Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το στοίχημα

 
   Ένας διάσημος συγγραφέας βασανίζεται από σκέψεις και οράματα των αγαπημένων του ηρώων μεγάλων συγγραφέων, προσπαθώντας να τους πλέξει, να τους μπερδέψει και ίσως, αν τα καταφέρει, να τους λυτρώσει από την ήδη τυπωμένη και παγκόσμια αναγνωρισμένη μοίρα τους.

   Μια βραδιά περίεργη και ιδιαίτερη, από αυτές που το μεταφυσικό παίρνει σάρκα και οστά, οργανώνει ένα δείπνο με καλεσμένους διάσημους και αλλόκοτους. Με τη βοήθεια των ταρό  καταφέρεται η σύνδεση του αιώνιου με το τώρα και γινόμαστε μάρτυρες μιας συνάντησης που θα αλλάξει τον τρόπο που μέχρι σήμερα σκεφτόμασταν.
 
stoihima02
   Μόνο κοινό σημείο επαφής των καλεσμένων μας, η τραγική μοίρα όλων τους. Έτσι… Τι θα μπορούσε να ρωτήσει κανένας άμα βρισκόταν ανάμεσα στη Μήδεια, στο Δον Κιχώτη, στο αιώνια ερωτευμένο ζευγάρι Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλά και στο Δόκτορα Φάουστ;

   Ο απόλυτα νεανικός έρωτας τι θα μπορούσε να απαντήσει στην εκδικητική ορμή και λύσσα της Μήδειας ή στην κυνικότητα του Φάουστ; Ο Δον Κιχώτης θα μπορούσε με την καλοσύνη του και τον ηρωισμό του να μαλακώσει τις ψυχές των ευρισκόμενων στο δείπνο;

   Ο συγγραφέας μας είναι ενθουσιασμένος με τους καλεσμένους του, προσπαθεί να απομυζήσει από αυτούς κάθε σοφία και συναίσθημα. Συζητάει μαζί τους για τον έρωτα και το θάνατο. Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που μέχρι σήμερα την ανθρωπότητα διχάζουν αλλά και ενώνουν...  Μέσα από ένα παιχνίδι με κάρτες ταρό, ο κάθε ένας ήρωας μας αποκαλύπτει τις σκοτεινές πλευρές του χαρακτήρα του αλλά και το φως που καραδοκεί να βγει προς τα έξω.

   Όμως... μήπως δεν ήταν μόνο θέλημα του συγγραφέα να μαζέψει τους ήρωές του ένα βράδυ; Μήπως το ήθελαν και οι ίδιοι; Μήπως το λαχταρούσαν; Για ποιο λόγο δέχτηκαν να παραβρεθούν όλοι τους στο δείπνο αυτό; Και έτσι, κάτω από το φως των κεριών, ο συγγραφέας μας καλείται από τους αγαπημένους του ήρωες να τους λυτρώσει και να τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, να τους σώσει από αυτό που έχουν ήδη γίνει ή πιο καλά από αυτό που πάντα ήταν!

   Η πρόκληση αυτή αποτελεί το πιο μεγάλο και προσωπικό του στοίχημα. Θα τα καταφέρει;
 
stoihima01
   Σε ποιους θα δώσει προτεραιότητα και ποια χαρτιά θα τραβήξει πρώτα; Θα μπορέσει άραγε να γράψει μια ιστορία νέα και από την αρχή, αντάξια των παλιών και σώζοντας τον κάθε ένα ήρωα ξεχωριστά αλλά και στο σύνολό τους;  Ο χρόνος είναι περιορισμένος γιατί αν η νύχτα τελειώσει και οι φωνές σβήσουν η αλήθεια θα βγει μπροστά και τότε ο συγγραφέας μας θα βρεθεί πάλι στη στυγνή του πραγματικότητα και υπό παρακολούθηση των επιστημόνων για το καλό του... για το μυαλό του...

   Ο χώρος του θεάτρου Radar είναι απλός και εντυπωσιακά ζεστός. Σκηνοθετικά ήταν μια ολοκληρωμένη παράσταση με πολύ ενδιαφέρουσες συνδέσεις του πραγματικού και του φανταστικού, του τώρα και του πριν και με τη χρήση video wall δόθηκε μια γεύση από τις πιο εχέμυθες σκέψεις των ηρώων. Η μουσική ήταν ζωντανή, με τη χρήση κοντραμπάσου και εξαιρετική. Τόνιζε τη διάθεση, τα συναισθήματα και το ύφος της εκάστοτε σκηνής. Ερμηνευτικά ήταν άρτια, γεμάτη συναισθήματα και επαγγελματισμό, αν και ομολογώ πως απόλαυσα ιδιαίτερα τη Μήδεια και το συγγραφέα, ίσως οι χαρακτήρες τους να είναι πιο κοντινοί σε εμένα. Άλλωστε στο θέατρο ξεχωρίζεις είτε αυτόν που ταυτίζεσαι, είτε αυτό που σε αποκόβει εντελώς από αυτό που ήδη γνωρίζεις.

   Καλή σας θέαση!

Χάρις Μολυβιάτη

Συντελεστές:
Κείμενο - Σκηνοθεσία - Μουσική: Χρύσα Αποστολάτου
Σκηνικά - Κοστούμια - Βίντεο: Κωστής Παπαδόπουλος
Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σελήνη Παπαγεωργίου
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγούρου
Φωτογραφίες: Νίκος Πολέμης
Παραγωγή: ΕΙΚ’ΑΣΜΑ - Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου
 
Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται:
Συγγραφέας: Σπύρος Ξένος
Μουσικός: Σταύρος Παργινός
Δον Κιχώτης - Κάρολος: Ανδρέας Μαριανός
Ιουλιέτα - Ιουλία: Άννα Λούνα Λουβάρη
Ρωμαίος - Ρόμπερτ: Δημήτρης Κακαβούλας
Φάουστ - Φρανκ: Νίκος Αναστασόπουλος
Μήδεια - Μάριαν - Ψυχίατρος: Μαρία Μαυροματάκη
Χαρτορίχτρα: Σύνθια Μπαγιώκου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου
 
Διάρκεια: 105 λεπτά με διάλειμμα
Θέατρο Radar > Ν. Κόσμος - Κουκάκι
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 Τηλέφωνο: 2109769294
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00
 
Εισιτήρια
Κανονικό: 12€
Μειωμένο: 10€
Ομαδικό: 8€
 

Θεατρικές Παραστάσεις