Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Το δάνειο

 
   «Αν δεν μου δώσεις το δάνειο, θα πηδήξω τη γυναίκα σου»! Με αυτή τη φράση ο Αντόνιο προσπαθεί να (απειλήσει και να) πιέσει στα όρια μιας τίμιας διαπραγμάτευσης το διευθυντή της τράπεζας που αρνείται πεισματικά να του το χορηγήσει, αφού η μοναδική εγγύηση που φαίνεται να διαθέτει ο Αντόνιο είναι ο λόγος της τιμής του. Κάτι που, όπως αναφέρει ο τραπεζίτης, δεν αποτιμάται σε Eυρώ.
 
daneio01
 
   "Το δάνειο", έργο του Καταλανού Τζόρντι Γκαλθεράν, που έγινε ευρέως γνωστός το 2003 με την μέθοδο Γκρόνχολμ, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Τουρνουά Σύγχρονου Καταλανικού Θεάτρου της Τζιρόνα το Νοέμβριο του 2011. Ο Γκαλθεράν, με ένα στυλ που συνδυάζει το δραματικό με το χιουμοριστικό στοιχείο, επιχειρεί να καταγγείλει τόσο το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κρατά δέσμιο το σημερινό άνθρωπο σπρώχνοντάς τον συχνά σε ακραίες αντιδράσεις, όσο και τις κοινωνικές συμβάσεις , συμπεριφορές και οικογενειακές σχέσεις. «Εγώ χέστηκα που χωρίσατε και που τα έφτιαξες με τη μαμά...».
 
   Το κείμενο ακροβατώντας πάνω στα δύο αυτά στοιχεία δείχνει να «πατάει» καλύτερα στις χιουμοριστικές του στιγμές, δίχως βέβαια να υστερεί δραματουργικά ή στην ψυχολογική εξέλιξη των χαρακτήρων του. Μέσα από ομολογουμένως ακραίες καταστάσεις παρακολουθούμε τις αντίθετες πορείες των δύο πρωταγωνιστών (δανειοδότη  και δανειολήπτη), που δρουν πάνω στο δίπολο εξουσιαστή-εξουσιαζόμενου, να αλλάζουν σταδιακά έως το φινάλε.
 
daneio02
 
   Οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος και Παντελής Δεντάκης  που υπογράφουν τη σκηνοθεσία δείχνουν να έχουν δουλέψει αρκετά και προσεγμένα με το πρωταγωνιστικό δίδυμο, δίνοντας τις κατευθύνσεις ώστε η παράσταση να παραμείνει μια κωμικοτραγική φάρσα αγγίζοντας τα σουρεαλιστικά της όρια δίχως όμως να κινδυνέψει να εκφυλιστεί σε μια γκροτέστκα απεικόνιση καρικατούρων.
 
   Στην προσπάθεια αυτή συμβάλουν επιτυχημένα ο Γιάννης Σαρακατσάνης  ως δανειολήπτης και ο Μιχάλης Οικονόμου ως τραπεζίτης, που οριοθετούν τους  χαρακτήρες τους  χωρίς να τους εκθέτουν και παίρνουν όλο το χώρο και το χρόνο που διαθέτουν ώστε η εξέλιξή τους να έρθει φυσιολογικά δίχως να καταφύγουν στην εύκολη λύση της υπερβολής.
 
   Τα σκηνικά και τα κουστούμια της Μαγδαληνής Αυγερινού υποστηρίζουν το στείρο, ψυχρό χαρακτήρα της τράπεζας-συστήματος αλλά ταυτόχρονα και την «πολύχρωμη» διαλεκτική διαμάχη των πρωταγωνιστών, όπως και τα μουσικά ιντερμέδια του Φοίβου Δεληβοριά που αποτελούν ένα ευχάριστο μουσικό διάλειμμα.

Παντελής Κακαβάς

Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Παντελής Δεντάκης
Ηθοποιοί: Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Σαρακατσάνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Λυπηρίδου, Κατερίνα Παναγιωτάκη
 
daneio03
 
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο:  21:15
Κυριακή:  19:00
Τιμές εισιτηρίων: €13, 10
 
Θέατρο του Νέου Κόσμου (Κεντρική Σκηνή)
Αντισθένους 7 & Θαρύππου, Νέος Κόσμος
Τηλ:  210 9212900
 

Θεατρικές Παραστάσεις