Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το στρίψιμο της βίδας


   Το βιβλίο του Henry James παίρνει σάρκα και οστά με τη βοήθεια του σκηνοθέτη Δημοσθένη Παπαδόπουλου.

   Η Θάλεια Ματίκα μέσα από το ρόλο της  γκουβερνάντας και ο Ιάσων Παπαματθαίου σε κόντρα ρόλους, αυτόν της υπηρέτριας και του μικρού Πάρη, μας έδωσαν έντονες συγκινήσεις χθες στο θέατρο Άνεσις.
 
stripsimo01
   Μεταξύ σκότους και φωτός, μέσα από κλειστές και ανοικτές κουρτίνες, το δράμα, το μυστήριο, ο τρόμος, έκαναν την εμφάνισή τους και παρέλυσαν το κοινό.

   Βρισκόμαστε στη βικτωριανή εποχή. Η Εύα και ο Πάρης είναι δύο παιδιά που έχασαν πρόσφατα τους γονείς τους. Ο θείος τους προσλαμβάνει μια γκουβερνάντα γι αυτά και της δίνει εντολή να κάνει όλες τις ενέργειες εκείνη, όσον αναφορά τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των παιδιών. Της επισημαίνει δε ότι εκείνος θέλει να παραμείνει ανενόχλητος και να μην ασχοληθεί ξανά με το θέμα των παιδιών. Η γκουβερνάντα φτάνει στον πύργο της οικογένειας και συναντά την υπηρέτρια και τη μικρή Εύα. Αρχίζει μεταξύ τους ένα υπέροχο δέσιμο μέχρι τη στιγμή που γυρνάει με αποβολή ο αδερφός της Πάρης.

   Παιδί αλλόκοτο, αινιγματικό, γίνεται το επίκεντρο της γκουβερνάντας που έχει βαλθεί να λύσει το μυστήριο.
 
stripsimo03
   Όμως στον πύργο δεν είναι μόνο οι τέσσερις τους… τα φαντάσματα του Πέτρου και της Έλενας στοιχειώνουν τις ψυχές των παιδιών και της γκουβερνάντας. Μαθαίνοντας όλη την ιστορία από την υπηρέτρια και τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των θανάτων τους όπως και τη επιρροή που ασκούσαν στα παιδιά, η γκουβερνάντα αρχίζει να συναρμολογεί το παζλ και να κατανοεί τις αινιγματικές κουβέντες του αφεντικού και το χαρακτήρα των παιδιών.

   Θα προσπαθήσει να νικήσει τα φαντάσματα, θα προσπαθήσει να κρατήσει τα παιδιά μακριά τους… Θα τα καταφέρει; Θα μπορέσει να κρατήσει τα λογικά της μέσα σε όλα αυτά τα παράλογα;

   Το στρίψιμο της βίδας ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην ψευδαίσθηση. Ακροβατεί ανάμεσα στην αλήθεια και στην παράνοια. Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ιστορία που μιλά για την εξαθλίωση του νου, για την ανάγκη να αναλύουμε τόσο την πραγματικότητα, την ανάγκη να απαντήσουμε σε ερωτήματα και την ανάγκη να «καλύψουμε» μεγάλες αλήθειες.
 
stripsimo04
   Πυροδοτούμε το φανταστικό για να δικαιολογήσουμε, να «αποδείξουμε» και να μην αποδεχθούμε την αλήθεια. Πλάθουμε μυθεύματα και τους προσδίδουμε όλα αυτά που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε.

   Ένα βιβλίο που με είχε συνεπάρει την πρώτη φορά που το διάβασα και μια παράσταση που πραγματικά είναι εκπληκτική.

   Ανατριχιαστικοί διάλογοι, η αίσθηση τρόμου στο χώρο μέσα από τη μουσική, τα φώτα, τις φωνές, η αίσθηση της τρέλας, η παιδική αθωότητα, οι εντάσεις και το σθένος των δύο αυτών ταλαντούχων ηθοποιών έκαναν τη παράσταση «φωτεινή» παρόλο το σκοτεινό ύφος της νουβέλας.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
stripsimo05
Παίζουν: Θάλεια Ματίκα, Ιάσων Παπαματθαίου  
Διασκευή - Σκηνοθεσία - Μουσική επιμέλεια -Φωτισμοί: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Βοηθός σκηνοθέτη – επιμέλεια video: Στεφανία Βλάχου
Επιμέλεια γραφιστικού υλικού: Αλίνα Αναστασιάδη
Φωτογραφίες: Μελίνα Δόσιου
 

Θεατρικές Παραστάσεις