= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το Πείραμα
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το Πείραμα

 
   Το έργο της Ζέτης Φίτσιου παίρνει σάρκα και οστά στο Μέγαρο Μουσικής. Είναι ένα έργο που καταφέρνει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της κοινωνίας μας. Μια οικογένεια μέσα στη διαφανή της σφαίρα, βρίσκεται «εγκλωβισμένη» και ένας επιστήμονας γίνεται παρατηρητής. Το «πείραμα της διπλής σχισμής» είναι μια επίδειξη σωματιδίων που έχουν διαφορετική συμπεριφορά όταν αυτά παρατηρούνται. Πάνω σε αυτό το πείραμα της Φυσικής, ο επιστήμονας παρατηρεί την οικογένεια άλλες φορές φανερά και άλλες φορές κρυφά, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι και ο άνθρωπος συμπεριφέρεται διαφορετικά όταν παρατηρείται.
 
peirama01

   Στο πείραμα, τα σωματίδια αναγκάζονται να περάσουν από δύο λεπτές σχισμές. Όταν δεν παρατηρούνται, τα σωματίδια «παρατάσσονται» σε δύο γραμμές. Όταν υπάρχει παρατήρηση όμως, τα σωματίδια δημιουργούν κυματική συμπεριφορά. Έτσι είναι και οι άνθρωποι. Θέλουν όταν «παρατηρούνται» να δείχνουν αψεγάδιαστοι. Τα ελαττώματα γίνονται προτερήματα, αλλά και κρύβονται όλα όσα μπορούν να καταρρίψουν την εικόνα που δείχνουν προς τα έξω. Η διάφανη σφαίρα τους μπορεί να είναι γεμάτη «βρωμιά», αλλά εκείνοι μπροστά στο κόσμο την παρουσιάζουν πεντακάθαρη. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος διάφανες σφαίρες σε ατέρμονη τροχιά, χωρίς να υπάρχει σταματημός. Η κοινωνία επιβάλλει τα δικά της στερεότυπα, αρέσκεται να προβάλλει πεντακάθαρες σφαίρες και να «διαπαιδαγωγεί» έχοντας πάντα ως πρότυπο μια ουτοπική εικόνα. Οι άνθρωποι μέσα σε αυτές τις σφαίρες νοιάζονται για το φαίνεσθαι, αντιλαμβάνονται τα πράγματα με βάση τα κοινωνικά status και απορρίπτουν τον κόσμο που βγαίνει από αυτές.

   Ζωντανό παράδειγμα της παράστασης το bullying (έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω) που δέχεται ο γιος από τους γονείς του για να μείνει στη διάφανη σφαίρα και να ενστερνιστεί τα στερεότυπα της κοινωνίας και των γονιών του. Η ελευθερία του ατόμου μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, οι γονείς δημιουργούν νέα «στρατιωτάκια» για να υπηρετήσουν μια σαθρή κοινωνία. Μόνη διέξοδος η υπηρέτρια που βοηθά το παιδί να απεγκλωβιστεί από την «καταπίεση» και να βγει από τη σφαίρα. Να ελευθερωθεί και να δώσει τις δικές του αλήθειες. Να εναντιωθεί και να χαράξει το δικό του δρόμο. Το Πείραμα είναι μια παράσταση που γοητεύει από τα πρώτα λεπτά. Βάζει το θεατή μέσα στη σφαίρα και το «σφυρηλατεί» με μεγάλες αλήθειες, τον «παρατηρεί» μέχρι το τέλος της παράστασης και του «αφήνει» μια σχισμή ανοικτή για να φτάσει, αν θέλει, στη δική του απελευθέρωση.
 
peirama02
   Η Μυρτώ Αλικάκη στο ρόλο της υπηρέτριας, μας εντυπωσίασε. Έχει ένα μοναδικό τρόπο να σε μαγεύει στη σκηνή. Η Φαίη Ξυλά, η μητέρα της οικογένειας, κατάφερε να ζωντανέψει την ηρωίδα τόσο ώστε να γίνει για εμάς παράδειγμα προς αποφυγή. Μας άνοιξε τη πόρτα της εγκλωβισμένης μάνας, μας έδειξε τα λάθη και πλέον είμαστε σίγουροι πως μας έκανε μέσα σε μία ώρα καλύτερους ανθρώπους. Εκπληκτική απόδοση στο ρόλο του πατέρα ο Πέτρος Λαγούτης. Έπεσε απόλυτα μέσα στο ρόλο των σημερινών πατεράδων. Σίγουρα ταρακούνησε συθέμελα το ανδρικό κοινό. Ο Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, το εγκλωβισμένο παιδί, ο έφηβος που περνά στην ενηλικίωση, μας συγκίνησε τρομερά με το πηγαίο του ταλέντο. Μας οδήγησε στο να δούμε ξεκάθαρα μια πλευρά που δεν είχαμε «υπολογίσει» ποτέ. Πολλά συγχαρητήρια και στο Μενέλαο Χαζαράκη, που έπαιξε τον επιστήμονα - παρατηρητή. Με μεγάλη μαεστρία βοήθησε το κοινό να αντιληφθεί τι κρύβεται πίσω από τη Φυσική αλλά και πίσω από τη σφαίρα.

   Είναι μια εκπληκτική παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Ταυτότητα παράστασης:
Πρωταγωνιστούν:
Μυρτώ Αλικάκη
Κωνσταντίνος Ελματζίογλου
Πέτρος Λαγούτης
Φαίη Ξυλά
Μενέλαος Χαζαράκης
 
peirama04
 
Συντελεστές
Συγγραφέας: Ζέτη Φίτσιου
Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φλουράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό|Video Art: Χριστόφορος Κώνστας - Χρήστος Μαγγανάς _Xsquare DesignLab
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Τέλλος _Lighting Art
Κοστούμια: Γεωργίνα Γερμανού
Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Φωτιάδη
Επιστημονικός Συνεργάτης: Μάνος Δανέζης
Βοηθός Σκηνοθέτη (φιλική συμμετοχή) : Γεωργία Αγγουριδάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Λαγγούση
Παραγωγή: Κώστας Λαμπρόπουλος _View Master Films

Δημόσιες Σχέσεις - Επικοινωνία: Pure Public Relations|
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα
Τηλ. : 210-7282000
Χώρος:
Υποσκήνιο Β΄
Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη
 
Ημερομηνίες/ Ώρα έναρξης:
18,22,23,24, 25,29,30 Νοεμβρίου & 1,2,6,7,8,9 Δεκεμβρίου 2018/21:00
 
Τιμές:
Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, 65+: € 10
Γενική είσοδος: € 15
 
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Εκδοτήρια:
Βασ.Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ομήρου 8, Αθήνα
Tηλ 210 7282333 / www.megaron.gr
http://www.megaron.gr/default.asp?pid=5&la=1&evID=4201
 
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Τηλ 210 7282367
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Θεατρικές Παραστάσεις