Θεατρικές Παραστάσεις

loogoo

Ανταπόκριση Θεατρικής Παράστασης: 'Τζόρνταν'

 

   Στο κελί μιας φυλακής πριν από χρόνια, η Σίρλεϊ Τζόουνς διηγήθηκε στη συγκρατούμενη της, Άννα Ρέυνολντς, τη ζωή της. Η μαρτυρία αυτή, μεταφέρθηκε σε βιβλίο μετά την αποφυλάκιση και των δύο, όταν η Άννα Ρέυνολντς αποφάσισε να συγγράψει με τη Μόιρα Μπουφίνι την αληθινή ιστορία της Σίρλεϊ. Ο τίτλος του ήταν «Τζόρνταν» και ήταν το όνομα του γιου της Σίρλεϊ.
 
   Το θεατρικό έργο «Τζόρνταν», αφού παρουσιάστηκε με επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στην Αθήνα, ήρθε στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου της Θεσσαλονίκης, όπου και θα κλείσει τον κύκλο των παραστάσεων του στις 26 Απριλίου.
Jordan 1
   Η Μαρίνα Ασλάνογλου, έχοντας αγαπήσει τη Σίρλεϊ, δείχνει στους θεατές τη ζωή της και όπως μας είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο «Νoizy.gr», είναι σπαρακτικό να αποχωριστεί τον Τζόρνταν, αλλά ήρθε η ώρα να τον αφήσει να κοιμηθεί.
 
   Το συγκεκριμένο κείμενο έχει παρουσιαστεί το 1993 για πρώτη φορά στην Αθήνα, σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη και με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη, κι έπειτα το 2000, αποσπώντας και τις δύο χρονιές εξαιρετικές κριτικές. Αρκετά χρόνια μετά, η Κάτια Δανδουλάκη ήταν εκείνη που εμπιστεύτηκε ένα ρόλο που αγάπησε πολύ, σε μια ηθοποιό της νέας γενιάς, στη Μαρίνα Ασλάνογλου. Υποθέτω, ότι οι κριτικές που έχει αποσπάσει για την ερμηνεία της ως Σίρλεϊ η Μαρίνα Ασλάνογλου δικαίωσαν την εμπιστοσύνη της κυρίας Δανδουλάκη.

   Με ένα κλασικό παραμύθι των αδελφών Grimm, το «Ρουμπελστίλτσχεν» (ή Ρουμπελστίλτσκιν) , αρχίζει και τελειώνει η Σίρλεϊ το σπαρακτικό μονόλογο της και γίνεται ουσιαστικά η βασιλοπούλα του παραμυθιού, που αφού προσπάθησε -με τον τρόπο της- να σώσει το πρωτότοκο παιδί της, δεν αντέχει μακριά του και πηγαίνει να το συναντήσει.
 
   Ένας εξομολογητικός μονόλογος μιας νεαρής γυναίκας, η οποία, όταν κρίνεται ακατάλληλη μητέρα, αρνείται να αποχωριστεί το γιο της Τζόρνταν και αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του παιδιού της, αλλά και στη δική της. Η δική της απόπειρα αυτοκτονίας αποτυγχάνει κι έτσι οδηγείται στη φυλακή, στην πτέρυγα των τρελών, όπου παρακολουθείται από ψυχιάτρους, προκειμένου να γίνουν αντιληπτά τα κίνητρα που την ώθησαν στην αποτρόπαια πράξη της.
 
   Οι θεατές συναντούν τη δεκαεννιάχρονη Σίρλεϊ στο χώρο αναμονής ενός δικαστηρίου, όπου ενώ περιμένει την καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση, μιλάει στον Τζόρνταν ηχογραφώντας σε κασέτες τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη ζωή της. Η φωνή της μαλακώνει μόνο όταν αναφέρεται στον ερχομό του παιδιού της και στην παρουσία του, ενώ σκληραίνει και αγριεύει όταν αναφέρεται στην κακοποίηση της μητέρας της, αλλά και στη δική της.
 
Jordan 2
   Η Μαρίνα Ασλάνογλου, ενώ αρχικά δεν είχε σκεφτεί να ερμηνεύσει ένα μονόλογο, δέθηκε αμέσως με την ιστορία της Σίρλεϊ και γοητεύτηκε από την αγάπη της ηρωίδας για το παιδί της. Η επιλογή της να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ρόλο δικαιώθηκε, αφού για τη μεταμόρφωση της αυτή σε ατίθαση έφηβη, απέσπασε το τρίτο βραβείο γυναικείου ρόλου στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού το 2011.
 
   Ως προς την παράσταση, το σκηνικό ήταν λιτό, αποτελούμενο κυρίως, από δύο άσπρες πολυθρόνες που παρέπεμπαν, όμως, περισσότερο σε σαλόνι σπιτιού, παρά σε χώρο δικαστηρίου. Ωστόσο, η ερμηνεία της ηθοποιού απέπνεε και την αντιδραστική φύση ενός έφηβου κοριτσιού, αλλά και την απελπισία μιας μητέρας που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς το παιδί της.
 
   Στο τέλος, μια ηχογραφημένη φωνή αφιέρωσε την παράσταση στη μνήμη της Σίρλεϊ Τζόουνς, που μια μέρα του χειμώνα του 1987, την ημέρα της αποφυλάκισης της, αυτοκτόνησε.
 
Σοφία Μαρτιγοπούλου
 
 
Συντελεστές
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης
Ερμηνεύει η Μαρίνα Ασλάνογλου
 
Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο, Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσσαλονίκη
Παραστάσεις έως 26 Απριλίου
Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη στις 21.00, Παρασκευή στις 18.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, Φοιτητικό-Ομαδικό 10 ευρώ, Άνεργοι 5 ευρώ
Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

Θεατρικές Παραστάσεις