβετε. Την προτείνω ανεπιφύλακτα και σπεύσατε ολοταχώς! Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη
 
totavli028

Χώρος:
FAUST Bar-Theatre-Arts, Αθηναΐδος 12 & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι | Τηλ. 210 323 4095
Συγγραφέας: Δημήτρης Κεχαΐδης
Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης
Παίζουν: Φίλιππος Σοφιανός, Πέρης Μιχαηλίδης
Διάρκεια: 60 Λεπτά
Τιμές Εισιτηρίων: 10€
 
Πληροφορίες: Προπώληση στο www.viva.gr
Παραστάσεις: Από 25/09/2018 έως και 30/09/2018: Όλες τις μέρες στις 21.00 *Το Σάββατο 29/09/2018 στις 18.00
Φωτογραφίες: Κατερίνα Αρβανίτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!