= Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το Κοράκι
Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το Κοράκι

 
   Στο θέατρο Μπέλλος για δεύτερη χρονιά παρουσιάζεται η ανατρεπτική μαύρη κωμωδία του Βασίλη Αναστασίου «Το Κοράκι». Σε μια επαρχιακή πόλη βρίσκεται ένα γραφείο τελετών με όνομα «Εις τόπον χλοερόν». Ο ιδιοκτήτης του είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, αφού δεν ταριχεύει μόνο με μαεστρία τα πτώματα αλλά τους δίνει ζωή. Του μιλούν, μαθαίνει την ιστορία τους, τους φόβους, τα μυστικά τους. Όλα αυτά μέχρι το ρολόι να χτυπήσει επτά το πρωί. 
 
koraki2 
   Η παράσταση ξεκινά με το Νίνο (νεκροθάφτη) να περιποιείται ένα δικαστή που έφαγε μια σφαίρα στο δόξα πατρί που λένε. Πρέπει λοιπόν να τον καλλωπίσει για την κηδεία. Αρχίζει τη διαδικασία και κάπου εκεί ο δικαστής «ξυπνά» και ξεκινά μια κουβέντα με πολύ γέλιο, αμέτρητες ατάκες αλλά και αποκαλύψεις. Ο εισαγγελέας, βλέποντας ότι έχει φτάσει στη «απέναντι όχθη» και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, ξεδιπλώνει την ψυχή του και αποκαλύπτει την ιδιαιτερότητα που έκρυβε βαθιά μέσα του όλα τα χρόνια. Δεν έχει κάτι πλέον να φοβηθεί και ξεδιπλώνεται.

   Μιλά για τη μοναδική φορά που ένοιωσε τον έρωτα, για το μοναδικό φιλί που το σφράγισε μέσα στην ψυχή του για πάντα, αλλά και για την αιτία θανάτου του. Μιλά για τη ζωή του, για τις συνθήκες που τον έκαναν να κρατήσει κρυφή την ιδιαιτερότητά του και την αγάπη του για τη ζωή. Οξύμωρο βέβαια, καθώς του μένουν μερικές ώρες πριν χαθεί για πάντα. Στην κουβέντα παρεμβάλλεται μια γυναίκα με δεμένα τα χέρια, που δεν είναι άλλη από την ταριχευμένη μητέρα του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών. Οι ατάκες της δίνουν μεγάλη ζωντάνια ενώ παράλληλα σπάνε τα νεύρα του Νίνο (γιατί, καλό μου, αφού νοιώθεις έτσι την ταρίχευσες και την έβαλες στο διπλανό δωμάτιο; - αναρωτιέμαι εγώ). Ο Νίνο κρατά «φυλακισμένη» τη μητέρα του γιατί δεν θέλει να δώσει τέλος. Την αγαπά παρόλο που προσπαθεί να αποδείξει το αντίθετο.

   Η μητέρα του Νίνο αποκαλύπτει στο γιο της ότι η ιδιαιτερότητα αυτή είναι χάρισμα που το κληρονόμησε από τον παππού του. Η τεχνική που έμαθε στον εγγονό του ήταν για να μπορέσει να κατανοήσει και να χρησιμοποιήσει σωστά το ταλέντο του.
 
koraki1

   Λίγο πριν το τέλος της πρώτης πράξης στη σκηνή εμφανίζεται και το τρίτο πτώμα. Ένα κορίτσι «εγκλωβισμένο» στο σώμα ενός αγοριού. Εκείνη μας «απλώνει» τη δική της πονεμένη ιστορία μέσα από τραβηγμένες εκφράσεις αλλά και κωμικές παρελάσεις επί σκηνής. Στο κάτω κάτω λογικό είναι καθώς ο αδερφός της θανούσας θέλει να τη θάψει με ανδρικά ρούχα. Τόσες μάχες έδωσε, τουλάχιστον να ταφεί όπως εκείνη νοιώθει. Αυτό ζητά. Ο δικαστής μαγνητίζεται από το μπρίο της νεαράς και ο Νίνο εκνευρίζεται που πλέον η όλη κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο του. Έχει και εκείνος να πάρει κάποιες αποφάσεις γιατί η δική του ζωή συνεχίζεται και μετά το πρωί…

   Η λύτρωση στο τέλος του έργου έρχεται καθώς πτώματα και νεκροθάφτης έχουν πετύχει αυτά που θέλουν. Έτσι όταν το ρολόι χτυπήσει 7:00 κάθε «κατεργάρης» θα πάει στον «πάγκο» του και ο ταριχευτής θα ανοίξει τη πόρτα του γραφείου τελετών για κατευθυνθεί προς τη ζωή.

   Πολύ όμορφη παράσταση. Μια μαύρη κωμωδία που σου δίνει τροφή για σκέψη. Η ζωή και ο θάνατος σε πρώτο πλάνο. Μου άρεσε πολύ ο Γιώργης Κοντοπόδης στο ρόλο του Νίνο. Ήταν ο «μαέστρος» του έργου. Ο Λορέντζος Φραγκούλης τρομερός στο ρόλο του δικαστή. Έδωσε «πνοή» στο νεκρό, μας έκανε πολλές φορές να γελάσουμε και να συγκινηθούμε. Η κα Αννίτα Μαυρομιχάλη ήταν πολύ καλή στο ρόλο της μητέρας. Ο Γιώργος Ντάβος έδωσε «ζωή» στο ταριχευμένο κορίτσι.

   Μια πολύ καλή παράσταση που θα βρίσκεται στο θέατρο Μπέλλος μέχρι 1 Νοέμβρη. Αξίζει να τη δείτε, να γελάσετε και να προβληματιστείτε.

Μαίρη Ζαρακοβίτη
 
Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου, casting Αλέξανδρου Λιακόπουλου, μουσική επιμέλεια Γιώργη Κοντοπόδη, κοστούμια Ledio Konxholli.
Βοηθός σκηνοθέτη η Μαρία Μακαρόνη.
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί : Γιώργης Κοντοπόδης, Γιώργος Ντάβος, Λορέντζο Φραγκούλης.
Συμμετέχει η Αννίτα Μαυρομιχάλη
 
Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά
Ημέρες και ώρες παραστάσεων : Τετάρτη και Πέμπτη στις 21 : 30
Τιμές εισιτηρίων : 15 ευρώ, 10 ευρώ ( φοιτητικό, ανέργων )
Από την Τετάρτη 30 Μαΐου έως την Πέμπτη 28 Ιουνίου
Joomla Social by OrdaSoft!