Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση θεατρικής παράστασης: Τι ζούμε;

 
   Αυτό το ερώτημα που βασανίζει το μυαλό μας καθημερινά κληθήκαμε να απαντήσουμε στο Θέατρο Βέμπο εκείνο το βράδυ της Τρίτης. Ο Λάμπρος Φισφής και η παρέα του, μια παρέα something like 30's ταλαντούχων ανθρώπων, που έζησαν την εφηβεία τους σε εποχές που η επιθεώρηση είχε ταυτιστεί με τον όρο θέατρο, ανασύρουν τις μνήμες τους και επιτέλους προσφέρουν μια μετά-επιθεώρηση.
 
tizoume01
 
   Το εισαγωγικό μέρος της παράστασης με έλουσε κρύο ιδρώτα. Μια τυπική έναρξη επιθεώρησης δεκαετίας του '90, με τους τυπικούς χαρακτήρες και την κλαίουσα μάνα Ελλάδα οδήγησε σε ανεξέλεγκτα γέλια ένα ζευγάρι δίπλα μου που βρισκόταν κοντά στην έβδομη δεκαετία του. Δεν ξανακούστηκε ποτέ. Αν σας ακούγεται ως πρόβλημα το γεγονός ότι το ζεύγος δεν έσκασε ούτε χαμόγελο σε μια κωμική παράσταση, απλά να σας επαναφέρω στην πραγματικότητα του Λάμπρου Φισφή που “σκότωσε” βασανιστικά μπροστά στα μάτια μας όλα εκείνα τα πρότυπα και τις φιγούρες που αλλοίωσαν κάποτε τον όρο επιθεώρηση, τον οποίο τίμησαν τεράστια ονόματα του παρελθόντος.
 
tizoume02
 
   Πέραν του πρώτου σοκαριστικού πεντάλεπτου που φέρει μνήμες εποχών που η πολιτική και κοινωνική σάτιρα περιοριζόταν στο “Τζατζίκι, Πασόκ και Μπάλλα”, η εξαιρετική ομάδα αυτών των νέων ανθρώπων άγγιξε τη σημερινή πραγματικότητα μέσω τετριμμένων ίσως πλέον θεμάτων όπως είναι η προσκόλληση στα social media, αλλά με έναν τέτοιο τρόπο που ταυτίζεσαι και αποτάσσεσαι ταυτόχρονα.

   Η σκηνοθεσία του Γ. Σαρακατσάνη επένδυσε στην stand up αισθητική και την αντίστοιχη εμπειρία των ηθοποιών που δίχως κάποια ιδιαίτερο σεναριακό background και κινησιολογικές υπερβολές, προσέφεραν αυτό που υποσχέθηκαν. Ένα δίωρο που προβληματίζει και σου αφήνει ένα τεράστιο πλατύ χαμόγελο να συνοδεύει κάθε του ανάμνηση.
 
tizoume03
 
   Η διαδραστικότητα που είναι βασικό στοιχείο του stand up comedy είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε ένα τέτοιο θέατρο “παλαιάς κοπής”, που διακρίνει το κοινό από το θίασο. Η σκηνική ευφυία του Λάμπρου Φισφή λειτούργησε αναλγητικά ως προς αυτό τον πονοκέφαλο και γεφύρωσε τους δύο κόσμους στα όρια ασφαλώς του επιτρεπτού.
 
   Το “Τι Ζούμε;” είναι μια παράσταση του σήμερα για τους νέους κυρίως του αύριο. Το Stand Up Comedy έχει μπει πλέον στους πολιτιστικούς καταλόγους της χώρας μας και η επιθεώρηση οφείλει να ανανεωθεί και να απαλλαγεί από τα στοιχεία υποκουλτούρας που την ταλανίζουν εδώ και δεκαετίες. Η πρόταση του “Τι Ζούμε;” μας έβαλε σε σκέψεις. Νομίζω ότι μια δεύτερη θέαση θα μας δώσει ακόμα περισσότερες απαντήσεις.
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
tizoume04
 
Κείμενα: Λάμπρος Φισφής
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σαρακατσάνης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Αγγελόπουλος, Μιχάλης Μαθιουδάκης, Δημήτρης Μακαλιάς, Αλεξάνδρας Ούστα, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης, Λάμπρος Φισφής, Ειρήνη Ψυχράμη
 
Σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη
Κουστούμια: Καραπούλιου Μαρία
Συμβολή στα κείμενα: Μιχάλης Μαθιουδάκης, Γιάννης Σαρακατσάνης
Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη
 
tizoume05
Υπόθεση των πρώτων 7 λεπτών
Ελλάδα του σήμερα. Ένας μάγκας ταβερνιάρης με ψυχή, μια γριά σε απόγνωση, ένα φιλοσοφημένο πρεζάκι, ένα κοριτσάκι ερωτευμένο με τον Ντάνο, ένας Γκέι- Χωριάτης-Αλβανός, μια πληγωμένη Ελλάδα και το αθάνατο Κέφι σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της ζωής μας, σατιρίζουν αυτούς που μας έφτασαν ως εδώ, χαρίζουν γέλιο μέχρι δακρύων και μας θυμίζουν από τι είμαστε φτιαγμένοι! Μέχρι που κάτι γίνεται και άπαντες βρίσκουν έναν άδοξο θάνατο. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν στα πρώτα… 7 λεπτά της επιθεώρησης.
 
tizoume06
Τα υπόλοιπα 113 λεπτά θα:
• απολαύσουμε τις περιπέτειες κανονικών ανθρώπων μέσα από σκηνικά της καθημερινής μας ζωής.
• δούμε τι συμβαίνει όταν το κινητό μας χαλάει.
• ταξιδέψουμε με low cost αεροπορικές.
• ζήσουμε το δράμα ενός ευαίσθητου σερβιτόρου.
• μαγευτούμε από την ερμηνεία ενός Κύπριου ηθοποιού.
• χωρίσουμε μέσα σε ένα ΙΚΕΑ.
• δούμε μια εκδοχή της μετά θάνατον ζωής.
• μάθουμε πόσο επηρεάζουν τα ζώδια τις πράξεις μας
• γνωρίσουμε έναν επαναστατικό τρόπο γυμναστικής και θα βιώσουμε την πιο αληθινή ταινία πορνό.
 

Θεατρικές Παραστάσεις