Θεατρικές Παραστάσεις

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το δρακοδόντι

 
  Οι Χαΐνηδες συναντιούνται και πάλι με την ομάδα χορευτών και ακροβατών «Και όμως κινείται», αυτή τη φορά για να παρουσιάσουν στο κοινό το έμμετρο παραμύθι «Το δρακοδόντι», σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Αποστολάκη. Πρόκειται για τη μελοποιημένη αφήγηση της ιστορίας ενός πολεμιστή, ο οποίος, σαν απόδειξη της αγάπης του, έταξε στην κυρά του του δράκοντα το δόντι.

«Στου πόθου τα σκεπάσματα, νύχτα μ’ αστραποβρόντι, έταξα στην αγάπη μου του Δράκοντα τ’ αδόντι»…
 
drakodonti1934
   Ξεκινάει μια διαδρομή ως την άκρη της γης, προκειμένου να βρει το θεριό και να μονομαχήσει μαζί του. Μα ο δράκος είναι πλάσμα πανάρχαιο και μυθικό, δεν νικιέται από ανθρώπου χέρι. Καθώς το συναντά βυθίζεται στη λήθη και στης κολάσεως τα άπατα μονοπάτια. Μέσα στην παραζάλη και μέσα στο όνειρο, ανακαλύπτει τη σοφία που το θεριό προστατεύει. Μια αλήθεια που θα το φέρει αντιμέτωπο με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Όφις, Θεός και άνθρωπος πολύ σε τούτο μοιάζουν και μια του κύκλου εποχή πουκάμισο αλλάζουν»…

   Καθώς από το όνειρο ξυπνά, γνωρίζει πλέον πως δεν μπορεί να πληγώσει το δράκο χωρίς να τραυματιστεί ο ίδιος. Γιατί άνθρωπος, θεός και φίδι είναι πλασμένοι είτε για καλό είτε για κακό συνάμα.

«Γιατρό με λένε και σκληρό, σοφό ή μπαγαπόντη μα άκουσε, συ είσ’ ο Θεός κι εσύ το Δρακοδόντι»…
«Φορώ του Δράκου την προβιά και το Θεό εντός μου, χάρισμα στην αγάπη μου θα `ναι ο Εαυτός μου»…
 
drakodonti1935
   Όπως εισερχόμαστε στον χώρο αντικρίζουμε τους έξι χορευτές - ακροβάτες ακίνητους σαν κούκλες. Το σκηνικό είναι απόκοσμο και με τη μουσική να ντύνει την παράσταση, οι θέσεις τους επαναπροσδιορίζονται ώστε να ξεκινήσει ο χορός. Η σκηνή είναι σαν να αποτελεί ξεχωριστή οντότητα, ζωντανή και αυτόνομη. Στο σκηνικό υπάρχει μόνο μια σιδερένια κατασκευή – χειρολαβή για τα ακροβατικά, η οποία είναι όμοια με κουφάρι δράκου. Πάνω σε αυτή την κατασκευή οι χορευτές αιωρούνται παράλληλα με την αφήγηση και την υπέροχη μουσική που τα συνδέει. Η παράσταση είναι δεμένη και ενιαία, δημιουργεί ατμόσφαιρα παραμυθιού. Ενίοτε βρισκόμαστε στις πύλες του κάτω κόσμου, ενίοτε πίσω στη γη.

   Με μελωδίες από την Κρήτη, την Ήπειρο και τον Πόντο, ο πολεμιστής γυρίζει τον κόσμο και προσπαθεί να βγει νικητής απέναντι στο δράκο, το θάνατο και τελικά το μεγαλύτερο και αχόρταγο θεριό, τον άνθρωπο. Με τη βραχνή και αισθαντική φωνή του Δημήτρη Αποστολάκη, η αφήγηση αποκτάει λυρικότητα και το παραμύθι γίνεται τραγούδι ονειρικό. Οι κινήσεις αβίαστα συμπληρώνουν τους στίχους, το νόημά τους και την αλληγορία τους σα να αποτελούσαν πάντα μέρος του παραμυθιού αυτού. Στο τέλος, σκηνικό και δράκος δαμάζονται από την δύναμη της ψυχής του πολεμιστή που αναζητά αλήθεια, αγάπη και βαθιά συνειδητοποίηση.

«Σ’ αυτό τον κόσμο γίνεσαι ό,τι έχεις αγαπήσει και παίρνεις προίκα σου στερνή αυτά που `χεις χαρίσει»…
 
drakodonti1936
   Την ομάδα "Και όμως κινείται" αποτελούν οι εξαιρετικοί Μάλκομ Γεωργούλης, Νώντας Δαμόπουλος, Χριστόφορος Μακατσώρης, Αλέξανδρος Νούσκας – Βαρελάς, Χριστίνα Σουγιουλτζή και Λία Χαμηλοθώρη Λία. Παρέα με την λύρα του επί σκηνής, ο Δημήτρης Αποστολάκης μαζί με τους Δημήτρη Ζαχαρουδιάκη, Peter Jacques, Τάκη Κανέλλο, Σπυριδούλα Μπάκα, Μιχάλη Νικητόπουλο και Γιάννη Νόνη, μας μαγεύουν. Το σκηνικό του Camilo Bentancor συνδυάζεται με τους φωτισμούς της Μαρίας Αθανασοπούλου και τα κουστούμια της Αγγελικής Μάνεση και της Φανής Μουζάκη, δημιουργώντας την αίσθηση αρχαίας τραγωδίας.

   Η ενότητα και η συνοχή αυτών των ομάδων είναι η επιτυχία τους. Κανένας δεν κυριαρχεί πάνω στον άλλο, αντίθετα αλληλοσυμπληρώνονται κάνοντας μας κοινωνούς σε μια παράσταση μαγική. Μοναδική στο είδος της, υπόσχεται να σας ταξιδέψει στο μύθο της και να σας αφήσει με ένα αίσθημα συγκίνησης και πληρότητας. Μια παράσταση για όλες τις αισθήσεις.

Καλή σας θέαση!
Χάρις Μολυβιάτη
 
drakodonti1941
ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΕΣ
Ιάκχου 16, Γκάζι, Αθήνα
2103474312

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Κάθε Σάββατο και Κυριακή

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Προπώληση
12€ κανονικό
10€ μειωμένα
Στο ταμείο
15€ κανονικό
13€ μειωμένα
(*) μειωμένα: άνεργοι, φοιτητές, παιδιά, ΑΜΕΑ
 
E-TICKET
Αγοράζοντας τα εισιτήριά σας ηλεκτρονικά, μπορείτε να τα κατεβάσετε σε μορφή PDF και να τα εκτυπώσετε, ώστε να εισέλθετε στο χώρο της εκδήλωσης απευθείας με αυτά.
 
ΠΑΡΑΓΩΓΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΧΟΡΟΥ "ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ"
Joomla Social by OrdaSoft!