Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το κιβώτιο

 
   Η ιστορία μας διαδραματίζεται στην εποχή του ελληνικού εμφυλίου. Στο τέλος μιας δύσκολης εποχής. Μία ομάδα ανταρτών χρίζεται υπεύθυνη να μεταφέρει ένα κιβώτιο σε μία άλλη ανταρτοκρατούμενη πόλη. Κανείς από την ομάδα δεν ξέρει τι περιέχει το κιβώτιο. Κανείς δεν αναρωτιέται και το μόνο που θέλουν είναι να το μεταφέρουν άθικτο στον τελικό του προορισμό. Είναι ζωτικής σημασίας να παραδοθεί, γιατί αυτό θα κρίνει και την έκβαση του εμφυλίου.
 
kivotio2015 
   Η ομάδα αυτή θα κάνει τα αδύνατα δυνατά να τα καταφέρει. Στην πορεία όμως και μέσα από μια δύσκολη διαδρομή, πολλά θα συμβούν. Οι περισσότεροι από τους άντρες τις ομάδας θα πεθάνουν στην προσπάθεια να φτάσουν στον προορισμό τους. Τελικά το κιβώτιο θα παραδοθεί στον παραλήπτη του και εκεί θα γίνει αντιληπτό ότι τελικά το κιβώτιο είναι άδειο.

   Ο μοναδικός επιζών που θα το παραδώσει θα θεωρηθεί ύποπτος που μετέφερε ένα άδειο κιβώτιο. Τι να σημαίνει και τι να συμβαίνει; Ο άντρας αυτός θα φυλακιστεί και θα προσπαθήσει να δώσει τη δική του εκδοχή στην ιστορία. Θα προσπαθήσει, μέσα από τη φυλακή, να υπερασπιστεί τον εαυτό του, γράφοντας και ετοιμάζοντας την απολογία του. Να πει την ιστορία του όπως έγινε, τουλάχιστον μέσα από το δικό του μυαλό. Θα προσπαθήσει να πείσει το δικαστήριο, τους ενόρκους και ακόμα τους ίδιους τους αντάρτες, ότι δεν είναι ένοχος. Θα περιγράψει τους θανάτους, θα αναλύσει τις ενέδρες που προσπέρασαν, θα μιλήσει για τη γυναίκα που ερωτεύτηκε και διακινδύνευσε τη ζωή του, για το δύσκολο αυτό ταξίδι.
 
kivotio2016

   Τελικά όμως η απολογία είναι πειστική; Είναι αληθινή; Για ποιο λόγο είναι το κιβώτιο άδειο; Ο δικαστής πείθεται; Οι ένορκοι είναι με το μέρος του; Ερωτήσεις που η απόδοση του έργου επί σκηνής θα δημιουργήσει και πιθανόν να μην απαντηθούν. Οι εκδοχές πολλές, ο ήρωας έντονος και ο λόγος του σε πολλές στιγμές σε παρασύρει. Το σκηνικό σου δίνει όλη την εικόνα που χρειάζεσαι. Την μία στιγμή ένας αντάρτης στην φυλακή να προσπαθεί να σώσει τον εαυτό του και την άλλη ένας κατηγορούμενος στο δικαστήριο που απευθύνει την αλήθεια του στο δικαστή και τους ενόρκους.

   Ο Φώτης Μακρής ερμηνεύει πολύ καλά και με όλη την ένταση που χρειάζεται τον αντάρτη που φυλακίζεται για κάτι που θεωρητικά δεν είναι υπεύθυνος. Ο λόγος του άλλοτε ήρεμος και νοσταλγικός, άλλοτε δυνατός και έντονος, άλλοτε καταγγελτικός, άλλοτε απολογητικός, αλλά πάντα αυτός που το κείμενο προστάζει. Δίνει το συναίσθημα του ανθρώπου που δεν φταίει. Του ανθρώπου που φταίει. Του ανθρώπου που προσπαθεί να σωθεί. Οι σωστοί φωτισμοί και η μουσική επιμέλεια κάνουν τη σκηνή να είναι γεμάτη με όλες τις εικόνες που χρειάζεται το έργο. Εικόνες από την διαδρομή του ήρωα αλλά και εικόνες από τον ψυχισμό του.

   Ένας μονόλογος που θα σε κρατήσει, θα σε κάνει να σκεφτείς και άλλες εκδοχές για την ιστορία του ήρωα και ίσως να δεις το κιβώτιο γεμάτο. Ίσως και άδειο...

Πάρης Μακρίδης
 
kivotio2014
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία : Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική : Γιώργος Νινιός
Παίζει ο Φώτης Μακρής
 
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :
Κάθε Παρασκευή στις 21.00
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό : 10 ευρώ
Φοιτητικό, κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών, Άνεργοι : 8 ευρώ
Ατέλειες : 5 ευρώ
 
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ VIVA
Προνομιακή τιμή προπώλησης μόνο 7 ευρώ για όλες τις παραστάσεις.
 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ : 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
 
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ
Studio Μαυρομιχάλη
Μαυρομιχάλη 134, Τηλ. 2106453330
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.studiomavromihali.gr
Joomla Social by OrdaSoft!